Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Begär dina gratis offerter

Typ av maskin?

1/8
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 7 juli 2021

Den svenska kaffeseden

Riktigt kaffe dricks enligt svensk kaffesed på fat och är bryggt på äkta kaffebönor. Åtminstone var det så förr i tiden. Numera anser många att riktigt kaffe på svenskt vis är bryggmalet – filtrerat bryggkaffe, som serveras i en kopp. Till detta hör enligt traditionen sju sorters kakor.

Svenskt bryggkaffe

Det bryggmalda filtrerade kaffe som vi har kommit att lära känna som det riktiga svenska kaffet serveras enligt vår kultur i en kopp som vanligtvis rymmer 125 ml vätska. Etikettsenligt placeras kaffekoppen på ett fat, med en sked till höger om koppen. Med kaffet följer vanligtvis en gräddkanna och en skål med sockerbitar.

Seden om att servera grädde och socker till kaffet gäller för alla typer av koppar, bland andra:

 • Espressokoppar.
 • Mockakoppar.
 • Kaffemuggar och frukostkoppar med en volym på uppemot en halv liter.

Bryggkaffe är den typ av kaffe som dominerar på såväl caféer och restauranger som i hemmen runtom i Sverige. Dricker du ditt kaffe på café eller restaurang ingår ofta en påtår i priset, något som är ovanligt i andra länder. Vi föredrar att dricka inhemska kaffesorter såsom Gevalia, Zoegas och Löfbergs Lila. Gemensamt för de flesta svenska kaffevarumärken är att minst en ekologisk typ av kaffe ingår i respektive sortiment.

Sju sorters kakor på kaffebordet

Under lång tid har den svenska kaffeseden präglats av många regler för hur kaffet ska tillagas, serveras och drickas. Även de tillbehör såsom grädde, mjölk och socker som traditionsenligt ackompanjerar kaffet tillhör den oskrivna regeln om hur drycken ska intas på riktigt vis. Med tidens gång har dock många av de regler som förknippas med svensk kaffesed luckrats upp. En regel lever kvar – regeln om sju sorters kakor. På riktigt fina kaffebjudningar serveras enligt denna tradition sju olika sorters kakor till kaffet.

Sju sorters kakor är ett begrepp vid svenska kafferep som syftar på minst antal kaksorter som kakfatet enligt god etikett bör innehålla. Det är antal småkakor som avses med detta begrepp, i tillägg kommer eventuellt mjuka kakor såsom vetebröd och tårtor. Som gäst ska man enligt regeln alltid börja med vetebrödet, och avsluta med tårtan.

De sju sorters kakor som enligt traditionen ska finnas med på kaffebordet kan vara en kombination av de följande:

 • Bondkaka.
 • Brysselkex.
 • Chokladsnitt.
 • Citronkaka.
 • Dröm.
 • Finsk pinne.
 • Hallongrotta.
 • Hjärtformad småkaka.
 • Kanelkaka.
 • Kardemummalöv.
 • Kolakaka/kolasnitt.
 • Mandelmussla.
 • Mini-jitterbuggare.
 • Nöttopp/nötkaka.
 • Schackrutor.
 • Stockholmskaka.
 • Strassburgare.
 • Toscapinne.

Seden om sju sorters kakor är känd sedan slutet av 1800-talet. Början av 1900-talet beskrivs som en tid då detta var en undre gräns för hur många kaksorter som var lämpliga att servera på ett kafferep. Värdinnan kunde således anses snål om hon bakat färre än sju sorter. Däremot kunde hon verka högfärdig om hon bakat fler.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?