Kundservice: 010-884 81 69
Måndag - torsdag kl. 09:00 - 20:00
Fredag kl. 09:00 - 16:00
Senast uppdaterad: 01. mars 2019

Vad hände? En nyhetssammanfattning av februari

Företagsnyheter februari

Februari har flugit förbi och det är dags för oss att samla ihop nyheterna från månaden som gått. Vad hände inom företagande i Sverige under februari?

Skatteverket gick ut med vilka branscher de kommer granska extra noga under året och många intressanta rapporter presenterades av diverse organisationer och företag. Veckans nöjesläsning har temat skatter och moms, bland artiklarna kan ni hitta bra tips och trix inom ämnet.

Nedan följer en genomgång av månadens intressanta företagsnyheter och tips. Längst ner hittar ni även tips på evenemang ni bör spana in under mars - missa inte det!

Foeretagsnyheter-februari 

Skatteverket annonserar vilka verksamheter som granskas under 2019

Skatteverket annonserade i ett pressmeddelande under februari att de under 2019 ska jobba mot osund konkurrens inom byggbranschen och speciellt den grå delen av marknaden. Utöver det kommer det även ligga stort fokus på den digitala ekonomin, bland annat handeln med kryptovalutor och influencerbranschen.

Skatteverket meddelar att de jobbar hårt för att motverka svartarbete, arbetsmiljöfuks och exploatering av arbetskraft. Av denna orsak fortsätter granskningen av branscher där risken för sådana problem är stor, till exempel byggsektorn, bilverkstäder, skönhetssalonger och restauranger.

Företag som använder sig av influencer marknadsföring, affiliatenätverk och andra marknadsplatser på nätet kommer även ligga i fokus för granskning under 2019.

Läs mer om nyheten här:

Skatteverkets pressmeddelande

Expressen

Veckans Affärer

Breakit

Vabruari: att vabba eller att vobba?

Februari kallas numera för vabruari bland Sveriges småbarnsföräldrar genom att februari är månaden då flest svenskar är hemma med sjukt barn (vabbar) under året.

I Unionens rapport Vobba 2018 påvisas att drygt fyra av tio tjänstemän väljer att vobba (jobba hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man är hemma med sjukt barn) istället för att vabba. Största anledningen till att man väljer att vobba är för att hinna med sina arbetsuppgifter.

Breakit rapporterar att vabruari slår extra hårt mot småföretagare som inte har några andra alternativ än att vobba. I en undersökning gjord av Visma Spcs framkommer det att sex av tio av småföretagare väljer att vobba istället för att vabba.

När det gäller att vobba rekommenderar Unionen att man på förhand bör förtydliga mellan arbetsgivare och arbetstagare för vad som gäller med att vobba.

Läs mer om att vobba här:

Råd och stöd för att vobba

Rapport: Vobba 2018

Vabruari: 60 av 10 företagare tvingas jobba med sjuka barn

Undersökning: Investeringar i företag med kvinnliga grundare ger bättre avkastning

En undersökning gjord av amerikanska Mass Challenge bland 350 bolag påvisar att företag som grundats av endast män ger sämre avkastning än företag som grundats av endast kvinnor eller mixade team.

Räknat för varje investerad dollar genererade företag som startats av kvinnor eller mixade team 78 cent. I jämförelse med företag som grundats av endast män som endast genererat 31 cent. Företag som grundats av mixade eller kvinnliga team genererade även mer i ackumulerad intäkt över en femårsperiod.

Läs mer om nyheten här:

Veckans Affärer

Realtid

Nya rapporter i februari: Kramar okej på jobbet och framtidens jobb

En undersökning gjord av ManPowerGroup visar att svenskar tycker att kärlek på jobbet är okej men flirting och kyssar bör inte synas på jobbet. Fyra av tio tycker dock att kramar på jobbet är okej. Undersökningen påvisar även att det saknas en policy för kärlek på svenska arbetsplatser, endast 11 procent av respondenterna svarade att det finns uttryckliga regler kring kärlek på jobbet.

Läs mer om undersökningen här: Ny undersökning: Kramar är ganska okej på jobbet men var försiktig med flirtandet

I rapporten “Framtidens arbetsliv är här” från Trygghetsrådet presenteras tio nya yrken som kan växa fram i och med att arbetsmarknaden förändras. Bland de nya yrkena hittar man bland annat oldfluencer, klimatrevisor, DNA-coach och molnvakt.

Läs mer om de nya yrkena här: Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben

Månadens nöjesläsning

Noejeslaesning-februari 

Vad kan ändras i den kommande skattereformen

Partierna i regeringen har under februari påbörjat en diskussion om en kommande skattereform. Både privatpersoner och näringsliv förväntas påverkas av reformen. Sofia Linder för Expressen spekulerar kring skatteförändringar för bland annat fastighetsskatten, momsen och kilometersskatten.

Läs mer om spekulationerna här: Skatterna som kan komma att höjas

Guide: Skatter, moms och företagande

Svenska Fotografers Förbund har lagt ihop en omfattande guide som svarar på frågor om skatteavdrag, momsplikt och allmänt företagande. Guiden är speciellt intressant för fotografer och visuella designers men kan även hjälpa andra hitta svar på frågor kring beskattning och moms.

Kolla in guiden här.

Hur hanterar man moms i och med app-försäljning inom EU?

I ett arbete från Lunds universitet kan ni läsa om hur ni bör beakta beskattning och moms i och med försäljning av appar inom EU. I kapitel fyra i arbetet kan ni kolla in de steg ni rekommenderas att gå igenom vid uppstart.

Läs hela arbetet här.

Evenemang -mars

Evenemang ni inte får missa i mars

Under mars ordnas både mässor och andra evenemang runt om i Sverige. Perfekta tillfällen för ert företag att knyta kontakter med både nya kunder och andra företag. Nedan listar Expertvalet några intressanta evenemang som ordnas under mars.  

Vad?Var?När?Länk
Stora Villamässan Malmö 07.03 - 10.03 Läs mer
Hållbara medarbetare: Vems ansvarar att vi mår bra på jobbet? (föreläsning) Göteborg 08.03 Läs mer
B2B-mässan 2019 Lund 12.03 Läs mer
Motala Expo 2019 Motala 15.03 - 16.03 Läs mer