Kopiatorer - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Antal maskiner?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 12 juli 2021

Kopieringsmaskin till företag och kontor

Hitta rätt kopieringsmaskin till er verksamhet

En kopieringsmaskin, även kallad kopiator, framställer kopior av svartvita dokument eller färgdokument i pappersformat. Eftersom majoriteten av alla arbetsplatser och företag i Sverige har behov av att producera kopior i olika utformningar, är kopieringsmaskinen tillsammans med skrivare, en av de kontorsmaskiner som återfinns på de flesta arbetsplatser.

Vid införskaffning av en ny kopieringsmaskin är det viktigt att tänka på:

 • Hur många kopior ska produceras varje månad?
 • Ska kopiorna vara i färg eller endast svartvitt?
 • Finns det behov av större utskrifter än A4-format?

För att få bästa pris på er nya kopieringsmaskin är det rekommenderat att ta in flera offerter för jämförelse. Genom Expertvalet mottar ni enkelt upp till fyra skräddarsydda offerter från ledande leverantörer i Sverige! Fyll i formuläret så hjälper vi er hitta bästa priset för den kopieringsmaskin som passar er bäst! Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser!

Vad kostar en kopieringsmaskin?

Den totala kostnaden för en kopieringsmaskin beror på såväl fasta som rörliga kostnader. Med fasta kostnader menas det engångspris som betalas vid inköp av en kopieringsmaskin, eller månadsavgifterna som betalas om man hyr eller leasar en kopieringsmaskin. De rörliga kostnaderna utgörs av den mängd förbrukningsvaror som används vid en kopieringsmaskin, såsom pappersark och färgpatroner.

Kostnaden för olika typer av kopieringsmaskiner varierar avsevärt och beror till stor del på varumärke, utformning, modelltyp, driftskapacitet och produktprestanda. Även faktorer såsom vilken typ av pappersformat som kopieringsmaskinen stöder och hur mycket energi den förbrukar har inverkan på såväl pris som löpande driftskostnader.

Kopieringsmaskinens driftskostnader beror till stor del på konsumeringsmängden av olika slags bläckpatroner i färg eller svartvitt. Ofta är det dyrare att kopiera i färg, eftersom färgpatroner är dyrare än patroner som används för dokumentframställning i svartvitt eller gråskala. Driftkostnaderna kan därför minskas genom att ivestera i en kopieringsmaskin med endast svartvit kopiering. 

Hyra eller köpa kopieringsmaskin?

När man väljer att införskaffa en kopieringsmaskin så finns det två olika finansieringsmöjligheter, att köpa eller hyra. Att köpa en maskin ligger runt 20 000 kronor men även upp till 40 000 kronor om man är i behov av en mer omfattande modell.

Att köpa innebär en hög initial kostnad, vilket i längden kommer att löna sig. Bemärk dock att även om man köper en kopieringsmaskin så kommer månadskostnaden för papper och färg att tillkomma.

Att leasa och hyra kopiator innebär att man betalar en månadskostnad för att inneha och använda maskinen. Månadskostnaden för att hyra ligger i genomsnitt kring 500 kronor för att hyra en kopieringsmaskin, detta exklusive färg och papper. Hyrning och leasing är ett utmärkt alternativ för dem som är i behov av maskinen en kortare tid eller för dem som inte är intresserade av en hög initial kostnad.

Söker du en kopieringsmaskin till företag?

Innan inköp av en ny kopieringsmaskin är det viktigt att reflektera över de behov som denna ska täcka inom företaget. Det är även viktigt att reflektera över företagets behov och målsättningar som en kopieringsmaskin ska tillgodose. Dessa faktorer kan identifieras genom att bland annat besvara följande frågor:

 • Hur stor roll spelar kvalitet och driftsprestanda - i relation till prisnivå?
 • Vilket resultat - vilka typer av dokument, ska maskinen kunna leverera?
 • Ska kopieringsmaskinen ha kapacitet att framställa kopior i färg? Eller är det tillräckligt med en maskin som producerar dokument i svartvitt och gråskala?
 • Ska maskinen kunna framställa kopior och utskrifter i olika pappersformat såsom A3?
 • Önskas egenskaper som de hos en multifunktionsskrivare, vilken kombinerar funktioner vid en kopiator, skrivare och skanner?

Kopieringsmaskin för tryckeri eller förlag?

Inom industrier för tryckeri- och förlagsverksamhet återfinns vanligtvis en större typ av kopieringsmaskin, en så kallad tryckpress. En sådan kopieringsmaskin används inom de verksamheter där kopiering och framställning av dokument i pappersformat är den primära aktiviteteten och syftet för verksamhetens drift.

Kopieringsmaskin för kontor?

En så kallad A3-kopieringsmaskin är den typ av maskin som vanligtvis finns på en arbetsplats såsom ett kontor. Detta då det inom arbetslivet och för företag ofta är nödvändigt att framställa och duplicera stora format av olika slags originaldokument för bland annat presentationer gentemot medarbetare och kunder. Därmed rekommenderas större företag att investera i en A3-kopiator, även om priset för en sådan kan vara högre jämfört med en A4-kopiator.

Våra leverantörer är experter på att leverera dokumentlösningar till företag och kontor, och kan erbjuda lösningar som passar era behov, både vad gäller kapacitet och format. Jämför priser på de bästa kopieringsmaskinerna för ert företag! Beställ skräddarsydda offerter via Expertvalet, kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Hur fungerar en kopieringsmaskin?

Den centrala komponenten i en kopieringsmaskin utgörs av en selentäckt roterande trumma som laddas upp elektriskt. Kopieringsmaskinen är en maskin bestående av en rad olika tekniska element, vilka tillsammans bildar en process enligt följande stadier:

 1. Ett originaldokument i pappersformat läggs på kopieringsmaskinens glasskiva och belyses sedan med en kraftig lampa som ger ett skarpt ljus.
 2. De textfria - de vita - områdena av originaldokumentet reflekterar ljuset mot den selentäckta trumman, vilken urladdas på de områden där ljuset träffar.
 3. Områdena på den roterande trumman som motsvarar de textfyllda mörka områdena på originaldokumentet förblir laddade och dessa områden beläggs med ett färgpulver av motsatt laddning.
 4. Originaldokumentets text överförs sedan tack vare detta färgpulver till en papperskopia då den roterande trumman möter det papper som finns placerat inuti kopieringsmaskinen.
 5. Slutligen värms den nyproducerade papperskopian upp för att färgpulvret ska fastna.