Kassaapparater - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 9 juli 2021

Kassaapparat - ett enkelt och smidigt alternativ för betalning

Behöver ni en kassaapparat till er verksamhet?

En kassaapparat är ett enkelt, smidigt och relativt billigt system för att ta emot betalning. Behöver ni utökade funktioner som exempelvis lagerhantering eller bongsystem bör ni istället använda er av ett kassasystem.

Själva kassaapparaten är hårdvaran som används för att hantera betalningar. Kassaapparaten består av ett antal knappar som möjliggör försäljning, och kan även innefatta en kassalåda som kan bevara dagsförsäljningen. Kassaapparaten är nästan alltid också ett godkänt, certifierat kassaregister. För att den ska vara godkänd av Skatteverket behöver den en kontrollenhet.

En kassaapparat kan ni få för ett pris mellan 3 000 - 9 000 kronor. Vill ni däremot hyra kan ni få betala mellan 200 - 1 000 kronor i månaden beroende på längden på hyresavtalet.

För att hitta rätt kassalösning är det viktigt att på förhand fundera bland annat över verksamhetens

  • kapacitetsbehov, vad ska kassaapparaten kunna hantera och hur många enheter krävs?
  • tilläggsfunktioner, finns det behov av lagerhantering eller ekonomistyrning?
  • införskaffning, köp, hyra eller leasing?

Behöver ni en kassaapparat till er verksamhet? Hos oss kan ni jämföra pris och kvalitet, och det finns flera fördelar med att använda vår tjänst:

  • Ni får upp till 4 offerter från lokala och rikstäckande leverantörer
  • Det är helt kostnadsfritt att beställa offerter från oss
  • Det medföljer inga förpliktelser
  • Vi gör grovjobbet åt er och ni slipper leta runt själva

Vad kostar en kassaapparat?

Priset för att köpa en kassaapparat ligger i regel mellan 3 000 - 9 000 kronor. Vill ni hyra eller leasa en enkel kassaapparat kan ni göra detta för cirka 200 - 1 000 kronor i månaden, beroende på hyresavtalets längd. Det finns också möjlighet till att hyra en kassaapparat till en engångskostnad om ni föredrar detta.

Köpa kassaapparat

Att köpa en kassaapparat kan vara bra vid vetskapen om att den ska behållas under en längre tid. Driver ni exempelvis en restaurang eller butik inom detalj- eller dagligvaruhandel kan köp av en kassaapparat vara det bättre alternativet.

Ni kan även överväga att köpa en begagnad kassaapparat. Dock är risken att den inte håller i längden om den är använd sedan innan.

Hyra och leasa kassaapparat

Om ni bedriver en popup-butik, torghandel eller annan säsongsbetonad eller kortvarig verksamhet är hyra av kassaapparat oftast det mest lönsamma alternativet. Hos vissa leverantörer kan ni få betala en engångssumma, hos andra en månadsavgift.

Månadspriserna varierar beroende på längden på hyresavtalet, men tumregeln är ju längre hyresavtal, desto lägre månadshyra.

Vill ni hyra kassaapparat till er verksamhet under en längre tid kan ni få ett enkelt för 200 - 250 kronor i månaden. Vill ni ha en lite mer avancerad lösning, med fler funktioner, kan det kosta upp emot 600 kronor i månaden. Vill ni istället hyra det under en kortare tid kan ni få betala 1000 kronor.

Andra möjligheter för hyra av kassaapparat finns också, ni kan exempelvis betala en engångskostnad och hyra under ett par dagar, veckor eller månader. Priserna varierar stort mellan leverantörer och kvalitet, och det är svårt att ge ett spann på dessa engångskostnader.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

När behövs en kassaapparat?

En kassaapparat är en relativt billig investering om man jämför med ett kassasystem. Bedriver ni försäljning som kräver ett certifierat kassaregister? Sker er försäljning mot bland annat kontanter? Eller vill ni ha en enkel och billig lösning som går snabbt att lära sig? Då kan en kassaapparat passa ert företag.

