Kundservice: 010-884 81 69
Måndag - torsdag kl. 09:00 - 20:00
Fredag kl. 09:00 - 16:00
Senast uppdaterad: 29. maj 2019

Vad hände? En nyhetssammanfattning av maj

Företagsnyheter maj

 

Maj månad har redan gått förbi oss och nu kommer sommaren. Före vi hoppar in i semestermånaderna ska vi ta en tillbakablick på vad som hände i företagarsverige under maj.

I månadens företagsnyheter har vi samlat ihop ett par rapporter som publicerades under maj tillsammans med en uppdatering från SIOP-konferensen i USA. Rapporterna täcker allt från innovation till e-handel och utvecklingen av mjukvarubranschen i Sverige.

Genom att vi denna månad fått tag på så många bra och intressanta rapporter har vi valt att dela in läsningen i Rapporter och Annat kul. Under Annat kul hittar ni bland annat kommentarer från näringslivstopparna om vad som utmärker en bra företagare samt en podcast om vad som behövs för att fostra bra ideér.

Läs en sammanfattning av alla nyheter nedan - trevlig läsning!

Foeretagsnyheter-rapporter

Svenska företag inte alls så innovativa som vi tror

Innovationskonsultföretaget Innovation 360 Group hart lagt fram en ny modell för hur man mäter innovationsförmågan hos länder. Den nya modellen tar i beaktande 92 olika indikationer och påvisar att Sverige inte är så innovativt som tidigare index visat.

Problemet med tidigare rankningar, som Global Innovation Index, är enligt Magnus Penker att de baserar sig på data på makronivå. Till exempel antalet patent, investeringar i forskning samt koncentrationen av börsnoterade teknikföretag per land. Istället för att fokusera på dem har Innovation 360 Group skapat en databas med information om 5000 etablerade företag i 105 länder. Företagen utvärderas utifrån bland annat ledarskap, hur man sätter upp mål och belöningssystem.

I den nya rankningen placerar sig Sverige på 19:e plats, en betydligt lägre position än på Global Innovation Index där de 2018 placerades på en tredje plats. Länderna som toppar Innovation 360 Groups rankning är Kina, Italien och Spanien.

Läs hela artikeln här:
NyTeknik

Företagare har stort fokus på arbetsmiljön men färre jobbar aktivt med den

En undersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar visar att åtta av tio företag tycker att de lägger stort fokus på arbetsmiljön och sina anställdas hälsa. Trots det uppger var fjärde tillfrågad att de ibland sjukskriver sig för att arbetsmiljön är påfrestande.

Att förbättra arbetsmiljön handlar enligt artikeln om att jobba på fem olika områden; undersöka arbetsförhållanden, göra riskbedömningar, åtgärda risker, utarbeta en handlingsplan och utvärdera arbetet.
Arbetsmiljöverket uppger att arbetssjukdomar relaterade till stress dödar fler per år än arbetsplatsolyckor. Just därför är det viktigt att kontinuerligt jobba med arbetsmiljön för att motverka arbetsrelaterad stress.

Läs hela pressmeddelandet från Länsförsäkringarna här:
DagensIndustri

De är störst på den växande svenska mjukvarumarknaden

ComputerSweden har gått igenom statistik från analysföretaget IDC på den svenska marknaden för affärsmjukvara och presenterar vilka tjänsteleverantörer som ligger i topp.

Visma har den största marknadsandelen inom ERP-system. Inom CRM-system har Salesforce den största marknadsandelen. För system inom Supply Chain är kampen jämn i toppen där svenska Infor har 11,8 procent av marknaden och SAP ligger på 11,7 procent.

I och med att stora delar av verksamheter flyttar till molnet blir mjukvaran allt viktigare för företag. Hela marknaden för affärsmjukvara förväntas växa med 8,7 procent endast under 2019. Marknaden förväntas växa med 7-8 procent årligen fram till 2023.

Läs hela artikeln här:
Computer Sweden

Feedback kan försämra resultat

Organisationspsykologerna och konsulterna Maria Åkerlund och Sara Henrysson Eidvall besökte SIOP-konferensen i USA och delar med sig av sina insikter i en artikel på Ingenjörskarriär.

De berättar om att färsk forskning på feedback visar att det inte alltid är så bra som man tidigare trott. Faktum är att en tredjedel av den feedback som ges har en negativ effekt på produktivitet. Feedback som ges på ett felaktigt sätt sänker produktiviteten mer än vad bra feedback kan höja den, säger Sara Henrysson Eidvall.

Maria Åkerlund och Sara Henrysson Eidvall menar att för att feedback ska fungera bör den kopplas till ett mål och handla om uppgiften i fråga - och inte vara personlig.

Läs hela artikeln här:
Ny Teknik - Ingenjörskarriär

E-handeln i Norden växer snabbast i världen

I en rapport presenterad av Salesforce, framkommer det att e-handeln i Norden växer snabbast i världen. I Norden växte e-handeln med hela 25 procent under första kvartalet 2019, jämfört med endast 12 procent över hela Europa.

Som tillägg till det växte även mobilhandeln i Europa substantiellt. Antalet köp med mobilen ökade med 34 procent under första kvartalet av året. Detta i jämförelse med köp med dator som endast ökade med 3 procent.

I Norden gjordes 50 procent av e-handelsinköpen med mobil under första kvartalet. Inköp med dator låg på 38 procent och resterande inköp gjordes med surfplatta.

Läs artiklarna om e-handel nedan:
Breakit
Market

Foeretagsnyheter-annat-kul

Podcast: Ingredienserna du behöver för mer smarta idéer i företaget

I mitten av maj gästade Katarina Stetler, doktor i innovationsledning och innovationschef på konsult- och analysföretaget Kairos Future, podden Heja framtiden.

I poddavsnittet delar hon med sig av tips för hur man kan få innovationsförmågan på ett företag att blomstra. Hon berättar även om exempel från hennes karriär på hur man praktiskt kan gå till väga.

Definitivt värt att lyssna på!

Lyssna på avsnittet här:

Veckans Affärer

Näringslivstopparna: Detta utmärker en bra företagare

Dagens Industri delade under maj ut utmärkelsen Årets Företagare som i år gick till Max hamburgerrestauranger. Under ceremonin samlades många av Sveriges näringslivstoppar.

Dagens Industri såg då chansen att samla ihop några visa ord från gästerna och frågade vad som utmärker en bra företagare. Kolla in svaren från bland annat Annelie Karlsson, Hans-Jacob Bonnier och Rune Andersson nedan:

Dagens Industri