Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Begär dina gratis offerter

Var ska maskinen installeras?

1/7
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 8 juli 2021

En guide till det bästa POS systemet för er verksamhet

Vad är ett POS?

POS kommer från engelskans point of sale, och är delen där själva betalningen sker. POS system, även kallat kassasystem, skiljer i utformning och kan vara allt från en kortterminal till en telefon på en mässa till ett stort kassaregister i en butik. POS system syftar oftast på hela lösningen, där både själva maskinen men även programvaran ingår.

När ni införskaffar ett POS system till er verksamhet måste ni först se över vilka behov ni har. Ett modernt POS system kan göra mycket mer än bara ta emot betalningar. I den här artikeln går vi igenom några viktiga punkter ni bör ha i åtanke när ni införskaffar ett POS system.

För bästa pris och avtal när ni väljer en pos lösning för er butik är det viktigt att jämföra flera offerter. Genom att fylla i formuläret ovan kan ni få upp till 4 skräddarsydda offerter – helt gratis och utan förpliktelser.

Vilka funktioner behöver ert POS system?

När ni införskaffar ett POS måste ni först reda ut vilken funktion systemet kommer fylla i ert företag. Ska ni ersätta ett existerande POS system eller ska ni införskaffa en lösning för första gången? Om ni ska ersätta ert nuvarande, varför? Vad är det som saknas i ert nuvarande, vad är bra med ert nuvarande kassasystem?

Ta en noggrann titt på er verksamhet och se över var det finns problem, och vilka av dessa ett POS system kan underlätta. Nedan har vi listat några frågor som kan vara bra att besvara när ni ska införskaffa ett POS system.

Beställ offerter på kassaregister nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Molnbaserat eller lokalt?

Ett lokalt system innebär normalt en engångskostnad när ni köper det, och installeras på er POS maskin. Ni har sedan, oftast, rätt att använda den så länge ni vill. Ett molnbaserat innebär att all er data och konfigurationer sparas på leverantörens server. Molnbaserade POS system kommer oftast i abonnemangsform. Detta kan göra att de blir dyrare i längden jämfört med lokala, men fördelarna med ett molnbaserat POS system kan i de flesta fall väga upp för kostnadsskillnaden.

Med ett molnbaserat POS system får ni normalt alla uppdateringar och buggfixar direkt till systemet, och ni slipper manuellt implementera dessa. I och med att all er data är sparad hos deras servrar betyder det även en mindre risk om något skulle ske med er maskin.

Är ni dock i behov av större sekretess kan ett lokalt system vara att föredra, då ni inte delar er data med någon tredje part.

Köpa eller hyra?

Att köpa ett POS system kan vara en stor investering. Är ert företag nytt, eller helt enkelt saknar kapitalet för att investera i ett POS system, kan hyra eller leasing vara ett alternativ för er.

Även om hyra inte alltid är mer lönsamt, kommer det med säkerheten av en fast månadskostnad. Och, skulle ni få några problem eller om något går sönder, ingår normalt support och reparationer i avtalet. Observera att detta skiljer sig från varje leverantör, ni bör därför noggrant gå igenom hyresavtalet.

Om du omsätter över fyra baspris belopp per år via kontant- eller kortförsäljningen så behöver du enligt lag ett certifierat kassaregister. Det är därför viktigt att ditt POS system fungerar som ett certifierat kassaregister. Läs mer om kassaregisterlagen här.

Prisexempel för POS system

SystemBeskrivningCirkapris
Komplett system till butikEtt POS system som inkluderar lagerhantering, kortterminal, kvittoskrivare, streckkodsläsare med möjlighet för tredjeparts integrationerKöpa: Ca. 50 000 kr. Hyra: Ca. 750 kr / månaden – 36 månaders bindningstid
Mindre butikEtt POS system till en mindre butik, som inte behöver de mest avancerade funktionerna.15 000 – 25 000 kr
För småföretagEndast en simpel mjukvara till din egna hårdvara, som till exempel kan vara en surfplatta eller dator.250 kr / månaden – abonnemang

Hårdvara & tillbehör som kan ändra priset

Utöver själva POS maskinen, vilket kan vara en mobil, surfplatta, dator eller kassaapparat, kan priset för tillbehör tillkomma om ni inte köper en paketlösning. I vissa fall räcker det med mobilen och en kortläsare, men för större butiker krävs det ofta mycket mer.

TillbehörCirkapriser
Kvittoskrivare1 000 kr – 3 000 kr
Kassalåda500 kr – 2 000 kr
Kortterminal500 kr – 2 000 kr*
Streckkodsläsare500kr – 3 000 kr
Våg3 000 kr – 5 000 kr

* Viktigt att ha i åtanke när du jämför kortterminaler är priset per transaktion. Då det normalt är en procentuell avgift, kan en liten skillnad förändra kostnaden väldigt mycket beroende på er omsättning.

Jämför offerter och pris på POS system i Sverige

Det som är kvar att göra efter ni bestämt vilka funktioner ni behöver, er budget och om ni ska köpa eller hyra, är att jämföra offerter. Att jämföra offerter kan både hjälpa er hitta ett bättre pris, men även att få den lösning som passar just er bäst. Vi på Expertvalet vill hjälpa er med just detta.

Få upp till fyra skräddarsydda offerter från leverantörer i ert område. När ni mottagit era offerter kan ni enkelt jämföra olika erbjudanden och hitta den lösning som passar er verksamhet bäst. Fyll i formuläret genom att trycka på knappen nedan – er förfrågan kostar ingenting och är inte bindande!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?