Majoriteten av alla som bedriver försäljning mot kontokort eller kontanter måste använda certifierade kassaregister. Anledningen är att skydda seriösa försäljare mot mindre seriösa försäljare, och undvika skattefusk i så stor mängd som möjligt.

En kassaapparat är oftast ett certifierat kassaregister, som även måste anmälas till Skatteverket. Undantag då ni inte behöver ett certifierat kassaregister är om ni exempelvis:

  • Bedriver obemannad försäljning.
  • Säljer för mindre än 4 prisbasbelopp (189 200 kronor, 2020).
  • Bedriver taxiverksamhet.
  • Bedriver distans- och hemförsäljning.

Kassaapparat med kortläsare

Då det mesta av försäljningen idag sker med kort är det fördelaktigt att införskaffa en betalterminal, eller kortterminal som det också heter, till er kassaapparat. Tänk på att er kortterminal bör acceptera de vanligaste korttyperna som exempelvis Visa och Mastercard. Den bör också kunna ta emot mobilbetalningar.

Beroende på vad ni har för verksamhet finns det olika typer av kortterminaler att välja mellan. Det finns både stationära och mobila terminaler, där de mobila främst används på restauranger eller cafén.

En stationär kortterminal fungerar utmärkt om den ska stå bredvid er kassaapparat, om ni har ett fast försäljningsställe och inte behöver gå runt med den. Exempel på verksamheter som mestadels använder stationära betalterminaler är butiker inom detalj- och dagligvaruhandeln.

Tänk på att en stationär betalterminal måste anslutas till en strömkälla.

En mobil kortterminal är vanligast på restauranger där kunderna sitter kvar och betalar vid bordet.

Kassaapparat vid olika väderförhållanden

Som torg- eller marknadshandlare som även har butiksförsäljning måste ni ha ett godkänt kassaregister, även om ni säljer för mindre än fyra prisbasbelopp. Detta för att torg- eller marknadshandeln räknas som en integrerad del i er butiksförsäljning, och inte som en egen verksamhet, enligt Skatteverket.

Eftersom även torg- och marknadshandlare måste ha ett certifierat kassaregister blir det i vissa fall problem, då dessa inte alltid tål utomhusväder eller transport till och från marknaden särskilt bra. Om er kassaapparat slutar fungera på grund av vädret är det viktigt att, enligt bokföringslagen, registrera all försäljning på annat lämpligt sätt.

Kassaapparat och kassaregister vid strömavbrott eller frånvaro av el

Saknas det el eller blir strömavbrott på ett torg eller en marknadsplats är det näringsidkaren själv som har ansvaret för att säkerställa elförsörjning. Ni kan använda er av ett batteridrivet kassaregister, men som tidigare nämnt är det inte nödvändigt då ni kan registrera försäljningen i en bok.

Ett strömavbrott är en omständighet utöver verksamhetens kontroll som därmed har tillåtelse att bedriva handel utan registrering i ett kassasystem, fram till dess att strömmen är tillbaka. Det finns således inga lagstadgade krav på kassaregister om att de måste besitta ett batteri som reservfunktion.

Vad är en kassaapparat?

En kassaapparat är den maskin som används vid olika försäljningstillfällen i exempelvis butik eller restaurang, för att beräkna summan av de varor en kund önskar köpa.

Efter köpet förvaras sedan den mottagna betalningen i en dagskassa. Kassaapparaten placeras vanligtvis på en kassalåda med syfte att förvara dagskassan, vilken öppnas automatiskt efter varje försäljningstillfälle.

En kassaapparat består som oftast även av ett tangentbord och en display, där kassören eller kassörskan kan se de produkter som registrerats, såväl som statusen för dessa.

Jämför pris och kvalitet på kassaapparater

Om ni behöver en kassaapparat har ni kommit rätt! Hos oss kan ni beställa upp till 4 offerter, helt kostnadsfritt utan några som helst förbindelser. Vi vill att så många företagare som möjligt ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet, därför gör vi grovjobbet.

Jämför kvalitet och pris innan ni bestämmer er för vilket kassaregister som passar er verksamhet bäst. Fyll i vårt formulär som ni finner högst upp på denna sida, eller genom att klicka på knappen nedan.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?