Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 7 juli 2021

20 vinnande startups i Skåne 2015

Etablerade företag bör se upp för startups som tänker nytt

Apple var ett startup en gång i tiden, likaså Spotify. Ett startupföretag är ett innovativt företag med snabb tillväxt. Ett företag med en bra idé, som vågar och kastar sig ut. För ett etablerat företag kan startups vara förödande, för ett vinnande startupföretag å andra sidan kommer succén ofta snabbt. 

Expertvalet pratade med Erik Starck på Startup Studio Malmö. Erik förklarade att många stora etablerade företag skulle må bra av att lära sig av startup-världen. Enligt Erik är inte länge företagarens värsta konkurent andra aktörer på marknaden, utan snarare entreprenörer som tar sig an och löser problem på hela nya sätt. Mer om vad Erik berättade om startups och om företagande, kan du läsa i kommande del två i vår startupserie. 

Expertvalet presenterar här stolt Skånes 20 mest aktuella startups 2015. Läs dessutom intervjuer med de startupföretag som placerade sig som topp fem mest aktuella: eDiabeat, Owegoo, Form, Castle och irezQ. Resterande startupföretag är placerade utan inbördes ordning. 

eDiabeat, Owegoo och Form vinnande startups i Skåne 2015 

#1 eDiabeat

eDiabeat innebär en digital helhetslösning för personer med diabetes som kommer att lanseras under 2015. Expertvalet tog kontakt med en av personerna bakom vinnaridéen för att få veta mer om startupen.

Hej Annica Carnbring Belfrage! Grattis! Berätta, hur började allt?

En av grundarna, Richard Laurits, som haft diabetes i 20 år tröttnade på all statistik kring sin diabetes som bara presenterade siffror och kurvor. Han saknade en förståelse för sambanden mellan vardagliga faktorer och utfallet på blodsocker och mående. eDiabeat startade i februari 2014 och kammade tidigt hem totalvinsten i Venture Cup i kategorin Människa och Samhälle.

Lite mer utförligt, vad är eDiabeat?

eDiabeat är en webbaserad lösning som bygger på en beprövad engagemangs- och beteendeplattform och innehåller interaktiva kunskapsmoduler, kognitiv beteendeterapi (KBT), individuella utmaningar och möjlighet till social interaktion. Kunskapsmodulerna tas fram tillsammans med ledande diabetes- och KBT-specialister, dietister och sjukgymnaster. Plattformen är spelifierad, vilket innebär att man tar vara på spelmekanismer som ökar engagemang och motivation. Varje användare tas på en unik resa och får en förståelse för hur vardagliga faktorer som rör kost, motion, stress, sömn och mående påverkar blodsockret. Användaren kan följa sina framsteg som både är kunskaps- och hälsorelaterade, samt interagera med andra i samma situation och även med vårdgivare.

Vilka är ni som ligger bakom eDiabeat

Grundarna av eDiabeat kommer både från vården och patienthållet. Aktiva i bolaget är jag, Martin Bråkenhielm och Hans Belfrage. Jag är beteendevetare med bakgrund inom läkemedelsbranschen och har drivit eget företag inom medicinsk produktutveckling i 10 år. Martin är dataingenjör och serieentreprenör och har utvecklat engagerande beteendeplattformar i 15 år. Hans är MD PhD, kirurg och allmänläkare.

www.ediabeat.com
https://twitter.com/eDiabeat


#2 Owegoo

Owegoo är en resestartup som till skillnad från andra resesajter gör det möjligt att utforska resmål och att boka resor över hela världen baserat på egna intressen, krav och önskemål. Sökverktygen som Owegoo erbjuder gör det möjligt att söka resor baserat på till exempel aktivitet, klimat och språk. Owegoo matchar önskemålen med dina drömdestinationer! Expertvalet kontaktade grundaren Sofia Franzén och lät henne berätta mer om Owegoo.

Hej Sofia! Grattis till en grym idé! Berätta, vad är Owegoo?

Owegoo grundades av mig Sofia Franzén, som själv upplevt vilket stort och krångligt problem det kan vara att hitta det perfekta resmålet. Sedan starten hösten 2013, har vi tagit fram ett sökverktyg som kombinerar närmare 1000 destinationer med över 100 aktiviteter, tagit fram sökfunktioner som att kunna filtrera resmål utifrån temperaturer och dessutom skrivit partneravtal med några av världens största reseoperatörer så som Booking, Hotels.com, Expedia, RentalCars, eDreams och eBookers.

Vad händer 2015?

