Kundservice: 010-884 81 69
Måndag - torsdag kl. 09:00 - 20:00
Fredag kl. 09:00 - 16:00
Senast uppdaterad: 01. maj 2019

Vad hände? En nyhetssammanfattning av mars

Företagsnyheter mars

Mars månad är redan slut och årets första kvartal har flugit förbi. Under mars har Brexit fortsatt vara ett hett ämne tillsammans med skandaler om penningtvätt inom banker.

Det har även publicerats flera rapporter i relation till företagsnyheter. Det handlar om riktad reklam, meningsfulla varumärken och 2019 års företagsbarometer. Läs mer om nyheterna nedan.

Denna månad har vi samlat ihop nöjesläsning inom temat start-up. Där ingår investeringstips, hur ni gör en perfekt pitch och vilka skatteavdrag ni inte bör missa som företag. Vi inkluderar även en lista med evenemang ni kan kolla in i april, allt från föreläsningar till konferenser och mässor runt om i Sverige.

Foeretagsnyheter-mars-rubrik

Framflyttad deadline för Brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har under mars fortsatt utan större resultat. Utträdesdatumet har framskjutits till den 12 april, om inget framförhandlat avtal godkänns före det kan det mycket väl bli ett avtalslöst Brexit. Om det utträdesavtal som förhandlats fram med EU godkänns av parlamentet i London träder det i kraft senast den 22:a maj.

Från EU:s håll har man även satt upp krav på 473 miljarder kronor för att fortsätta förhandlingarna om ett avtalslöst Brexit skulle ske. Både Bryssel och näringslivet i Storbritannien har förberett sig för ett krisläge om detta nu sker.

Läs mer om nyheten här:

Brittiska företagare varnar för nationellt nödläge utan brexitavtal

EU kräver 473 miljarder för att fortsätta förhandlingarna 

Rapport: Negativa attityder mot riktad reklam

I en rapport gjord av Insight Intelligence framkommer det att 57 procent av svenskar ser anpassad reklam som något negativt. Anpassad reklam i mejl är den situation där svenskar flesta känner sig bekväma, hela 18 procent känner sig bekväma när de får anpassad reklam via mejl. Trots det är det hela 59 procent som inte känner sig bekväma med anpassad reklam i någon situation alls.

I rapporten framkommer det även att 61 procent anser att det är på företagets ansvar att ens personliga information inte sprids digitalt.

Läs mer rapporten här:

Sex av tio svenskar negativa till personaliserad spelreklam

Rapport: Delade meningar

Google världens mest meningsfulla varumärke

Undersökningen Meaningful Brands presenterar världens mest meningsfulla varumärken. Listan toppas av tech-företag och Google tar förstaplatsen. I undersökningen framkommer det även att 77 procent av varumärken är överflödiga och kunde försvinna utan att konsumenter skulle bry sig särskilt mycket.

Undersökningen påvisar att 75 procent av respondenterna förväntar sig att varumärken ska bidra till deras välbefinnande. 55 procent anser att varumärken har en större del i att skapa en bättre framtid än politiker.

Läs mer om nyheten här:

77 procent av alla varumärken är överflödiga

Här är de mest meningsfulla varumärkena

Företagsbarometern 2019

Företagsbarometern 2019 är en undersökning där svenska studerande får svara på vilka de helst ser sig jobba för i framtiden. Rapporten släpptes nu mars och resultaten visar bland annat att IKEA och Spotify är mycket attraktiva företag för unga.

Google toppar de flesta listorna, oberoende av vilken studieinriktning respondenterna har. Även svenska företag som IKEA, Spotify och Volvo positionerar högt upp på listorna.

Kolla in listan här:

Ny undersökning: Här vill flest jobba 2019

Månadens nöjesläsning

Noejeslaesning-startup-tips

Investeringstip till startups

Under Uminova Innovations evenemang för startups och investerare hölls en diskussion med investeringskonsluten Maria Dahrieh och investeraren Mikael Nygren. De delade med sig av sina bästa tips för hur man bör jobba med investerare som startup.

Uminova Innovation har listat några av tipsen som togs upp under diskussionen och bland annat ska ni se förhållandet mellan er och investerarna som ett äktenskap, samt komma ihåg att förhållandet är ett maratonlopp och inte en sprint. Öppen kommunikation är också viktigt samtidigt som ni inte ska vara rädda att fråga investeraren om hjälp, de vill se er växa och är villiga att hjälpa till med det. Detta är bara några av de tips som samlats i listan.

Läs alla tips här:

Här är investerarnas bästa tips till startups

Så presenterar du ditt företag med en perfekt pitch

Att pitcha sin affärsidé kan ibland kännas som en mycket svår uppgift och det kan vara svårt att få fram det som är viktigt med ert företag. Josefine Nordfjell och Cathrin Sandström från Venture Cup delar med sig av sina bästa tips för vad ni bör ha med i er pitch i en artikel av Uminova Innovation.

Utgå från vad publiken vill veta om ditt företag, börja med att prata om problemet för att sedan sälja in lösningen (er produkt eller tjänst), och att träna på pitchen flera gånger är några av de tips som de delar med sig av.

Läs hela artikeln med bland annat de 11 punkter som är viktiga att ha med i pitchen. Allt från problem och läsning till team-uppsättning och konkurrenter.

Så presenterar du ditt företag med en perfekt pitch

Skattedeklaration att ta i beaktande

Det här med skattedeklaration är fortfarande på tapeten, både för startups och etablerade företagare. Skattedeklarationen ska lämnas in senast den 2 maj, eller 2 april om det görs digitalt.

Breakit har samlat ihop 4 viktiga saker att tänka på i och med skattedeklaration för företag. Bland annat kan ni överväga att skjuta upp skatten, deklarera utdelning i bolag och utnyttja förlust i firman.

Det vanligaste avdraget som görs är avdrag för resor, men reglerna kring avdraget kan vara svåra att tolka. Skatteverket och Abax har därför gjort en sammanställning över vad som gäller för avdraget. Samt som de har listat några andra avdrag som kan vara aktuella för just dig, till exempel uthyrning av bostad, arbetsredskap och parkeringsavgifter.

Läs artiklarna om skattedeklaration nedan:

Deklaration som företagare: 4 viktiga saker att tänka på

Deklaration 2019 - viktiga avdragen: Så gör du

Evenemang ni inte får missa i april

Evenamng-april

I evenemangslistan för april har vi samlat ihop några mässor, konferenser och intressanta föreläsningar runt om i Sverige. Ut och mingla med samarbetspartners, kunder och konkurrenter!

Vad?Var?När?Länk
Klimat och företagande - utmaningar och möjligheter Lund 10 april Läs mer
IT Service Management konferens Stockholm 10-11 april Läs mer
Svedala företagarmässa Svedala 12 april Läs mer
Entreprenörskväll - Att driva ett IT-företag Borås 16 april Läs mer 
Starta & Driva Eget Malmö 24 april Läs mer
Starta & Driva Eget Göteborg 25 april Läs mer
Malmömorgon: MFF:s digitala resa Malmö 25 april Läs mer