Skrivare

Jämför pris och kvalitet på olika typer av skrivare

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade & omnämnda
1
2
3
Få upp till 4 offerter här Skrivare - Få upp till 4 gratis offerter från ledande leverantörer
Det tar mindre än 1 minut!

Antal utskrifter per månad?

Det tar mindre än 1 minut!

Skrivare för olika typer av verksamheter 

En skrivare används huvudsakligen för att skriva ut text eller bild på papper. Idag finns även så kallade multifunktionsskrivare som både innefattar kopiator, scanner och skrivare. Inför köp eller hyra av en skrivare finns det flera valmöjligheter för att matcha just din verksamhets behov.

Vilket är det huvudsakliga behov som skrivaren ska fylla? Om din verksamhet främst behöver kunna skriva ut textdokument kan det vara lämpligt med en skrivare som snabbt kan leverera flera utskrifter på kort tid, antingen i färg eller svartvit print. Likaså är det relevant att bestämma om utskrifter ska kunna göras i flera format såsom A4, A3 eller A2-format.

Skrivaren kopplas till en dator, antingen via kabel eller genom en trådlös bluetoothfunktion. Det finns även nätverksskrivare som kan kopplas till flera datorer på en arbetsplats eller institution. Dessa kan även kopplas till ett inloggningssystem, så att skrivaren vet vem som skickat dokumentet till skrivaren.

Skrivare

Vad kostar en skrivare?

En skrivare kan kosta 200 kronor för en enklare modell, till mer avancerade modeller för professionellt bruk vars pris kan uppgå till över 100 000 kronor. Beroende på vilken typ av skrivare din verksamhet behöver, varierar kostnaden för denna. Priset bestäms av utskriftsteknik, funktion, kapacitet och utskriftens storlek.

Bläckstråleskrivare är det billigaste typen av skrivare, följt av laserskrivare för svartvit utskrift. Färglaserskrivare kostar vanligen från 1000 kronor och uppåt. Medan det finns multifunktionsskrivare med bläckpatroner till samma kostnad som en vanlig bläckstråleskrivare, kostar laserskrivare med multifunktion vanligen mer än en traditionell laserskrivare.

Nätverksskrivare är vanligen anpassade för att kunna skriva ut stora mängder utskrifter varje dag. De kan kopplas till alla datorer i nätverket, vilket gör att kostnaden för dessa är högre än för mindre skrivare. Istället för att köpa en skrivare till en kostnad av exempelvis 30 000 kronor, finns det ofta möjlighet att hyra samma skrivare till en fast månadskostnad.

För att få bästa pris på den skrivare som passar er verksamhets behov är det rekommenderat att ta in flera offerter. Fyll i formuläret så matchar Expertvalet er med ledande leverantörer! Ni mottar gratis flera skräddarsydda offerter som ger er möjligheten att jämföra pris och kvalitet. Snabbt, kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Skrivarens funktion & kapacitet

Marknaden för olika typer av skrivare är stor, vilket gör att det finns flera avvägningar inför köp eller hyra av en skrivare. Därför finner du nedan en lista som hjälper dig välja rätt typ av skrivare för din verksamhet.

Att tänka på inför köp eller hyra av skrivare:
1. Hur många utskrifter behövs per månad?
2. Hur många användare ska bruka skrivaren? 
3. Ska utskrifterna vara i färg eller svartvit? 
4. Vilken storlek har utskrifterna? 
5. Är det främst textdokument eller foton som ska skrivas ut?
6. Hur många utskrifter ska kunna göras per minut? 
7. Kan det vara aktuellt med en multifunktionsskrivare?

Det är viktigt att välja en skrivare som matchar din verksamhets behov. Den främsta anledningen till detta är att färgpatroner och kasetter är en färskvara. Vanligen håller en färgpatron ungefär ett år, men ska gärna förbrukas dessförinnan. Precis som för alla typer av elektroniska produkter utvecklas tekniken ständigt, vilket gör att kapacitet och funktioner utökas år för år.

Läs mer om multifunktionsskrivare

Grafisk _printer

Olika typer av skrivare

Laserskrivare
Har du någon gång stått och väntat på en skrivare som måste värmas upp inför dagens första utskrift? Då är det med största sannolikhet en laserskrivare. Denna typ av skrivare kan snabbt skriva ut många dokument på kort tid, men de har som sagt en viss uppvärmningstid innan de kan påbörja utskriften.

En laserskrivare använder sig av en laserstråle för att överföra ett elektronisk dokument till pappret. Laserstrålen styrs av en processor som använder sig av speglar för att styra var på pappret färgen ska tryckas. Färgpulvret, som kan vara magenta, cyan, gult och en nyckelfärg som vanligen är svart, appliceras och värms upp för att fästa på pappret.

Laserskrivare är dyrare i inköp jämfört med en bläckstråleskrivare, men kostnaden per utskriven sida blir lägre. Detta eftersom färgpatronerna för laserskrivare är drygare än för bläckstråleskrivare. Därför är laserskrivare populära hos verksamheter såsom kontor, skolor och andra institutioner, vilka skriver ut stora mängder dokument varje dag.

Läs mer om vilka laserskrivare som är bäst i test

Bläckstråleskrivare
Medan en laserskrivare direkt överför det elektroniska dokumentet till pappret, så överför en bläckstråleskrivare utskriften genom mikroskopiska munstycken som sprutar ut bläcket på pappret. Skrivhuvudet förs i sidled över pappret, vilket gör att utskriften steg för steg matas ut ur skrivaren.

Denna process gör att bläckstråleskrivarens utskriftstid är längre än för en laserskrivare. Därför passar denna typ av skrivare bättre för de verksamheter som inte skriver ut så många dokument vid varje utskrift. Enkla bläckstråleskrivare använder en färgpatron med fyra nyanser; magenta, cyan, gult och svart, medan mer avancerade modeller använder sig av en färgpatron för varje färg.

En bläckstråleskrivare är billigare i inköp jämfört med en laserskrivare. Generellt sätt så är även bläckpatroner billigare än lasertoners men en del bläckpatroner kan ligga i samma prisklass som toners. Det beror till viss del på att man idag implementerar munstycket och den elektroniska tekniken i själva bläckpatronen. Fördelen med detta är att bläcket inte torkar lika fort i patronen, vilken var ett återkommande problem bland äldre bläckstråleskrivare.

Storformatsskrivare
En storformatsskrivare kan producera utskrifter i större format jämfört med vad traditionella skrivare klarar av. Utskriften med en storformatsskrivare är vanligen ett billigare alternativ till så kallade screentryck. Istället för separata papper använder storformatsskrivare en pappersrulle som kan vara allt från 50 till 500 cm bred.

Denna typ av skrivare används främst av företag som vill kunna skriva ut banners och annonsprodukter, samt av fotografer som vill kunna skriva ut stora fotografier. De används också i hög grad av arkitekter och andra professioner som behöver stora ritningar av hög kvalitet.

Läs mer om A3 skrivare