Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 30 september 2022

Smartboard – Interaktiv skrivtavla

Smartboard för effektiva möten i grupp och på distans

En smartboard, eller interaktiv skrivtavla som det kallas på svenska, underlättar delning av texter, bilder, ljud och video. De används av företag för att dela idéer på kontoret, liksom vid videokonferenser och samarbeten på distans. Likaså används verktyget på utbildningar i både grundskola och på högre nivå.

Så underlättar en smartboard ert arbete:

  • Ökad flexibilitet – använd er enkelt av olika sorters media
  • Enklare kommunikation – anslut flera enheter till smartboarden
  • Ökat miljöfokus – minska användningen av papper
Smarboard interaktiv.

Prisexempel på smartboards

Priset för smartboards varierar främst beroende på märke och omfattningen av funktioner. Vanligtvis säljs interaktiva skrivtavlor som paketlösningar, men tavlor och projektorer kan även köpas enskilt.

Paketpriser

De flesta lösningar för smartboards säljs idag som paketlösningar. Priset innehåller vanligtvis en interaktiv skrivtavla, högtalare, projektor och kablar. Till det behövs sedan en dator som kopplas in och styrs av smartboarden.

Beroende på storlek och märke så ligger inköpspriset för en paketlösning mellan 25 000 – 50 000 kronor.

Detta är en generell prisbild, för en lösning som innefattar nödvändiga enheter. Dock finns det ofta möjlighet att hitta leverantörer som erbjuder mängdrabatter och specialpriser.

Smartboard för klassrum

Vanligtvis ligger priserna för smartboards till klassrum på en lägre nivå än för företag. Det beror till största del på leverantörer som erbjuder mängdrabatter vilket är användbart för skolor och andra läroanstalter.

Generellt sätt ligger ett paketpris på 20 000 – 40 000 kronor när det gäller smartboards för utbildning.

Utöver priset för själva hårdvaran brukar smartboards till klassrum innehålla prenumerationer på utbildningspaket. Via utbildningspaketen erbjuds kurser, forum och andra tips för hur man pedagogiskt kan använda smartboarden.

Interaktiv skrivtavla till företaget

Att uppgradera från en vanlig whiteboard till en interaktiv skrivtavla ger er möjlighet att jobba mer dynamiskt på er arbetsplats. Brainstorming blir plötsligt mycket enklare eftersom deltagarna har obegränsat med gemensam yta att samarbeta på.

Smartboarden ger ert företag möjligheten att optimera era möten, brainstorming sessioner, presentationer och dokumentbehandlingar.

Effektivt samarbete på distans

Interaktiva skrivtavlor används även ofta för att jobba och hålla möten på distans. Oftast innehåller smartboarden mjukvara som även gör det möjligt att hålla videokonferenser.

Koppla samman med mötesdeltagarna och den gemensamma arbetsytan. Alla deltagare kan dela sin skärm. De kan också styra varandras skärmar om nödvändigt.

Anslutning sker oftast enkelt via en länk som delas i ett e-postmeddelande, vilket innebär att ingen extern programvara behöver installeras på deltagarnas enheter.

Presentation.

Interaktiv skrivtavla för utbildning

Smartboards finns numera i många skolor och kommuner. Både lärare och elever upplever att skrivtavlan ger ökad kvalitet och effektivitet i skolarbetet.

Smartboard som pedagogiskt verktyg

Idag används smartboards på många skolor runtom i Sverige. Fördelarna är många, både sett ut lärares och elevers perspektiv.

Studerande och elever får genom användningen av smartboards möjlighet att lära sig mer om teknisk apparatur och hur man optimalt använder dem. Kunskap som idag är ovärderlig och nödvändig. Samtidigt finns det möjlighet att hitta nya inlärningssätt som underlättar lärandet.

