Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Begär dina gratis offerter

Typ av maskin?

1/8
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 7 juli 2021

Den svenska kaffekulturen

För oss svenskar är tillfället aldrig fel för att dricka en kopp kaffe – till frukost, på förmiddagen, efter lunch, till eftermiddagsfikat och till kvällsmackan. Får vi vårt kaffe tillagat och serverat på rätt sätt dricker vi det gladeligen på jobb, hemma eller på café och restaurang.

Historien bakom kaffe är tusenårig. Kaffet var ursprungligen en religiös dryck – idag är det en ytterst populär sällskapsdryck.

Vill ni ha godare kaffe på jobbet? Läs mer om kaffeautomater.

För att få gott kaffe på jobbet rekommenderar Expertvalet er att beställa offerter gratis! Det medför inga förpliktelser och genom att ni beställer offerter kan ni få den bästa lösningen till det bästa priset! Allt ni behöver göra är att fylla i formuläret uppe till höger, det tar mindre än 1 minut! På så vis skapar ni en konkurrens mellan leverantörerna, som måste pressa priserna.

Vi gör grovjobbet åt er, samtidigt som ni sparar pengar som ni kan lägga på annat inom er verksamhet!

Kaffekultur i Norden

Kaffeträdet rotade sig ursprungligen i Etiopien med dess bergiga landskap. Sedan dess har kaffekulturen utvecklats omfattande och slagit djupa rötter inom länderna i Norden. Ett stort antal turister som besökt dessa länder, eller människor från andra länder vars umgängeskrets består av nordiska vänner, kan intyga att vi nordbor har en rik kaffekultur. Vi är vana kaffedrickare och toppar därmed listan över kaffekonsumtion i världen.

Toppen av listan för världens kaffekonsumtion kan sammanfattas enligt följande:

  • Finland: 3,5 koppar kaffe per person och dag.
  • Sverige: 3,2 koppar kaffe per person och dag.
  • Norge och Danmark: 3,1 koppar kaffe per person och dag.

Vår nordiska kaffekultur är föremål för såväl beundran som anmärkning hos människor från andra länder. Hur kan nordbor klara av att var dag dricka litervis med starkt bryggkaffe? Även storleken på de muggar vi dricker vårt kaffe ur förvånar många. Allt eftersom IKEA genom sina kaffemuggar spridit en ny standard för vilka slags muggar som passar för kaffedrickande har dock denna förvåning trubbats av. Tack vare IKEAs sortiment är numera kaffemuggar som rymmer över 200 ml vätska vanliga i många länder världen över.

Bryggkaffe

I de nordiska länderna är det bryggkaffe som dominerar, på såväl caféer och restauranger som i hemmen. Vi är i Sverige vana vid att en så kallad påtår ingår i priset för en kopp kaffe, medan i de flesta andra länder inte tillåts denna lyx utan istället måste betala för en ny kopp kaffe. På ett café där kaffet bryggs i en elbryggare som sedan placeras på ett speciellt element för att hålla värmen kan kaffet hållas varmt i flera timmar utan att få en bränd eftersmak.

Svenskt och utländskt kaffe

Vi svenskar är ofta kritiska mot det kaffe vi serveras utomlands – i jämförelse med det svenska starka kaffet är detta svagare. I en del länder varnas turister för att dricka kaffe i Sverige eller Norden då dess styrka tros orsaka illaående och hjärtklappning. Trots detta anses nordiskt kaffe generellt sett som högkvalitativt. Den svenska kaffesorten Gevalia, exempelvis, säljs som väldigt exklusiv i utlandet och kan kosta omkring 70 kronor per kilo, även i länder med låg prisnivå såsom Lettland och Bulgarien.

Populära kaffesorter i Sverige

I Sverige föredrar vi att dricka kaffesorter av svensk härkomst, något som inte är fallet i alla länder. De flesta tillverkare av våra inhemska varumärken har minst en ekologisk kaffesort i sitt sortiment. Vidare antyder en del forskningsrön att lågpriskaffe innehåller mer nickel än etablerade och mer kvalitativa märken – värt att veta för dig som dricker mycket kaffe.

På den svenska kaffemarknaden efterfrågas svenska kaffesorter såsom:

  • Gevalia Kaffe: kaffe som tillverkas i Gävle och är populärt i norra Sverige.
  • Zoegas Kaffe: kaffe som tillverkas i Helsingborg och är populärt i södra Sverige.
  • Merrild Kaffe: under detta varumärke säljs både espresso, bryggkaffe och hela bönor, i tillägg till kaffebryggare och espressomaskiner.
  • Classic Kaffe: kaffe med ursprung i Stockholm.
  • Löfbergs Lila: under detta varumärke, med ursprung i Karlstad, säljs de flesta typer av kaffe.
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?