Under 2015 kommer teamet ta Owegoo till nästa nivå. Vi kommer att utveckla fler sökfunktioner, addera mängder med destinationer och aktiviteter och dessutom lansera Owegoo på flera marknader!

www.owegoo.com
www.owegoo.com/blog
https://twitter.com/owegoo


#3 Form

Form är ett startup med kontor i Malmö och Shenzhen, som tillverkar en smart huspassare – Point. Expertvalet tog kontakt med grundaren Nils Mattisson för att få veta mer om Form och Point.

Hej Nils. Grattis! Berätta mer om Point!

Point lyssnar och känner av sin omgivning med olika sensorer. Den lägger sedan ihop sensordata med ljud och korrelerar mönstren till olika händelser. När något inträffar, som ett brandlarm eller en krossad ruta, så skickar Point ett meddelande till din telefon. Det är ett väldigt enkelt och diskret alternativ till att använda kameror hemma.

Vad händer under 2015?

Vi har ett par överraskningar planerade, men huvudfokus är att få ut Point på marknaden och leverera till våra Kickstarter-backers.

Vilka är ni som ligger bakom Form?

Vi är sju personer i dagsläget, Fredrik Ahlberg och Martin Lööf kom närmast från Axis, Johan Bernhoff från Verisure och Marcus Ljungblad som jobbat med olika startups och forskningsprojekt inom Iot. Nils Mattisson, jag, som var många år på Apple innan vi satte igång med Form. Vi har också två exjobbare: Axel och Hannes.

När, var och hur började allt?

Det började efter att jag sagt upp mig på Apple och lämnade USA för att kunna starta eget företag. Det var sent på hösten 2013. Jag jobbade sedan med den första prototypen en tid och de andra grundarna Marcus, Fredrik och Martin kom med under sommaren. Vi åkte sedan gemensamt till Kina för att vara del av Haxlr8r och ta Point från prototyp till produkt. Nu förbereder vi första produktionen.

www.formdevices.com
www.formdevices.com/blog 
https://twitter.com/form_hq


#4 Castle

Castle är en tjänst som hjälper webbtjänster att skydda sina användarkonton mot bedrägerier. Genom att kontinuerligt övervaka användares beteenden kan Castle varna till exempel om en användares konto används obehörigt från annan plats eller dator – teknologi som tidigare bara varit tillgänglig för banker och stora företag, men som Castle nu kan erbjuda till mindre företag och startups. Expertvalet kontaktade grundaren Sebastian Wallin för att få veta mer!

Hej Sebastian! Berätta, när, var och hur började allt?

Idén föddes runt 2013 i ett tidigare startup inom betalningar där vi sökte efter en lösning som Castle, men där allt vi kunde hitta var lösningar för betydligt större företag, vilka var alldeles för dyra och komplicerade att använda för att passa ett mindre företag som oss. I takt med att vi lägger mer och mer känslig information i molnet genom en rad olika webbtjänster så ser vi ett ökande behov av en tjänst som Castle, för att se till att obehöriga inte kommer åt information.

Vad händer 2015?

Castle är i en privat betafas, men under 2015 kommer vi att öppna upp för alla att skaffa konto och prova på! Under året kommer vi att fokusera på att hitta fler bra kunder att jobba med. Samtidigt kommer vi att fortsätta att lägga mycket krut på utvecklingen av våra självlärande algoritmer som utgör grunden i tjänsten.

Vilka startade Castle?

Castle startades 2014 av mig och Johan Brissmyr, båda civilingenjörer inom datateknik och elektroteknik. Vi har jobbat tillsammans sedan examensarbetet 2005, startade vårt första bolag tillsammans 2010 och har sedan dess varit aktiva inom olika startups. Hösten 2014 tog vi in en mindre runda kapital till Castle för att kunna utveckla klart första versionen av produkten och nu har vi vuxit till att bli fyra personer i teamet.

www.castle.io
https://twitter.com/Castle_IO


#5 irezQ

irezQ är en app som räddar liv i trafiken genom att varna om olyckor på vägarna, för att trafikanter i närheten ska kunna undvika att drabba in i dessa genom att anpassa sin körning. Expertvalet kontaktade Tor Sjödin, som är en av grundarna till startupen.

Hej Tor! Grattis till en toppenstartup! Vilka är ni som ligger bakom irezQ och hur fick ni idén?

