Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 18 juni 2021

Kaffefakta och -tips

På de flesta arbetsplatser runtom i landet finns kaffeautomater för att förse personalen med färskt kaffe på arbetstid. Detta är ett bra sätt att motivera de anställda och ge möjlighet för små pauser som kan leda till att nya idéer föds och att sociala kontakter knyts. 

Med hjälp av en automatisk kaffeautomat kan man framställa en rad olika koffeinhaltiga drycker. Genom en enkel knapptryckning förser en sådan maskin dig med exempelvis espresso, bryggkaffe och kaffe latte. Även drycker såsom varm choklad och varmt vatten för tillagning av te kan fås från en kaffeautomat. I detta inlägg koncentrerar vi oss på att beskriva olika drycker som kan fås från en kaffeautomat, och hur dessa kan framställas manuellt om man inte har tillgång till en sådan maskin.

Espresso

Espresso är en form av kaffe som bryggs på ett speciellt sätt. Drycken smakar annorlunda från traditionellt kaffe och ser även annorlunda ut, vilket tydligt märks på grund av den ljusa yta – crema, som bildas på espresson efter bryggning. Den ljusa ytan ska vara tjock och stegvis få en mörkare färg allteftersom drycken avnjuts. Creman bildas av hett vatten och koldioxiden i espresson, i kombination med oljor och aromämnen.

Olika sorters espresso

Espresso finns i en rad olika utformningar och kan intas på varierande sätt beroende på vilket land man befinner sig i. I exempelvis Portugal finns det en speciell typ av espressokaffe – Galao, som innehåller rikliga mängder varm mjölk och serveras i ett glas. En annan särskild slags espresso är Caffè romano som innehåller strimlade citronskal.

Hur brygger man espresso?

Att brygga espresso är en konst som kräver att en del grundläggande krav uppfylls. Vill man brygga för hand, och inte genom att använda en kaffeautomat, bör man tänka på följande:

  • Maskinen ska ha rätt tryck och temperatur; 90 grader.
  • Maler man kaffet själv från hela bönor bör man se till att det blir finmalet; vanligt bryggkaffe ska framstå som grovmalet i jämförelse med espressokaffe.
  • Rätt dosering; sju gram till tre deciliter färdigt kaffe kan ses som ett riktmärke.
  • Förvärm kopparna för att kunna servera espresson med rätt temperatur och smak; en bra espressomaskin har denna funktion.
  • Avnjut espresson direkt efter bryggning innan creman försvinner.

Instant kaffe

Instant kaffe kallas även pulver- eller snabbkaffe. Denna typ av kaffe är inte speciellt populär i Sverige – vi vill ha vårt traditionella bryggkaffe. Trots detta erbjuder de flesta av de väletablerade svenska kaffeproducenterna, exempelvis Gevalia, instant kaffe i sina sortiment. Även om många svenska producenter har instant kaffe i sina sortiment tillverkas denna typ av kaffe inte i Sverige. Detta då denna tillverkning kräver stora maskinella investeringar.

Hur tillagar man instant kaffe?

Instant kaffe är smidigt och enkelt att tillaga, enklare än vanligt bryggkaffe. Allt som krävs är att man har en effektiv vattenkokare som kan tillhandahålla uppvärmt vatten av den rätta temperaturen för att blandas med pulverkaffet. Vanligtvis räcker det med en tesked pulver för att tillbereda en enkel kopp kaffe, men alla har vi olika preferenser för smak och koffeinhalt.

Vid tillagning av instant kaffe är det viktigt att det vatten man använder är av god kvalitet. Vidare har även vattnets temperatur inverkan på hur det färdiga kaffet kommer att smaka. Använd rent och kallt vatten för att koka upp i en vattenkokare. Om man istället värmer upp vattnet på en spis finns risken att man låter det koka för länge. Blir vattnet för varmt försvinner dess syreinnehåll, vilket har en negativ inverkan på kaffets smak.

Frystorkat är bäst

Frystorkat pulverkaffe framställs av filtrerat bryggkaffe. Därför påminner instant kaffe mer om bryggkaffe än kokkaffe med hänsyn till smak och ämneskomponenter. Den främsta fördelen med instant kaffe är emellertid inte smaken, utan den snabba tillberedningen och den längre hållbarhetstiden.

Kaffe latte

Kaffe latte är det italienska namnet för en koffeinhaltig dryck bestående av kaffe och mjölk, detsamma som franskans café au lait. I Sverige har vi en rik lattekultur – på nästan alla caféer och restauranger kan man få en kaffe latte serverad, även de flesta kaffeautomater placerade på arbetsplatser runtom i landet har kapacitet att framställa denna dryck.

Hur tillagar man kaffe latte?

Kaffe latte innehåller en riklig mängd mjölk, vanligtvis ungefär hälften av dryckens totala innehåll. Antagligen är det därför som drycken i folkmun ibland kallas ”vuxenvälling.”

Nedan följer ett klassiskt recept på kaffe latte för manuell tillberedning utan en kaffeautomat:

  • Hälften mörkrostat bryggmalet kaffe eller espresso.
  • Hälften varm mjölk.

Koka upp mjölken och vispa den tills den får ett tjockt skumlager. Ta bort mjölken från spisen efter att den kokat i underkant av en minut. Förbered en stor kopp där först den varma mjölken hälls, följt av kaffet. Placera sedan skummet från den kokta mjölken på toppen av drycken. För framställningens skull kan det vara trevligt att dekorera drycken med strösocker och malen kanel.

Med hjälp av en automatisk kaffeautomat kan man framställa en rad olika koffeinhaltiga drycker såsom de beskrivna i detta inlägg. Genom en enkel knapptryckning förser en sådan maskin dig med exempelvis espresso, bryggkaffe och kaffe latte. För att få mer information om hur du hittar en kaffeautomat till ditt företag kan du fylla i formuläret uppe till höger.  Då du fyllt i din verksamhets önskemål för en sådan automat blir du kontaktad av leverantörer som erbjuder denna produkt, så att du kan jämföra deras offertförslag – helt oförpliktigande och kostnadsfritt.