Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Begär dina gratis offerter

Typ av maskin?

1/8
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 7 juli 2021

Test av kaffeautomater: Energianvändning

För många innebär kaffepausen på jobb en stunds avkoppling och ett sätt att samla nya krafter för att klara av arbetsdagen – en chans att genom gemenskap skapa sociala relationer med kollegorna.

På de flesta arbetsplatser finns därför en eller flera kaffeautomater, vanligtvis med olika slags drycker såsom bryggkaffe, kaffe latte, tevatten, varm choklad och espresso att välja bland. En del automater maler kaffebönor vid serveringstillfället medan andra använder färdigmalet kaffe.

Då man skaffar en kaffemaskin till sin verksamhet är det vanligt att hyra denna från ett företag som även sköter automatens installation och driftsunderhåll i form av renhållning och påfyllning av kaffebönor. Omfattningen av ett sådant avtal varierar mellan olika leverantörer.

Här på Expertvalet kan du enkelt fylla i formuläret uppe till höger för att beställa offerter för kaffeautomater från upp till fyra olika leverantörer, helt utan förpliktelser. Genom att beställa offerter sätter du leverantörerna i konkurrens med varandra så att du kan få det bästa priset för den bästa lösningen. Vi gör grovjobbet åt er, ni sparar pengarna!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Testets struktur och resultat

Detta inlägg är baserat på en undersökning* av kaffeautomater genomfört av Energimyndighetens testlabb ett par år tillbaka. I testet mättes energianvändningen för sex olika kaffeautomater vid uppvärmning, standby- och energisparläge. Vidare mättes temperaturen på det framställda kaffet, utan att bedöma dryckens smakupplevelse.

Smakupplevelse

Vid test av energiförbrukning hos de kaffeautomater som ingår i undersökningen bedömdes inte smaken vid det kaffe som de olika maskinerna framställde. Nämnvärt är dock att sådana faktorer som påverkar smaken på kaffe bland annat är:

  • Bryggtid.
  • Kaffebönornas rostning.
  • Vattnets kvalitet.

Halverad energianvändning

Enligt testresultaten skiljer det över 50 % i energianvändning mellan de olika kaffeautomaterna. Detta resultat innebär att det redan genom dagens teknik är möjligt att skära ned på energiförbrukningen vid en kaffeautomat på arbetsplatsen.

Energiegenskaper som undersökts

Vid testet mättes och jämfördes energianvändningen som krävdes för att värma upp det inkommande vattnet i kaffeautomaternas tankar, liksom de olika automaternas lägen för standby och energibesparing.

Testet genomfördes baserat på en arbetsplats med 20 anställda som dagligen dricker tre koppar kaffe var – sammanlagt 60 koppar kaffe per dag. Vidare gör testresultaten gällande att elanvändningen skulle kunna halveras om alla kaffeautomater i Sverige byts ut till den mest energieffektiva automaten i testet. Slutligen kan det fastställas att användning av energisparläget hos en kaffeautomat alltid minskar den totala elanvändningen vid maskinen.

Mängden el som används varierar bland annat med vattentankens storlek och energisparlägets utformning. Testets resultat kan summeras enligt tabellen nedan:

ModellEnergianvändning per vecka, utan energisparlägeEnergianvändning per vecka, med energisparlägeTemperatur på kaffetVolym vattentankEnergianvändning uppvärmningsfasEnergianvändning, från energisparläge till standby
Bravilor Bonamat Freshmore 31015.4 kWh8.6 kWh82 grader2 liter200 Wh178 Wh
Café Bar Virtu Fresh Brew 14 kWh12.2 kWh77 grader5 liter 353 Wh137 Wh
Coffee Queen CQube M13.3 kWh11.2 kWh83 grader5 liter394 Wh123 Wh
Sielaff CFT 17.7 kWh11.8 kWh79 grader3 liter137 Wh111 Wh
Spengler SL 50 FB9.6 kWh8.6 kWh81 grader0.6 liter49 Wh17 Wh
Wittenborg FB 710014.1 kWh 12.2 kWh83 grader 3.2 liter264 Wh95 Wh

Den mest framstående erfarenheten från Energimyndighetens undersökning är resultatet om att kaffeautomaternas energianvändning går att halvera. Testets syfte var att öka kunskapen kring just detta – kaffeautomaters energianvändning, bland producenter och företag som tillhandahåller sådana, men även bland de verksamheter som köper tjänsten av att ha tillgång till kaffe på arbetsplatsen.

Kaffeautomater i Sverige

Vi svenskar dricker ungefär 9 kilo kaffe per person och år – ofta dricker vi vårt kaffe från automater på vår arbetsplats. I Sverige finns det totalt cirka 90.000 kaffeautomater, vilka sammanlagt förbrukar uppskattningsvis 130.000.000 kWh el per år. Detta innebär att en del av det pris man betalar för en kaffeautomat kan allokeras till energiförbrukning och elräkning.

Kaffemaskiner på företag runtom i landet används för det mesta aktivt enbart några timmar per dag. Den resterande tiden av dygnet står de på tomgång i standbyläge. Det mest energivänliga sätt för användning av en kaffeautomat är att välja en med energisparläge, för att förbruka så lite energi som möjligt under de delar av dygnet som maskinen inte används.

Innan du tecknar ett avtal för att hyra en kaffemaskin har du möjlighet att påverka dess energieffektivitet genom att välja den leverantör som erbjuder det mest energisnåla alternativet. Väl installerad kan kaffeautomaten sedan med fördel använda dess energisparläge, vilket innebär att den inte ständigt står i standbyläge.

Det är även fördelaktigt om automaten kan stängas av helt under långhelger och semestertider, något du kan avtala med det företag du hyr maskinen av. I framtiden är det även möjligt att speciella ekodesignkrav kan komma att ställas på kaffeautomater.

* Energimyndighetens Testlabb (2014)

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?