Det är jag tillsammans med Christian Jensen, David Ludvigsson och Francoise Petersen. Det hela började med att en god vän till mig krockade med en 400 kilo stor älg. Medan han satt fastklämd i bilen med krossad hand funderade han över lastbilen som han nyss kört om och om den skulle hinna stanna i tid innan den körde in i bilen som krockat med älgen.

Vad händer 2015?

Under 2015 skall lansera vår produkt i resten av världen! Och vi ska nå 500 000 användare i Sverige.

www.irezq.se
https://twitter.com/iRezQApp


Orbitalsystems

Startupföretaget Orbital Systems har tagit fram en miljövänlig dusch – en idé som uppmärksammas över hela världen och nu senast fick en spinn i fransk media. Duschen, Shower of the future, är världens mest avancerade duschsystem och sparar 90 procent vatten och 80 procent energi genom att återvinna duschvattnet. Duschen finns nu för beställning och är redo att lanseras internationellt.

www.orbital-systems.com 
https://twitter.com/orbital_systems


Hoodin

Hoodin är ett Malmöstartup som i slutet på 2014 utsågs till ett av världens mest lovande företag. En smyglansering är genomförd och under 2015 kommer bland annat ett samarbete med Team Sportia att starta. Hoodin innebär ett socialt, lokalt media som gör det möjligt för privatpersoner och företag att ta del av, och bidra till, vad som händer i hemområdet. Likt ett facebook på lokalnivå.

www.hoodin.com
https://twitter.com/HoodinUpdates


Erghis

Erghis har tagit fram en innovativ mjukvara för rörelsestyrning som öppnar upp för ett helt nytt sätt att interagera med teknik. Mjukvaran möjliggör helt touchfree kontroll av till exempel smartphones o surfplattor. Under 2014 utnämndes företaget till tech20 som ett av Sveriges mest lovande startupföretag, nu uppmärksammas man i internationell press. Tänk om du kunde styra alla dina digitala enheter från varsomhelst i rummet, eller om doktorer kunde operera utan att behöva röra instrumenten. Det är Erghis.

www.erghis.com
https://twitter.com/ErghisTech


Pinmeto

Pinmeto hjälper företag att få ordning på platsdata genom att se till att företaget taggas rätt på nätet. Genom att företaget taggas rätt är det lätt för användare att tala om var de är och hur de har det på sociala medier. En nödvändig tjänst för företag som finns på flera fysiska platser, samt som vill kunna analysera sin kundbasis. Tjänsten lanserades under 2014 och har sedan dess sålts brett och investerats i. Vad händer 2015? Pinmeto har precis tagit in en ny investerare och kommer under 2015 att fortsätta expandera kundbasen.

blog.pinmeto.com
www.pinmeto.com
https://twitter.com/pinmeto


Newshubby

Newshubby genererar pressmeddelanden åt företag, oberoende av storlek och bransch. Startupen innebär ett onlineverktyg för att skapa och skicka pressreleaser över hela världen – ett komplett pressreleaserum på nätet! Under andra halvan av år 2014 testades tjänsten med en betaversion på 100 kunder och i slutet av året lanserades en första version av den färdiga produkten. Under 2015 räknar man med den verkliga tillväxten och att dubbla Newshubby-teamet. 

www.newshubby.com 
blog.newshubby.com
https://www.facebook.com/NewsHubby


Simris Alg

Simris Alg tar fram ett grönt alternativ till fiskoljan omega 3 i form av algolja. Den sjunde mars lanserade företaget sina första produkter! Simris Alg återfinns i Hammenhög på Österlen, där ett nuvarande växthus för algodling finns. Sedan starten 2011 har Simris Alg tagit in över 30 miljoner i riskkapital och de senaste tillskotten bidrar till att företaget i slutet av 2015 kan starta bygget av ett ytterligare växthus, vilket kommer att innebära totalt fyratusen kvadratmeter att odla på.

www.simrisalg.se


Radinn

Radinn har tagit fram en jetdriven WakeBoard som drivs med elmotor och styrs med en liten fjärrkontroll. Just nu är startupen i produktion av denna första produkten, Wakejet Cruise, som har en första leveransomgång under slutet av 2015. Startupen har en stor pipeline av kommande produkter och det här är bara den första.

www.radinn.com
https://www.facebook.com/radinnofficial


Freiya

Freiya – den smarta vattenkannan. Freiya är utrustad med elektronik som håller koll på vad som händer i dess omgivning, den vet när du vattnar dina växter och vilken temperatur det är i rummet. Genom att ansluta till din smartphone hjälper Freiya dig att hålla koll på dina växter, genom att till exempel påminna om när det är dags att vattna dem. Nu i mars lanserades en kickstarter-kampanj och i slutet av 2015 räknar man med att leverera de första vattenkannorna.

