Kaffeautomater - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 21 september 2021

Kaffeautomat till kontor, café och restaurang

Hitta den bästa kaffeautomaten för er verksamhet

En kaffeautomat på företaget, biblioteket eller i butiken för med sig många fördelar. Förutom att kaffet höjer stämningen bland kunder och anställda så skapar den en naturlig samlingsplats var man kan ta en paus och umgås.

För att hitta den bästa kaffeautomaten för just er verksamhet finns det flera behov och faktorer att beakta, bland annat vilka kaffevarianter ni vill erbjuda och vilken kvalitet ni vill ha på kaffet. Andra faktorer att beakta är om ni vill hyra kaffemaskinen eller köpa samt vilket slags serviceavtal ni behöver.

Vill ni jämföra priser på kaffeautomater för er verksamhet? Fyll i Expertvalets formulär och beställ upp till fyra offerter - kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Vill ni hitta den bästa kaffeautomaten för er verksamhet? Nedan kan ni läsa mer om faktorer som påverkar ert val samt hur ni bör tänka kring de olika besluten.

Kartlägg era kaffebehov för att hitta rätt kaffeautomat

Innan ni investerar i en ny kaffeautomat är det viktigt att ni kartlägger kaffebehovet vid er verksamhet. Speciellt tre saker bör ni se över för att hitta en kaffeuatomat som är optimal för er verksamhet; kaffekonsumtion, kaffeutbud och ert behov av tillbehör.

Steg 1: Hur mycket kaffe konsumerar ni?

Det mest grundläggande att kartlägga är hur många koppar kaffe som konsumeras dagligen. Detta för att kaffeautomatens kapacitet ska täcka användningen.

Det kan vara svårt att exakt kartlägga kaffekonsumtionen men en generell uppskattning räcker oftast bra för att hitta rätt automat. I tabellen nedan hittar ni några riktlinjer för att räkna på antal konsumerade kaffekoppar.

Räkneexempel för kaffekonsumtion
VerksamhetKaffekoppar per dagExempel daglig konsumtion
KontorRäkna med två och en halv koppar per anställd50 anställda x 2,5 = 125 kaffekoppar 
BibliotekSe till antalet besökare dagligen och estimera en procent som dricker kaffe700 besökare x 0,25 = 175 kaffekoppar
Café/restaurangSe till försäljningshistorik eller estimera fritt6000 sålt senaste månad / 30 = 200 koppar

Steg 2: Vad önskar ni för kaffevarianter?

När ni vet hur många koppar kaffe ni konsumerar dagligen kan ni gå vidare med att bestämma er för vilka slags kaffevarianter ni vill erbjuda. Beroende på era krav och önskemål så kan er kaffeautomat servera allt från svart kaffe och cappuccino till varm choklad och te.

Här gäller det främst att bestämma om ni vill investera i en enkel lösning som brygger endast svart kaffe eller om ni vill investera i en större maskin med fler valmöjligheter.

Tips! Ska kaffeautomaten stå i kontoret så kolla gärna med kollegor och anställda vad de har för önskemål på kaffeutbudet. Dricker de flesta svart kaffe eller te så räcker det bra med en enkel lösning. Finns det önskemål om cappuccino, latte, macchiato eller varm choklad så passar en mer omfattande lösning.

Steg 3: Vilka tillbehör behövs till kaffeautomaten?

Utöver kapacitet och kaffevarianter så finns det tillbehör att välja för att anpassa automaten efter era behov. Genom att svara på frågorna nedan kan ni vidare kartlägga era krav på automaten.

Kaffe av högsta kvalitet eller effektivitet och enkelhet?

Kaffeautomater brygger kaffe antingen på pulver, malet eller på hela kaffebönor. Automater som maler hela bönor är oftast aningen dyrare men väger upp genom att kaffet är av bättre kvalitet. Kaffeautomater som brygger med pulverkaffe eller malet kaffe är både billigare och snabbare i drift.

Söker ni en lösning till ett café eller en restaurang kan det vara bra att kolla in halvautomatiska och manuella kaffemaskiner. Sådana kaffemaskiner ger absolut bästa kaffekvalitet men kräver en del arbete och kunskap för att hantera.

Termos eller endast kopp?

Ska kaffeautomaten endast användas av anställda på kontoret så räcker det bra med en lösning som serverar kaffe direkt i en kopp. Ordnar ni evenemag eller större konferenser så kan det dock vara en idé att investera i en lösning med termos.

Finns det behov för termos finns det kaffeautomater som serverar kaffe både i kopp men som även kan brygga fulla termosar med kaffe. Behöver ni endast stora mängder kaffe så kan en perkulator vara ett alternativ för er.

Kaffe på plats eller take away?

Ska kaffeautomaten användas främst av anställda eller kunder i restaurangen så räcker det med en vanlig automat. Ska automaten å andra sidan stå till exempel i ett bibliotek eller vid ett universitet så behöver ni ett tillägg med muggar och lock. Ska ni även ta betalt för kaffet är ni i behov av en betalningsfunktion.

