Kundservice: 010-884 81 69
Måndag - torsdag kl. 09:00 - 20:00
Fredag kl. 09:00 - 16:00
Senast uppdaterad: 28. juni 2019

Vad hände? En nyhetssammanfattning av juni

Företagsnyheter juni

Sommaren är här och juni månad har bjudit på publiceringar av en mängd intressanta rapporter, både globalt och i Sverige. I denna månads nyhetssammanfattning har vi därför valt att samla ihop det bästa av de rapporter som publicerats.

Som bonus har vi även inkluderat en lista med alla skatteändringar som träder i kraft i sommar - allt för att ni ska hålla er uppdaterade inför hösten.

Trevlig sommarläsning och njut av semestern ni som får ha det redan!

Juni-nya-rapporter

Undersökning: Annonser i mobilen ger effekt i den fysiska handeln

I en undersökning gjord i samarbete mellan Ica Maxi och Academics har man kunnat se positiva effekter mellan mobilannonsering och försäljning i fysisk butik. Undersökningen gjordes på sex Maxibutiker runt om i Sverige, och varade i åtta veckor. Under tiden då undersökningen var igång varvades veckor med mobilannonsering påslagen och avslagen för att ge referensvärden.

Undersökningen visade att mobilannonseringen kunde kopplas till en enprocentig ökning i kundbesök, 15 procentig ökning av sålda varor, samt 14 procentig ökning i omsättning. Forskarna kunde även se ett skifte vid 49-årsåldern, äldre kunder föredrar traditionella annonskanaler i jämförelse med mobilannonsering.

Undersökningen påvisade även en ökning i trafik till Icas receptsidor när mobilannonseringen var påslagen. Som slutsats för undersökningen kan man påstå att det är viktigt att kombinera rätt annonskanaler för att nå ut till kunder.

Läs mer om undersökningen här:

Market

Rapport: Bristfällig kommunikation gör att få kvinnor väljer en it-karriär

I en rapport gjord av Tjejer Kodar och Future Position X framkommer det att en av de största orsakerna till att kvinnor inte väljer en karriär inom it-branschen är bristfällig kommunikation. Speciellt genom att uppfattningen om att it-branschen är ett alternativ för dem kommer för sent in i livet.

Många kvinnor skapar sin uppfattning om it-branschen först när de kommer ut i arbetslivet, och då är det oftast för sent för att enkelt byta karriär och omskola sig.

Med detta som grund har Tjejer Kodar startat en bootcamp-utbildning i samarbete med Technigo. Utbildningen riktar sig till dem som vill omskola sig och börja en ny karriär inom it-branschen.

Läs mer om rapporten och utbildningen här:

Veckans Affärer

Technigo

Småföretagarbarometern 2019

Rapporten Småföretagarbarometern släpptes i juni av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank, och är en konjunkturenkät som mäter småföretagarnas uppfattning om det ekonomiska läget och deras förväntningar på framtiden. Konjunkturindikatorn är lägre än ifjol och har inte varit så här låg sedan 2013.

Trots det är småföretagarna fortfarande optimistiska inför framtiden. Det är förväntningarna på sysselsättning, omsättning och orderbeställningar som ger en optimistisk bild av framtiden.

Företagarnas vd, Günther Mårder, säger dock i en intervju med EFN att småföretagare tenderar vara överoptimistiska och att man bör ta statistiken om framtiden med en nypa salt.

Läs hela rapporten och intervjun med Mårder här:

EFN

Företagarna

Global undersökning: Verksamheter kan förlora upp till 20 miljoner dollar per år på grund av dålig datahantering

Mängden data har ökat explosionsartat de senaste 10 åren och förväntas växa med ytterligare två tredjedelar från 2018 till 2025. Mängden data kan användas till verksamheters fördel men denna möjlighet medför definitivt också sina utmaningar.

I en rapport gjord av Veeam Software framkommer det att hela 73 % av deltagande affärs- och it-chefer medger att de inte kan uppfylla användarnas krav på ständig tillgång till data och tjänster. Som tillägg är det även endast 37 % som anser sig vara helt trygga med sina backup-lösningar.

Världen är datadriven och verksamheter måste vakna till och agera för att skydda sina data, säger Ratmir Timashev, medgrundare och Executive Vice President (EVP) of Sales & Marketing på Veeam till Breakit. Det handlar inte om något som bara vore bra att ha, utan är något som måste finnas på plats. Är ert företag trygga i hur tillgänglig er data är när den behövs?

Läs mer om rapporten här:

Breakit

Slår hål på myten – den perfekta entreprenörsprofilen finns inte

En ny rapport gjord av inkubatorerna Sting och Umeå Biotech tillsammans med forskare från Karolinska Institutionen slår hål på några av de myter om entreprenörer. Rapporten visar att entreprenörer inte nödvändigtvis har högre IQ än andra samt som de inte behöver vara revanschlusta eller vinnarskallar som ska vinna till varje pris.

Det som, enligt undersökningen, å andra sidan kännetecknar framgångsrika entreprenörer är ödmjukhet och medvetenhet om deras begränsningar. De har även en god självinsikt som gör dem väldigt duktiga på att lägga ihop team. Utöver det är de väldigt strategiska, kreativa, målmedvetna och har goda insikter i kundnytta.

Studien kommer att lägga grunden till inkubatorers arbete med att identifiera och hjälpa framtida entreprenörer.

Läs mer om undersökningen här:

Mynewsdesk

Bonustips-i-juni

Lista: Här är alla skatteändringar sommaren 2019

Expressen Dina Pengar har samlat ihop en lista med alla skatteändringar som träder i kraft under sommaren. Viktigast för företagare att notera är att RUT-taket höjs till 50 000 kronor och att det införs likvärdiga villkor vid generationsskifte i fåmansföretag som när företaget överlåts till en utomstående från 1 juli.

Utöver det kan det även vara av intresse att notera skattesänkningen på bensin och diesel som träder i kraft den 1 juli. Från och med den 1 juli kommer skatten endast styras av KPI och inte KPI + två procentenheter, därmed sänks den med två procentenheter.

Läs hela listan med sommarens skatteändringar här:

Expressen