www.freiya.eu
https://www.facebook.com/freiya.se


Apptimate

Apptimate – säker kommunikation för appar och andra plattformar. Startupen beskriver själva sin tjänst som “SnapChat eller WhatsApp på stereoider fast för apputvecklare”. Apptimate innebär en app som skyddar digital information, så som chatt, bilder, videos och samtal, från att hamna i fel händer och missbrukas när du använder andra appar som samlar in information utan din vetskap.

www.apptimate.io
www.apptimate.io/updates/blog
www.linkedin.com/company/apptimate/


Photago

Photago samlar foton i gemensamma fotoalbum via en app, albumen är privata där endast inbjudna kan ladda upp, titta på och ladda ner foton. Idén till Photago föddes på ett bröllop där brudparet bad alla mejla sina bilder till dem, grundaren till Photago Filip Larsson tröttnade och gick hem och snickrade ihop en första prototyp av produkten. Tillsammans med frun Jenny Larsson drivs startupen som under 2015 ska bygga upp användarbasen.  Internt drivs ett projekt för att testa gränserna för noteringar kallat “Pukification” (en sammanslagning av “Puke” och “Notification”), som handlar om att maximera nyttan med notifieringar för att öka användandet.

www.photago.com
https://www.facebook.com/photago


Digitalpost

Digitalpost – utlandssvenskarnas brevlåda. Startupföretaget Digitalpost gör det möjligt för dig att ta emot din post var som helst genom att levererar den till dig digitalt. En idé som existerar och är väl använd utomlands. Papperspost och fax levereras till din Digitalpost-brevlåda och sedan till din digitala postbox, och kan läsas på alla olika digitala enheter. Tjänsten introducerades under 2014 och första april i år lanserar företaget sina nya priser.

www.digitalpost.io 
www.blogg.digitalpost.io
https://twitter.com/dgtlpost


Crunchfish

Crunchfish började som utvecklare av mobilappar, men innebär nu en mjukvara med vilken du kan styra din smartphone, eller annan enhet, utan att röra vid den, det vill säga touchless. Startupen har omnämnts som ett av de mest innovativa teknikbolagen i Europa av mediebolaget Red Harring. Den egna visionen är att Crunchfish ska bli världsledande inom touchless interaktion i smartphones och läsplattor.

www.news.crunchfish.com/blog
http://crunchfish.com
https://twitter.com/crunchfish


Fieldly

Fieldly uppmärksammar den pressade byggbranschen och har tagit fram ett projekthanteringsverktyg anpassat till sin bransch. Verktyget underlättar projekt genom att fungera som en länk mellan kontor och hantverkare ute i fält. Systemet består av ett desktopp-gränssnitt tänkt till datorn på kontoret, samt en mobilapp att använda utanför kontoret. Idag är Fieldly ett projekthanteringssystem för byggbolag i Sverige och Nordamerika, men på sikt bygger de en ny global infrastruktur för byggbranschen som helhet.

www.fieldly.com
https://twitter.com/fieldlycom


FlatFrog

FlatFrog är ett Lundaföretag som tagit fram skärmar med multitouchteknik, större än de vi dagligen stöter på. Den 27 februari i år släppte företaget sitt senaste sortiment av InGlass Multitouch-moduler. De unika InGlass-pekskärmarna innebär en edge-to-edge design, med optisk klarhet på inte bara platta utan också böjda skärmar.

www.flatfrog.com
https://twitter.com/FlatFrogAB


Pandaprofile

Grundarna till Pandaprofile har med sin bakgrund i rekryteringsbranschen själva upplevt hur orimligt lång tid rekryteringsprocesser tar. Med det här som utgångspunkt vill startupföretaget revolutionera sökprocessen, och har tagit fram en tjänst där den sökande kan söka jobb på mindre än fem minuter. Pandaprofile lanserades i början på mars och erbjuder ett rekryteringssystem där arbetsgivaren ges en tydlig överblick av den arbetssökandes meriter och erfarenheter.

www.pandaprofile.se


Visa att ni är ett vinnande startup!

20 vinnande startups i Skåne 2015

If you would like to use this image on your website, use the embed code below:

Läs också om lokala och internationella startup communities i en kommande blogpost. Expertvalet har pratat företagande och startup-klimat med grundarna till några av Sveriges och Malmös mest betydande communities.

Relaterade artiklar
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?