Jämför priser på kaffeautomater
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade & omnämnda
1
2
3
Få upp till 4 offerter här Kaffeautomater - Få upp till 4 gratis offerter från ledande leverantörer
Det tar mindre än 1 minut!

Hur många koppar konsumerar ni dagligen?

Det tar mindre än 1 minut!
Senast uppdaterad: 03. augusti 2018

Svenska kaffetrender

De trender som cirkulerar inom kaffekulturen är i motsatt till trender inom matkultur liknande runtom i världen. Omkring 90 % av allt kaffe är malet och en stor del av detta är av smaksammansättningen mellanrost. Kaffe säljs även som hela bönor, exempelvis för framställning av espresso.

Serveringsmöjligheterna för kaffe är många. Av olika slags bönor och rostningar av dessa kan man framställa drycker såsom espresso, kaffe latte och vanligt svart bryggkaffe. Även om antalet kafferecept och sätt att servera och dricka drycken på är nästintill oändliga, föredrar de flesta av oss ändå att dricka vårt kaffe svart - en trend som aldrig går ur tiden. Mångfalden av alternativa kaffedrycker kan liknas vid ett mode som ständigt förändras när vi upptäcker att det vi gör just nu plötsligt blivit omodernt.

Lär dig mer om kaffetrenden och på vilket sätt drycken intagits genom tiderna:

Trender vid kafferostning

Trender vid rostningsgrad och tillberedning av olika kaffesorter har en tendens att visa sig tydligt. I dagsläget är ljusrostat kaffe ovanligt medan mellanrostat kaffe framkommer som en tydlig marknadsdominant i Sverige och Norden.

Kaffe kommer i ett flertal olika utformningar och smaker, och förespråkar därmed mångfald - de flesta av oss kan hitta en kaffesort som passar just våra smaklökar. Det finns även kaffe där man kan få fram noter som smakar jordgubbsbakelse, nypon, ananas eller citrus. Hur råvarorna tillbereds vid skörd och rostning påverkar deras styrka och smak. För att sedan användas för tillagning av kaffe i automat eller bryggare säljs de i form av hela bönor och som malet eller pulverkaffe.

Hur smakar kaffet på jobbet? Läs om de bästa kaffeautomaterna

Smaknoter vid kaffe och vin

“Drick ditt java som du dricker vin” säger Anders Nelander, marknadschef på rosteriet Johan & Nyström, som i höst ordnar Stockholms första kaffefestival på Södra Teatern till alltomstockholm.se.* Han anser även filterbryggning och specialkaffe som två stora trender inom den svenska kaffekulturen just nu.

Trots att vi svenskar är ett av världens mest kaffedrickande folk har många av oss inte så värst mycket koll på den dryck vi intar flera gånger om dagen. I jämförelse med behandling av vin på restauranger, där gäster ofta får en presentation av olika sorters vin och vilket av dessa som passar till en viss maträtt, framkommer ett tydligt ointresse för kaffe. Kaffe behandlas istället i sin enkelhet genom frågan om man vill ha eller inte, utan att vidare utveckla vilken typ av kaffe som exempelvis passar till efterrätten.

Konsten att framställa en riktigt bra kopp kaffe ligger i råvarorna. Har man inte bra bönor - antingen hela eller i form av en mald blandning, spelar det ingen roll hur skicklig man än må vara på att brygga kaffe. Det spelar heller ingen roll att man investerat dyra pengar i en avancerad och högkvalitativ kaffeautomat. Vidare är det lite märkligt att vi inte lägger ned en tanke bakom vilket slags kaffe som passar bäst för olika tillfällen. Kaffe innehåller nämligen fler smaknoter än exempelvis viner, vilka vi mer än gärna lägger ned tid på att utforska.

Tre trender i kaffevärlden

Tre av de trender som för närvarande råder inom den svenska kaffekulturen handlar om råvarukvalitet, tillberedningssätt och rostningsgrad. I USA är koffeinfritt kaffe nästan lika populärt som vanligt kaffe, medan det i Sverige inte fått ett lika varmt välkomnande - denna trend är en vi ännu inte anammat.

1. Råvarukvalitet

Genom att brygga på så kallat specialkaffe eftersträvar många att framställa kaffe av högkvalitativa råvaror. Specialkaffe är inte lika lätt att ta fram som maskinplockat industrikaffe. Detta då bären på kaffebusken handplockas för att få fram den bästa kvaliteten och undvika att blanda ickemogna och övermogna kaffebär med de man egentligen vill ha. I matbutiken idag kostar ett kilo kaffe ungefär lika mycket som för 20 år sedan. Detta beror på att råvarornas kvalitet har minskat och på att de som framställer dem inte får nog betalt - ytterligare anledningar för att byta till handplockat specialkaffe.

2. Tillberedningssätt

Kaffe kan tillberedas på en rad olika sätt - genom bryggning i kanna, automatiskt via en kaffeautomat, genom handbryggning i en presskanna och så vidare. Enligt nuvarande trender upplever det traditionella filterkaffet en tillbakagång till fördel för metoder för handbryggning.

3. Rostningsgrad

Trenden kring mörkrostat kaffe är på tillbakagång till fördel för ljusare rostningar och mellanrostningar. Genom hårdrostning kan vissa defekter i råvaran täckas över, denna typ av rostning används även för att ge kaffet en jämn smak. Det smakar då emellertid mycket om rosten, medan kaffebönorna inte smakar så mycket.

Funderar du på att hyra kaffemaskin? Fyll i formuläret till höger för att kostnadsfritt och oförpliktigande komma i kontakt med leverantörer av kaffeautomater till din arbetsplats. 

*Experten: Här är de hetaste kaffetrenderna, Kristin Rehnqvist (april 2014), URL: www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4103626.aos [19.08.2014].