Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 30 september 2022

Inkasso

Inkasso - Få hjälp med indrivning av skulder

Alla företagare har någon gång haft en kund som undvikit att betala, och det är inte alltid så lätt att få in pengarna. Med hjälp av ett inkassoföretag kan ni bibehålla goda kundrelationer och samtidigt få de pengar som saknas.

Genom att driva in skulder via inkasso kan ni säkerställa er om att allt går rätt och lagligt till. Ni slipper att själv lägga ner tid på att kontakta kunderna angående betalning och kan lägga fokus på er kärnverksamhet.

Varför inkasso?

Vad är inkasso?

Inkasso innebär att driva in en obetald skuld. Det kan till exempel gälla om ett företag sålt en tjänst eller produkt på kredit och sedan inte fått betalt för detta. Då kan ni låta inkasso ta över och hjälpa med indrivning av skulden. Om gäldenären vägrar att betala kan ärendet gå vidare till Kronofogden.

Vad är fördelarna med att anlita ett inkassobolag?

  • Företaget behöver inte lägga tid på att driva in skulder.
  • Inkassobolaget kan driva in skulder på ett lagenligt och korrekt sätt.
  • Företaget kan upprätthålla goda relationer med kunderna.

Enligt räntelagen kan företaget, borgenären, kräva 8 procents exklusive referensränta som nuvarande är lika med 0 procent. Detta blir dröjsmålsräntan om inget annat avtal gjorts upp i förhand.

När kan vi kontakta ett inkassobolag?

För att ni som försäljare ska kunna driva ett ärende vidare, och kontakta ett inkassobolag, krävs det att kundfordringen är:

  1. Förfallen
  2. obetald
  3. Inte bestridd av gäldenären

Det är även sett som god sed att vänta några bankdagar för att betalningen ska hinna registreras innan man tar ärendet vidare och kontaktar ett inkassobolag.

Det är vanligt och även av god sed att från företaget skicka betalningspåminnelser först, även om detta inte enligt lag är ett krav. Kom ihåg att betalningspåminnelser inte är inkassoåtgärder och således inte omfattas av inkassolagen.

Inkassokrav och hur de hanteras

Som ovan nämnt finns det många inkassoföretag att välja bland. Beroende på er verksamhets behov finns det möjlighet att betala inkassobolaget för varje ärende, eller så kan ni abonnera på tjänsten.

Det finns även inkassobolag som endast tar betalt om de lyckas med att driva in skulden. På så vis slipper din verksamhet betala för ärenden som inte ger er några pengar tillbaka. Inkassobolaget kan då ta en provisionsavgift för genomförda inkassoärenden.

Inkassokrav kan gälla allt från köp av produkter och tjänster till hyresinkasso. Det finns även inkassobolag som kan kräva skulder från gäldenärer i utlandet. Vanligen görs en uppdelning av inkassokrav från privatpersoner och företag. Förutom inkasso kan flera av bolagen även assistera er verksamhet med kreditupplysningar.

Godkända inkassoföretag i Sverige

Inkassobolag som är aktiva i Sverige finns registrerade hos Datainspektionen. Registrering hos Datainspektion är obligatoriskt för företag som driver inkassoärenden på andra företags uppdrag. Det finns dock vissa undantag, till exempel behöver företag som själva driver egna inte ett inkassotillstånd registrerat hos Datainspektionen.

Enbart i Stockholm finns över 40 inkassobolag registrerade, och över 20 registrerade i både Malmö och Göteborg. Fördelen med detta är givetvis att du som potentiell kund har många tjänster att välja mellan, vilket innebär att du kan få en bra produkt till ett bra pris. Många inkassobolag erbjuder även rådgivning och då kan en lokal aktör kan underlätta.

Även om ni är verksamma på en ort utan lokala inkassobolag är det inget problem, då de inte nödvändigtvis behöver vara lokala. Spridningen är dock god runtom i landet så det bör ej vara några problem.

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming, Före detta skribent på Expertvalet

Sara Hemming är en tidigare skribent på Expertvalet.se. Sara är en engagerad marknadsförare med flera års erfarenhet inom detaljhandel. Under sina 4 år på Expertvalet har hon byggt på sina kunskaper inom alla produktgrupper och har bra koll på allt från kassasystem till telemarketing. Hon brinner för att hjälpa företag att optimera sin verksamhet på alla plan. Sara har, tillsammans med kollegor, blivit kännetecknad på sidor som Starta & Driva, Aftonbladet och Expressen.

Mer inom detta ämne