Jämför priser på kopiatorer
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade & omnämnda
1
2
3
Få upp till 4 offerter här Kopiator - Få upp till 4 gratis offerter från ledande leverantörer
Det tar mindre än 1 minut!

Hur många kopior gör ni månatligen?

Det tar mindre än 1 minut!
Senast uppdaterad: 30. oktober 2017

Vad påverkar priset på kopiatorn?

Papperskonsumtionen ökar stadig och idag finns fortfarande inte många arbetsplatser eller kontor utan kopiatorer. I genomsnitt förbrukar vi i Sverige omkring 230 kg papper per person och år. Vi gillar utan tvekan papper! Stämmer det in på dig och din arbetsplats också? Det kanske stämmer så bra att ni behöver en ny kopiator, eller en till? Då har du kommit rätt. Här förklarar vi vad som påverkar priset när du köper en kopiator. Beroende på vilken kopieringsmaskin du väljer och från vilken leverantör du köper den kommer priset att variera.

Kopiator _till _verksamhet

Vad påverkar kopiatorpriset?

Marknaden erbjuder en mängd olika kopiatorer, med en mängd olika funktioner. Beroende på kopiatorns funktioner, storlek och leverantör varierar priset på den. Likaså varierar priset beroende på om kopiatorn kopierar i färg eller svartvitt, vilken upplösning och kvalitet den är kapabel att producera, samt om den tar flera olika pappersformat eller bara ett. En kontors kopiator kan kosta från under tusen kronor till över 100 000 kronor. 

Vilken kopiator, vilka funktioner och vilken design du väljer beror helt på den egna arbetsplatsen. Vilka funktioner är nödvändiga för just ditt företag? Behöver ni kunna kopiera stora format i färg eller räcker det om ni kan kopiera svartvita A4? Ett första steg är att fundera kring om ni är i behov av en multifunktionell kopiator, även kallad multifunktionsskrivare, eller om det räcker med en digital kopiator.

Den multifunktionella kopiatorn är vanligast. I motsatts till den digitala kopiatorn som endast hanterar kopiering, har den multifunktionella kopiatorn också en utskrifts-, scanning- och faxfunktion. Vissa multifunktionella kopiatorer har även en funktion för häftning av papper. Den multifunktionella kopiatorn kan vidare också vara nätverkskopplad, vilket innebär att flera datorer kan koppla upp sig till kopiatorn för att skriva ut, samt att det är möjligt att mejla dokument till kopiatorn.

Olika pris för olika pappersformat

Priset för papper och färg är tillsammans en oundviklig driftkostnad vid införskaffandet av en kopiator och här går det att hålla nere priset för koiatorn genom att göra genomtänka val. Beroende på vilka pappersformat och vilken papperskvalitet din kopiator hanterar varierar priset för papper.

Tjockare papper är dyrare än tunnare papper, A3-format är dyrare än A4-format, papper anpassat för fotokopior är dyrare än papper anpassat för vanliga textkopior och så vidare. Vanligt är att ett 80- eller 90-gramspapper, som kan anses vara standard för papperskopior, i en förpackning om 500 papper kostar runt 100 kronor och uppåt.

Prisexempel: Kopiatorpapper

  Format Vikt (gram) Sidor Pris (sek) *
Papper 1 A4 80 500 x 5 398  
Papper 2 A4 80 500 104  
Papper 3 A4 90 500 139  
Papper 4 A3 90 500 178  
Papper 5 A4 120 500 159  
Papper 6 A4 100 100 108 Fotopapper

 

Bläck är dyrare än laser

Kopieringsmaskiner skiljer sig åt beroende på om de skriver ut med laser eller bläckstråle. Generellt är kopiatorer som använder laser dyrare att införskaffa än kopiatorer som använder bläckstråle. Däremot är kopitorn som använder laser billigare i längden då den har en lägre driftkostnad. Priset för färg varierar vidare beroende på om kopiatorn hanterar endast svartvitt eller flera kulörer.

Bläckstrålekopiatorn kan leverera kopior av högre kvalitet, vilket passar dig som inte bara behöver kopiera text utan även ämnar kopiera till exempel bilder. Vidare har en kopiator som skriver ut med laser generellt en kortare produktionstid än en kopiator som skriver ut med bläckstråle, vilket också kan vara avgörande för priset för dig som ska kopiera stora mängder papper.

Priset för bläckpatroner varierar beroende på antal milliliter bläck patronen innehåller, det vill säga hur många sidor patronen är beräknad att räcka till, samt om den exempelvis är miljömärkt, anpassad speciellt för fotopapper eller liknande. Normalt rör sig priset för en bläckpatron kring några hundra kronor per patron. Mängden bläck i en patron rör sig vanligtvis mellan 9 och 140 milliliter. Lasertoner räcker generellt till fler sidor per toner, en toner kan räcka till ett par tusen sidor och kostar från några hundra kronor till över tusenlappen.

Prisexempel: Färg till kopiator

  Typ Kulör Sidor/Mängd Pris (sek)
Färg 1 Bläck Svart 550 sidor 167
Färg 2 Bläck Cyan 17 ml 279
Färg 3 Bläck Magenta 69 ml 329
Färg 4 Laser Svart 6000 sidor 1435
Färg 5 Laser Cyan 7200 sidor 2849
Färg 6 Laser Gul 100 gr 615

 

Reparation- och service

För att kopiatorn ska hålla för användning varje dag, för att fel ska kunna förebyggas och för att kopiatorn inte heller ska behöva bytas ut för tidigt, rekomenderas att teckna ett avtal eller kontrakt som behandlar service och underhåll av din kopiator.

Ett serviceavtal eller kontrakt innebär ofta att du har en personlig kontaktperson att vända dig till när du har frågor om hur du bör hantera eller sköta din kopiator. Hur avtalet eller kontraktet utformas exakt eller vad som inkluderas i det varierar från leverantör till leverantör. Likaså varierar priset för avtalet eller kontraktet beroende på din kopieringsmaskin och leverantör.

Kopiatorns energiförbrukning

En kostnad som många glömmer bort är priset för den energiförbrukning som en kopiator faktiskt innebär. Idag finns kopiatorer med mjukvaror som hjälper dig att minska den energikostnad som kopiatorn innebär, med upp till drygt 80 procent, och därmed sänka energipriset. På Energirådgivningen kan du beräkna din enskilda och totala energiförbrukning.

Beställ offerter för exakt prisbild

Det totala priset för en kopiator varierar alltså beroende på maskin, dess förbrukningsvaror, driftkostnad och det avtal du väljer för reparation och service. För att få en mer exakt bild av vad en kopiator anpassad till just ditt kontor kostar, samt för att kunna jämföra priset på olika maskiner, bör du beställa offerter från olika leverantörer. Det gör du enkelt här på Expervalet genom att fylla i formuläret på den här sidan. Tjänsten är kostnadsfri och medför inga förpliktelser!

Beställ offerter Det tar endast 1 minut!