Implementeringen och användningen av smartboards i undervisningen kan för lärare vid första anblick ses som omfattande och jobbig. Detta eftersom mycket material ska digitaliseras och nya rutiner ska införas. Efter implementeringen ger det dock mycket mer, bland annat:

  • Kräver mindre underhåll 
  • Möjliggör enkel användning av olika medier
  • Minskar pappersanvändningen, vilket leder till minskade kostnader

Responsverktyg som komplement i klassrummet

Responsverktyg för interaktiv whiteboard består av handkontroller som eleverna kan använda för att trådlöst kommunicera med datorn. Resultatet kan visas i realtid, som en anonym kommentar eller namngivet. Likaså kan handkontrollerna användas vid prov och diskussioner för att leverera svar. Från elevens perspektiv kan detta underlätta inlärning genom varierande lärstilar med muntliga och skriftliga diskussioner.

Smartboard klassrum.

Krävs utbildning innan skrivtavlan börjar användas?

En digital skrivtavla fungerar på samma sätt som en whiteboard, men med betydligt fler funktioner. Beroende på produkt kan detta innebära olika typer av lagrings- och delningsmöjligheter. Därför bör de personer som ska använda tavlan få någon typ av grundläggande utbildning i hur den används på bästa sätt.

Beroende på om skrivtavlan används för planering, möten eller utbildning, ska utbildningen anpassas efter detta. För användning i klassrum bör pedagogiska aspekter av användningen prioriteras.

Vilka funktioner erbjuder en interaktiv smartboard?

AV teknik ger nya möjligheter

Interaktiva skrivtavlor har en tryckkänslig skärm som kopplas på till en dator, laptop eller annat digital enhet. Bilden från datorn visas på tavlan genom en projektor, som är sammankopplad med högtalare och eventuella andra komponenter såsom handterminaler i ett klassrum.

Den finns flera olika fabrikat bland interaktiva skrivtavlor. I folkmun kallas produkten många gånger för smartboard, vilket egentligen refererar till ett specifikt varumärke. Andra namn på samma produkt är interaktiv skrivtavla, interaktiv whiteboard eller digital skrivtavla.

Välj mellan interaktiv penna och touch

Beroende på fabrikat kan anteckningar göras direkt på skärmen med hjälp av en interaktiv penna eller touchfunktion med ett finger.

– Interaktiva tavlor med touchfunktion klarar vanligen av navigering med handen, en penna eller någon annan typ av verktyg.

– För tavlor som är pennbaserade krävs speciella pennor som innehåller en teknik som tavlan kan läsa av.

Välj mellan aktivt pennfack och klickbara ikoner

Aktiva pennfack har sensorer som talar om för tavlan när en penna, hand eller radergummi rör vid tavlan. Om en interaktiv tavla inte har ett aktivt pennfack, är alternativet att du klickar på tavlans ikoner för att kommunicera vad du vill göra.

Exportera i flera filformat

När du arbetar på en smartboard kan du inte bara spara en elektronisk version av den bild eller process som utvecklats. Du kan också exportera bilden i flera format för att sedan sända vidare eller skriva ut dokumentet.

Skillnaden mellan HD och 4K UHD

Det finns interaktiva tavlor vars skärmupplösning är HD, high definition, men du kan också välja en produkt med 4K UHD skärmupplösning. 

4K står för att upplösningen är fyra gånger skarpare jämfört med en normal upplösning. Det innebär att detaljer blir tydligare och färger och kontrast kan visas med högsta precision. UHD står för ultra high definition.

Fördelen med 4K UHD är främst att bilden upplevs levande och realistisk. Likaså kan den höga upplösningen vara till stor hjälp vid detaljorienterade processer såsom utveckling och visning av produktprototyper, samt för videomöten och filmvisning.

4k eller hd.

Svensk tillverkargaranti

När ni väljer en interaktiv skrivtavla är det viktigt att veta vilket språk som primärt ska användas. I klassrummet bör den svenska språkupplevelsen vara uppdaterad och pedagogisk, varför det kan vara bra att känna till ett par saker om svensk tillverkargaranti.

– Uppdatering av mjukvaran på svenska
– Tillgång till svensk support
– Installatörer som är certifierade
– Svensk konsumentlag och produktgarati kan appliceras på produkten.

Specifika lösningar kan variera mellan olika leverantörer. Därför ska ni alltid be om en garantispecifikation så att ni vet vilken hjälp ni kan få med uppdateringar, support och service.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?