Komplett Kassasystem till Butik, Restaurang och Salong

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade & omnämnda
1
2
3
Få upp till 4 offerter här Kassasystem - Få upp till 4 gratis offerter från ledande leverantörer
Det tar mindre än 1 minut!

Vilken typ av kassalösning önskar ni?

Det tar mindre än 1 minut!

Kassasystem till er verksamhet

Behöver ni ett nytt kassasystem till er verksamhet? Att välja det kassasystem som passar er verksamhet bäst är ett viktigt beslut som i slutändan påverkar hur smidigt den dagliga verksamheten fungerar.

Expertvalet vill hjälpa er hitta den lösning som passar er verksamhet allra bäst. Därför så hittar ni nedan all information som man behöver innan man investerar i ett nytt kassasystem.

Har ni redan bestämt er? Fyll i formuläret ovan så hjälper Expertvalet er att hitta bästa pris på den lösning som passar er verksamhet bäst. Ni mottar upp till fyra offerter från lokala leverantörer, kostnadsfritt och utan förpliktelser!

På denna sida kan ni läsa mer om:
Vilken typ av verksamhet bedriver ni?
Vad ingår i ett kassasystem? 
Priser på kassasystem: köpa, hyra eller leasa?
Kassaregisterlagen - vad gäller?
Vad betyder POS och EPOS egentligen?
7 tips för att välja kassasystem

 

Vilken typ av verksamhet bedriver ni?

 

Kassasystem till butik Kassasystem till restaurang
Kassasystem till frisörsalong Kassasystem för torghandel

 

Butik

Beroende på vilken slags butik ni bedriver så kräver det olika kassasystem. Till exempel som att ett kassasystem i en matbutik ofta behöver innehålla en kassavåg.

Det som generellt ingår i en butikskassa är:

 • Ett kassaregister med streckkodsläsare
 • Lagerhantering
 • Mjukvara som gör det enkelt att skapa kampanjer

Om man även har en webbshop så kan det vara lönsamt att se till så att kassasystemet kan hantera lagerhållning för både webbshoppen och den fysiska butiken.

Det viktigaste att komma ihåg när man investerar i ett nytt kassasystem till butik är att man utgår från den egna verksamheten. Hur fungerar vår butik och vad behöver vi för att den ska fungera smidigt? Med anpassade kassalösningar så kan man både effektivisera verksamheten och minska på utgifterna.

Restaurang

Kassasystem till restauranger och caféer kan variera i storlek och omfattning beroende på restaurangens storlek och behov. Små caféer klarar sig ofta på endast en betalningsterminal medan större restauranger kan till exempel vara i behov av självservice lösningar och beställningssystem.

Funktioner som kassasystem till restauranger kan innefatta är:

 • Flera mobila betalterminaler
 • Bordskarta och bordsplacering 
 • Bongskrivare för förmedling av beställningar till köket
 • Mjukvara som tillåter kampanjer med rabatterade priser

Den viktigaste delen att se till gällande kassasystem är behovet av beställningssystem och bokningssystem. Lösningarna för integrerade bokningssystem är många och man bör se till sin egen verksamhets behov för att hitta den lösning som passar bäst.

Till exempel kan man ha iPads vid borden där kunden lägger in sin beställning, självservice-beställning och kassor vid ingången. Fundera därför på vad er restaurang eller café är i behov av för att hitta den för er bästa lösningen med tillbehör.

Frisörsalong

Salonger och mottagningar behöver oftast inte ett lika omfattande kassasystem som restauranger och butiker. Det som dock oftast integreras med kassasystem för frisörer är ett bokningssystem. Genom att integrera bokningssystem så kan man öka effektiviteten och minska på det administrativa arbetet.

Säljer man produkter i salongen kan man även vara i behov av en streckkodsläsare och ett lagerhållningssystem för att smidigt hålla koll på lager samt vilka produkter som sålts när.

Många salonger och mottagningar använder sig idag av enkla kassasystem som fungerar med endast en iPad eller annan Android surfplatta. Ett mycket enkelt, smidigt och snyggt system som passar bra att integrera med bokningssystem.

Torghandel

Torghandel omfattas av kassaregisterlagen och därför bör man använda kassasystem även vid torg och marknadsförsäljning. Detta gäller om verksamhetens försäljning ligger över fyra prisbasbelopp, ca. 182 000 kronor. Läs mer om vad som exakt gäller för torghandel och användning av kassaregister samt undantag för kassaregisterlagen hos Skatteverket.

Viktigt att komma ihåg innan man investerar i ett kassasystem som ska användas för torghandel är:

 • Kassaregistret bör vara vädertåligt och slitstarkt
 • För flexibel användning bör systemet vara trådlöst
 • En liten kassaapparat med inbyggd kvittoskrivare är optimal

För företag som sporadiskt besöker marknader och mässor kan det vara en bra idé att hyra små kassaapparater som passar sådan verksamhet. Genom att hyra de kassor som används sporadiskt så slipper man att använda onödigt stora kassasystem samtidigt som man slipper investera i små kassor som till största del ligger oanvända.

Beställ offerter Det tar endast 1 minut!

Vad ingår i ett kassasystem?

Beroende på verksamhetens behov så kan kassasystemet alltså innefatta olika mängd funktioner och enheter. I kassasystem ingår både hårdvara och mjukvara. När man förut investerade i kassalösningar låg det mest fokus på hårdvaran och vilka enheter som ingick i systemet. Idag borde dock mjukvaran och de integrerade funktionerna beaktas mer eftersom de är de som möjliggör enkel, effektiv och smart användning.

Kassasystemets mjukvara bör först och främst vara användarvänlig och väl utvecklad för att det ska vara smidigt att använda. Med mjukvaran kan man vidare integrera bokningssystem, lagerhantering, bordskarta, koppling till bokföringssystem, beställningssystem och möjligheten att hålla rabatt kampanjer. Det finns många möjligheter att anpassa kassasystemets mjukvara till er verksamhet, därför bör ni se till er verksamhet och dess behov innan ni investerar i ett nytt smart kassasystem.

Hårdvaran som ingår i ett kassasystem är de enheter som oftast brukar ingå. Mängden olika enheter kan variera och beror på vad verksamheten är i behov av. I enlighet med kassaregisterlagen måste dock alla kassasystem innehålla en kontrollenhet, den så kallade “svarta lådan”, som används av Skatteverket vid kontroll av verksamheten. Enheter som utöver det kan ingå är:

 • Kassadator med pekskärm eller tangentbord
 • Kassalåda för kontanter
 • Streckkodsläsare
 • Vågenhet (butiker)
 • Rullband
 • Kvittoskrivare
 • Bongskrivare (för beställningar)
 • Kortterminal

Många av dessa enheter är inte nödvändiga, till exempel som att en mindre frisörsalong inte är i behov av vågenhet eller rullband utan klarar sig med en kassadator eventuellt iPad och en kortterminal. Större butiker kan dock behöva alla ovanstående enheter för att kassan ska fungera optimalt.

Kassasystem kan både köras med Mac och PC beroende på preferenser och önskemål. De kassor som kör med Apple är ofta kopplade till iPads eller iPhones men det finns även smarta lösningar som fungerar med Mac datorer. Större kassasystem med fler enheter och kassaapparater inkopplade så körs oftast med PC genom att priset för hårdvaran är lägre.
Vad ingår i ett kassasystem?

Beställ offerter nu Det tar mindre än 1 minut!

Priser på kassasystem: köpa, hyra eller leasa?

Den största faktorn som påverkar priset på kassasystemet är omfattningen och storleken på systemet, både vad det gäller hårdvara och mjukvara. Utöver det så påverkar även betalningslösningen det slutliga priset på investeringen. Det finns vanligtvis tre betalningslösningar när man införskaffar ett kassasystem; köpa, hyra och leasa.

Köpa
Att köpa kassasystem är långsiktigt oftast den mest lönsamma betalningslösningen. Direktköp kräver dock mer direkta resurser och innebär en större engångsinvestering. Att köpa kassasystem är passande för företag som använder systemet dagligen och under en längre period. Priset på ett kassasystem brukar vara 25 000 kronor och uppåt beroende på systemets omfattning. Priset ökar givetvis beroende på alla de tilläggsfunktioner som ni önskar att systemet har.

OBS! Riktigt enkla, billiga och begagnade kassaregister kan man köpa för runt 10 000 kronor. Är ni dock i behov av ett kassasystem som är av bättre kvalitet och anpassat efter era behov så bör ni följa prisbilden ovan.

Prisexempel för att köpa kassasystem

Hyra
Använder man ett kassasystem under en kortare period och mer sporadiskt så kan det vara till fördel att hyra systemet. Att hyra kassasystem kan man antingen göra under kortare eller längre perioder, ju längre avtal man tecknar desto lägre brukar månadspriset ligga på. Månadskostnaden för ett enkelt kassasystem kan börja på cirka 250 kronor medan ett omfattande system kan uppgå till cirka 700 kronor i månaden, beroende på hur långt avtalet är. Att hyra passar bra för företag som sporadiskt använder kassasystem eller för företag som inte har möjligheten att köpa.

Leasa
Att leasa ett kassasystem fungerar i princip på samma sätt som att hyra med den skillnaden att man i slutet av perioden kan köpa ut systemet. Månadskostnaderna för att leasa ett kassasystem brukar ligga i samma nivå som att hyra medan slutpriset oftast bestäms baserat på systemets marknadsvärde vid tecknandet av leasingavtalet. Leverantörers leasingavtal skiljer sig i både utformning och villkor så läs noga igenom avtalet innan ni undertecknar, så att ni säkert förstår avtalets villkor.

Prisexempel för att hyra kassasystem

Övriga kostnader
Vid både köp, hyra och leasing av kassasystem så bör man notera att det finns övriga kostnader som kan tillkomma köpet. Det mest vanliga är support och service av kassasystemet. Detta brukar ingå i priset, helt eller till viss del (till exempel i tre månader framåt) men kan även tillkomma skilt. Är man inte i behov av service och support så kan man oftast dra av det från priset.

Andra kostnader att beakta är installationskostnader, kostnader för utbildning av personal och underhåll av maskiner som reparationer och mjukvaru uppdateringar. En liten med även märkbar kostnad att beakta är kostnaden för förbrukningsvaror som kvittorullar, både till kvittoskrivare och kontrollenhet. Vill man minska på denna utgift kan man även teckna en molnbaserad, även kallad cloud, lösning för kontrollenheten som oftast utgör en mindre kostnad.

Finns ert företag i Stockholm, Göteborg eller Malmö? Expertvalet har samarbetspartners runtom hela Sverige och levererar kassasystem där du behöver! Beställ offerter idag!

Kassaregisterlagen - vad gäller?

Kassaregisterlagen trädde i kraft år 2010 för att skydda företagare mot illegal konkurrens och för att motverka den gråa ekonomin. Lagen omfattar de flesta företag som säljer varor och tjänster mot kontant betalning vilket även inkluderar kortbetalning. Berörda företag måste enligt lag använda sig av ett certifierat kassasystem. Man bör även kunna erbjuda alla kunder kvitto på sina köp.

Här hittar ni kassaregisterlagen och Skatteverkets föreskrifter för mer information.

Ett certifierat kassasystem innebär att:

 1. Kassasystemet är tillverkardeklarerat och att det för varje program och system finns en tillverkardeklaration som utfärdats av tillverkaren. 
 2. Kassasystemet är kopplat till en kontrollenhet, antingen fysisk eller molnbaserad. Kontrollenheten läser av och bevarar kvittoinformation för Skatteverkets räkning. Informationen används för kontroll av Skatteverket och informationen får endast tillgås av dem. 

Som företagare som mottar kontant betalning så har du alltid skyldighet att erbjuda kunden ett kvitto. Antingen i form av papperskvitton eller elektroniska kvitton. Kontrollenheten är till för att Skatteverket ska kunna kontrollera att detta följs. Kvittot bör skrivas ut eller sparas elektroniskt även om kunden inte vill ha kvittot så att kvittot kan registreras på kontrollenheten.

Kassaregisterlagen specificerar även vad för slags information som bör finna med på kvittot. Kvittot ska innehålla adressen för var verksamheten drivs, handlar det om torghandel så kan man använda den adress där företaget är registrerat, till exempel en hemadress. Utöver adress bör kvittot även specificera antalet sålda varor och artiklarnas namn.

Undantag för kassaregisterlagen
Sedan år 2014 omfattas även tillfällig handel som torghandel och handel på mässor av kassaregisterlagen. Trots det så finns det ännu undantag som inte omfattas av lagen:

 • Hobbyverksamhet som till exempel skolelevers försäljning
 • Obemannad gårdsförsäljning
 • Försäljning som årligen ligger under fyra prisbasbelopp (182 000 kronor för 2018) 
 • Taxiverksamhet
 • Verksamhet som tar betalt på faktura, till exempel webbhandel

Man kan även ansöka om undantag från Skatteverket om det finns skäl för det, läs mer här.

Anmälan av kassasystem
Om ert företag omfattas av kassaregisterlagen är ni skyldiga att anmäla kassasystemet till Skatteverket. Anmälan ska ske senast två veckor efter att ni börjat bruka det nya kassasystemet eller samtidigt som det nya företaget registreras. Man bör även anmäla om ändringar, till exempel om ett kassasystem förnyas eller byts ut.

Anmäl ditt kassasystem till Skatteverket här. 

När man införskaffar ett nytt kassasystem är det vanligt att leverantören erbjuder sig att göra anmälan till Skatteverket. Vid sådana fall så levereras oftast registreringsbeviset tillsammans med kassasystemet eller som vanligt per post cirka en månad efter anmälan.

Kassasystem till butik och restaurang

Vad betyder POS och EPOS egentligen?

Ibland så används också de engelska orden POS och EPOS när man talar om kassasystem. POS, point of sale, och EPOS, electronic point of sales, är båda begrepp som beskriver kassasystem. POS syftar oftast mer på kassaregister som inte har någon uppkoppling medan EPOS syftar på kassasystem som innefattar mjukvara och uppkoppling till internet.

Även om EPOS och POS kassasystem skiljer sig en aning i utformning så behandlas termerna vanligtvis på den svenska marknaden som lika och som synonymer till kassasystem. Därav fungerar det lika bra att använda termen kassasystem när man diskuterar med försäljare och leverantörer om vilken slags kassalösning man är i behov av.

7 tips för att välja kassasystem

För att hjälpa ert företag hitta det bästa kassasystemet för er verksamhet har vi sammanställt en lista med sju tips för att smart välja kassasystem. Läs, begrunda och slå till!

1. Utgå från er verksamhet...

Se över er verksamhet och kartlägg vilka funktioner som just er verksamhet är i behov av. Till exempel om ni behöver en helhetslösning med allt från lagerhantering till kassavåg eller om ni bedriver en mindre verksamhet kanske ni endast behöver ett enkelt kassaregister med kortterminal.

Genom att anpassa kassasystemet efter er verksamhet undviker ni att betala för funktioner som inte används. Samtidigt har ni allt som behövs för att verksamheten ska löpa på smidigt och enkelt.

2. ...även när det gäller mjukvara

Kartlägg även ert behov av mjukvara både nu och framöver. Fundera över vilka slags program som ni är i behov av i anslutning till kassasystemet. Till exempel lagerhantering som integrerar både fysisk butik och webbshop, bokningssystem, bordskarta eller direkt koppling till bokföringssystemet. Med ett kassasystem som är förberett och klarar av integrering av flera olika program så slipper ni större uppdateringar ifall verksamheten skulle utvecklas.

3. Se över behovet för support och service

Kassasystem är gjorda för att användas och hålla i flera år men det kan alltid ske olyckor och finnas behov för uppdateringar av systemen - vad gör ni då? Kolla med er leverantör på förhand så att ni vet vem som ska kontaktas ifall olyckan är framme. Många leverantörer erbjuder antingen gratis eller avgiftsbelagd support och service. Om ni har delar av kassasystemet från olika leverantörer var då noga med vem som hanterar vad och vem som bör kontaktas när för att minska på de administrativa uppgifterna. Undvik framtida undersökningar och telefontider genom att vid inköpet göra det klart med leverantörerna. 

4. Prioritera användarvänlighet

Tänk på att det är flera anställda, både kommande nya och gamla som ska använda kassasystemet. Därav bör ni prioritera kassasystemets användarvänlighet så att så lite tid som möjligt går åt till utbildning av personalen. Kodläsning, inmatning av uppgifter och underhållning (till exempel byte av kvittorulle) bör vara enkelt att genomföra.

Leasing av kassasystem


5. Välj en passande betalningslösning

Se över de betalningslösningar som leverantörerna erbjuder och välj det som är mest lönsamt för ert företag. Har ni planer på att dagligen använda kassasystemet och har de resurserna till hands så kan ni direkt köpa systemet. Detta är långsiktigt den mest lönsamma betalningslösningen. Behöver ni endast använda kassasystemet under en kortare period kan det istället vara mer lönsamt att hyra. I vissa fall kan det även vara möjligt att använda leasingavtal för att i slutändan köpa ut systemet.

6. Se upp med dolda kostnader

När ni ingår ett avtal för kassasystem, speciellt för hyra och leasing, är det viktigt att noggrant läsa igenom avtalet innan man skriver under. Klargör med leverantören vem som står för vilka kostnader. Kolla till exempel vem som står för uppdateringar av mjukvara, service av maskiner och försäkringar ifall systemet skulle gå sönder. Detta speciellt om ni ingår längre avtal (48-60 månader) eftersom enheterna kan kräva uppdatering under tiden. Genom att på förhand klargöra för dolda kostnader undviker ni oönskade kostnader.

7. Jämför flera leverantörer

För att få bästa pris på det kassasystem som passar er verksamhet bäst är det en bra idé att jämföra flera offerter från olika leverantörer. Genom att använda Expertvalets tjänst kan ni enkelt jämföra leverantörer och priser. Beställ skräddarsydda offerter idag för att jämföra och hitta den bästa lösningen för ert företag.

Tjänsten är kostnadsfri och medför inga förpliktelser!

Beställ offerter nu Det tar mindre än 1 minut!