Kom ihåg! Så länge ni vet vilka krav ni har på kaffeautomaten så hjälper vi och våra partners er att hitta den bästa lösningen för just er verksamhet. Expertvalets mål är att förenkla inköpsprocessen för företag och vill därför erbjuda er skräddarsydda offerter kostnadsfritt. Fyll i formuläret så fixar vi resten!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Pris på kaffeautomater

Vid anskaffning av kaffeautomater finns det två olika slags finansieringsalternativ inköp och hyra. Priset på kaffeautomater varierar brett och beror på en mängd olika parametrar. Faktorer som påverkar anskaffningspriset utgörs av:

  • Maskinens storlek 
  • Urval av serverbar dryck
  • Design
  • Modelltyp
  • Kapacitet

Även om det är svårt att ge ett exakt pris för vad en kaffeautomat kostar så har vi nedan försökt ge er en ungefärlig prisbild med hjälp av prisexempel. Läs mer om finansieringsalternativen hyra och köpa samt prisexempel för respektive alternativ nedan.

Köpa kaffeautomat: långsiktigt lönsamt

Priset för att köpa en ny kaffeautomat varierar, som sagt, beroende på vilken typ av läsning man köper. I regel kan man dock räkna med att betala mellan 10 000 och 70 000 kronor för att köpa en ny kaffeautomat. 

Prisexempel för att köpa kaffeautomat
VerksamhetKontorInstitutionCafé/restaurang
Användare50 anställda500 besökare350 kunder
ModellInstant kaffeautomat med flera smakerInstant kaffeautomat med flera smaker och betalfunktionStor baristamaskin
Pris25 000 kronor60 000 kronor100 000 kronor

Fastän det kan kännas som en stor och dyr investering att köpa en kaffeautomat blir det ändå långsiktigt ett billigare alternativ än att hyra eller leasa. Om man vet att man kommer att använda maskinen i flera år framöver är det således ett bättre val att köpa automaten.

Hyra kaffeautomat: stabila månadskostnader

Att hyra en kaffeautomat kan vara ett fördelaktigt alternativ om ni saknar kapital att investera eller om ni vill minska på risken att äga automaten. Månadshyran påverkas av valet av modell men även av längden på hyresavtalet. Normalpris för att hyra ligger på runt 700 kronor i månaden (36 månaders avtal) för ett mellanstort kontor. 

Prisexempel för att hyra kaffeautomat
VerksamhetKontorInstitutionCafé/restaurang
Användare50 anställda500 besökare350 kunder
ModellInstant kaffeautomat med flera smakerInstant kaffeautomat med flera smaker och betalfunktionStor baristamaskin
Avtalslängd60 månader60 månader60 månader
Pris500 kronor/månad1200 kronor/månad2500 kronor/månad

Genom att hyra kaffeautomater följer eventuellt fördelen av att inte hantera underhåll själv. Allt från installation till påfyllning, rengöring och underhållsservice kan skötas av leverantören, vilket gör detta alternativ tidseffektivt och bekvämt. Det kan emellertid bli mer kostsamt att teckna ett hyresavtal för kaffeautomater på lång sikt, jämfört med att köpa in maskinerna.

Leasa eller hyra kaffeautomat?

Inom ramen för att hyra finns det även ofta alternativet att leasa. Skillnaden mellan att hyra och leasa är att vid leasing finns alternativet att köpa ut maskinen vid slutet av leasingperioden. Detta kan vara ett bra alternativ om ni är osäkra på vilken lösning ni vill investera i men ändå vill testa på automaten.

Kom ihåg att alla leasing- och hyresavtal skiljer sig leverantörer emellan, därför är det viktigt att noggrant läsa igenom avtalen innan ni skriver under. Kolla speciellt noga på prisuppgifter, vem som äger maskinen och vilka extra utgifter som kan uppkomma vid problem! Läs mer tips om hyres- och leasingavtal hos Konsumentverket.

Läs mer om att leasing av kaffemaskin

Serviceavtal till kaffeautomat

Leverantörer erbjuder ett stort utbud av olika serviceavtal för kaffeautomater. Ett serviceavtal kan täcka allt från påfyllning av kaffebönor till årlig teknisk service. Så beroende på era önskemål så bör ni avtala om ett anpassad service och underhåll av er automat.

Priset för ett serviceavtal skiljer och beroende på utformning och leverantör. Ett enkelt serviceavtal kan gå på runt 200 kronor i månaden medan ett fullserviceavtal kan kosta upp till 1000 kronor i månaden exklusive beställningsvaror.

Ett serviceavtal kan innefatta följande tjänster:

  • Teknisk service 
  • Support vid problem
  • Lånemaskin vid problem
  • Årlig förebyggande service
  • Hygienservice och rengöring
  • Påfyllning av råvaror och tillbehör

Kom ihåg! Alla serviceavtal skiljer sig vad gäller krav och pris, därför är det viktigt att läsa avtalet noggrant innan ni skriver under. Läs speciellt noga om vem som står för vad om ett problem eller en skada skulle uppstå, så att ni undviker oväntade kostnader.

Rätt kaffeautomat till rätt pris

När man värderar funktioner hos olika kaffeautomater kan det vara en lång och komplicerad process att skaffa sig en samlad överblick kring vad marknaden har att erbjuda. För att sedan identifiera den återförsäljare som erbjuder den mest attraktiva lösningen till det bästa priset.

Så varför inte förenkla processen?

Via Expertvalet beställer du enkelt upp till fyra offerter som är skräddarsydda efter era behov. Med offerterna kan ni enkelt jämföra priser på lösningar anpassade efter er och sedan välja den bästa kaffeautomaten till det bästa priset. Vill ni endast få koll på marknaden utan att köpa går också det bra - tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner