Kassasystem - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 21 september 2021

Vad styr priset på ditt kassasystem?

Vad kostar ett kassasystem och varför?

Beroende på hur omfattande ditt kassasystem behöver vara avseende storlek och funktioner kommer kostnaden för systemet att variera. Ett mindre system med färre funktioner är billigare, medan ett mer omfattande system baserat på flera olika funktioner är dyrare.

Priset för ett kassasystem med touch-funktion är till exempel generellt högre än priset för ett system utan touch, på grund av att systemet med touch ofta innebär ett utökat antal funktioner. Med anledning av det här bör du noga se över din verksamhet för att kassasystemet, och priset du får betala för det, ska motsvara dina behov.

Kassasystem varierar i pris beroende systemets omfattning. Ett enklare kassasystem kan man få till fast pris för runt 10 000 kronor medan ett mer omfattande och skräddarsytt kassasystem kan kosta upp till 50 000 kronor fast pris. 

Behöver ditt företag ett kassasystem? Fyll i formuläret och motta skräddarsydda offerter kostnadsfritt och utan förpliktelser. På så sätt kan ni hitta den bästa lösningen till det bästa priset.

Hyra eller leasa kassasystem

För dig som inte har råd att köpa ett system, eller inte är i behov av det under en längre tid, kan det vara lämpligt att hyra eller leasa ett kassasystem. Det kanske rör sig om en säsongsbetonade eller tillfälligt utökad verksamhet? Eller behöver du ett kassasystem till ett event? Enligt lag måste även den minsta verksamheten, i form av torg- och marknadshandel, använda sig av ett certifierat kassasystem och här är kanske hyra av kassasystem den mest prisvärda lösningen. 

Att hyra ett kassasystem innebär att du betalar en månadskostnad enligt avtal och slipper den stora engångskostnad som ett köp skulle innebära. Då den långsiktiga kostnaden kan komma att bli stor lönar det sig att hyra ett kassasystem om hyresperioden är relativt kort. Månadshyran för ett kassasystem beror på kassasystemets omfattning och längden på hyresavtalet.

Endast mjukvara för ett kassasystem kan gå på runt 250 kr i månaden medan månadskostnaden för ett enkelt kassasystem kan ligga på 400 kr med en hyresperiod på 36 månader. Större och mer omfattande kassasystem kan kosta upp till 800 kr i månaden med en hyresperiod på 36 månader. 

Köpa begagnat kassasystem

Att köpa eller hyra ett begagnat kassasystem kan vara en alternativ för dig som hitta ett billigt kassaregister. Du bör dock vara extra uppmärksam om du väljer att köpa ett begagnat system, då äldre system riskerar att inte vara certifierade. Första januari år 2010 trädde en ny lag i kraft som innebär att alla kassasystem som används måste vara certifierade, kassasystem med äldre datering är inte certifierade.

Väljer du att köpa ett begagnat kassasystem bör du också kontrollera att kontrollenheten inte medföljer, denna ska enligt lag nämligen sparas i fem år hos den som tidigare använt kassasystemet. Priset för en ny kontrollenhet varierar beroende på hur många kassor enheten ska vara kopplad till och rör sig från allt mellan 2 500 kronor till 80 000 kronor.

Begagnade kassasystem är inget vi erbjuder här på Expertvalet.

Tillkommande kostnader

Övrigt som kan tillkomma till priset på ditt kassasystem:

  • Våg
  • Scanner
  • Kvittorullar
  • Underhåll av kassasystemet
  • Installation av kassasystemet
  • Reparation av kassasystemet
  • Utbildning som krävs för att kunna hantera kassasystemet

Om du hyr eller leasar ditt kassasystem är det möjligt att kostnader för underhåll, reparation och utbildning ingår i priset.

kassasystem med kvitto

Varför ska jag köpa ett kassasystem?

Ett kassasystem är ett krav när du driver en verksamhet som inkluderar kontant- eller kortbetalning av varor eller tjänster. Systemet kan också vara avgörande för att den dagliga verksamheten ska fungera. Systemet är ett datoriserat system som fungerar som ett registreringssystem och registrerar försäljning som sker kontant eller med kort.

Systemet kan till exempel hantera betalningar, tidsbokningar, beställningar, lager och kommunikation och är avsett för dig som driver en verksamhet inom till exempel detaljhandel, restaurangbranschen eller har en klinik eller mottagning.

Kassasystem ser olika ut beroende på om de är avsedda för till exempel butik, restaurang, frisörsalonger eller kliniker. 

Varför ett certifierat kassaregister?

För att skydda dig som företagare inom kontanthandel finns en lag som innebär att majoriteten av de som säljer varor eller tjänster mot kontant- eller kortbetalning ska ha ett kassaregister som uppfyller vissa krav. Sedan drygt ett år tillbaka innefattar lagen även torg- och marknadshandel. Kravet om godkända kassaregister avser att skydda din verksamhet mot illojal konkurrens och fusk inom handeln.

Vill du läsa mer om lagen som omfattar kassaregister kan du läsa mer på Skatteverket.

Hur ska jag gå till väga när jag ska köpa ett kassasystem?

För att kunna jämföra funktioner och priser bör du innan du bestämmer dig för vilket kassasystem du ska köpa till din verksamhet, beställa flera offerter från olika leverantörer. Via vårt formulär kommer du kostnadsfritt och snabbt i kontakt med olika leverantörer.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner