Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 18 juni 2021

Ska du starta eget företag?

Framgångssagan om ett företag börjar med en idé - en idé att tjäna pengar på. Drömmen om att kunna försörja sig på det man tycker om att göra kan förverkligas - en verksamhet som speglar ens person och intressen. Ta dina första entreprenörssteg idag, arbeta hårt för att nå dina drömmar och njut av resultatet av ett välförtjänt självförverkligande.

Det kan verka komplicerat och ibland överväldigande att för det första starta en egen verksamhet och sedan effektivt driva den. Med otroligt mycket att vara uppmärksam på och en hel arsenal av faktorer som måste samarbeta är fallgroparna många - det gäller att hålla tungan rätt i mun!

När du väl lärt dig att bemästra detta är belöningen emellertid värd allt ditt hårda arbete i tusenfald. Använd checklistan som Expertvalet satt samman för att komma igång med ditt nya företag redan idag.

10 steg mot personligt entreprenörskap

Expertvalet har framställt en checklista med tips och råd över ting som ska på plats innan du kan starta din egen verksamhet. Tio steg som ska tas för att fånga drömmen om personligt entreprenörskap. Ta utgångspunkt i denna checklista och följ stegen för att snabbt och enkelt komma igång med processen av att starta eget företag redan idag. 

Starta företag.

Viktigt! Innan du ska starta ditt företag bör du ta reda på om du behöver tillstånd för detta. Ett specifikt tillstånd behövs till exempel för att sälja mat, köra taxi eller arbeta som frisör. Kontrollera om du behöver specifika tillstånd för att starta ditt företag på verksamt.se.

1. Ska din verksamhet föregå på hel- eller deltid?

Som aspirerande entreprenör måste du räkna med att lägga ner en hel del arbete för att etablera och driva din verksamhet om du ska kunna försörja dig på heltidsbasis. Arbeta mycket och framförallt - tro på din idé.

Även om du redan har ett jobb är du inte hindrad från att starta eget. Du kan arbeta med ditt egna företag på fritiden. Tänk dock på att din verksamhet inte kan ha samma kunder eller bedriva samma typ av aktivitet, som den andra firman du arbetar för. Kom överens med dina arbetsgivare om vad din verksamhet kan innefatta då du önskar att driva den på deltid.

2. Har du etablerat en affärsplan?

Vid de inledande stadierna av att etablera ditt eget företag bör du skriva ner din affärsidé och vad du strävar efter - din målsättning och vilken strategi du ska använda för att förverkliga den. En sådan affärsplan är nyttig att ha både för dig själv och för andra intressenter av din verksamhet.

Din affärsplan bör innehålla:

 • Beskrivning av den produkt eller tjänst du ska sälja
 • Uppskattning av hur mycket du kommer att sälja
 • Uppskattad budget över företagets intäkter och utgifter
 • Beskrivning av de målgrupper du vänder dig till

3. Vilken produkt ska du sälja?

Alla företag erbjuder en produkt för försäljning, vare sig det är en vara eller en tjänst. Analysera den produkt du önskar sälja - den är beskriven i din affärsplan.

Genom att se till inköpspriset för din produkt, i tillägg till andra kostnader såsom logistik- och driftsrelaterade sådana kan du kalkylera priset du bör ta för produkten. Det är även viktigt att du överväger olika karakteristiker vid den marknad du ska penetrera. Analysera konkurrenter, potentiella substitut för din produkt, konsument- och leverantörsbeteende såväl som eventuella hinder för att ta sig in på marknaden.

4. Har du tillgång till nödvändig finansiering?

I budgeten som är en del av av din affärsplan kan du se hur mycket du måste tjäna för att kunna driva din verksamhet med vinst. För att fastställa om du har de finansiella tillgångar som behövs rekommenderas du att noga analysera din budget.

Basera din budgetanalys på:

 • Privatbudget
 • Etableringsbudget
 • Driftsbudget
 • Likviditetsbudget

Efter budgetanalys är det möjligt att du kommer fram till att du är i behov av ett företagslån, vilket är fullt normalt för start av ett nytt företag. Extern finansiering tillhandahålls vanligtvis av en bank. Tänk dock på att det kostar pengar att ta lån - en kostnad som ska tas med i företagets budget. Vid godkännande av lån kan banken kräva säkerheter i form av sparkapital, bostad eller borgensman.

5. Vilken verksamhetsform ska du välja?

Ett grundläggande steg vid att starta företag är att bestämma vilken slags verksamhetsform som ska etableras.

De vanligaste verksamhetsformerna är:

 • Enskild näringsverksamhet
 • Aktiebolag
 • Handelsbolag
 • Kommanditbolag
 • Ekonomisk förening

6. Har du bestämt dig för ett företagsnamn?

Ett grundläggande steg vid start av företag är att välja ett namn för verksamheten. Ett namn som fångar uppmärksamheten hos potentiella kunder och förmedlar vad ditt företag sysslar med.

Vid val av företagsnamn finns det en del regler som du måste följa. Det är exempelvis inte tillåtet att ta ett namn som liknar det på en redan etablerad verksamhet inom samma bransch. Via Verksamt kan du använda dig av tjänsten Sök företagsnamn, för att ta reda på om det namn du önskar är ledigt eller redan registrerat på en annan verksamhet. För att sedan vara säker på att ditt företagsnamn är ledigt måste du anmäla det till Bolagsverket för kontroll och godkännande.

7. Var ska verksamheten föregå - offline och/eller online?

Hur och var du väljer att placera ditt företag beror till stor del på vilken slags verksamhet du önskar ägna dig åt - på heltid eller deltid, typ av företagsform, typ av försäljning (nationell eller internationell) och produkt (vara eller tjänst).

Som egenföretagare har du möjlighet att arbeta hemifrån. Du kan även välja att hyra en lokal med utrymme för kontor, lager, personalrum och så vidare. För de allra flesta företag lönar det sig att ha en egen hemsida som förmedlar information om verksamheten och dess produkter. Det kan också vara en god idé att bedriva en webbshop där dina produkter säljs online, om detta samsvarar med din affärsidé.

8. Hur ska du sköta din bokföring?

För att enkelt kunna sköta ditt företags ekonomi - håll ordning på dina papper. Som egen verksamhetsidkare krävs det att du har kvitto på allt och bokför inbetalningar och utbetalningar som görs till och från ditt företag.

Din bokföring visar din verksamhets omsättning - hur mycket pengar som det köpts och sålts för. Här samlar du kvitton, räkningar och kontoutdrag för att kunna kalkylera företagets vinst och betalbara skatt. Du kan välja att sköta bokföringen på egen hand, eller överlåta den till någon som arbetar med sådana uppgifter. Tänk dock på att det i slutändan är du själv som bär ansvaret för att bokföringen stämmer.

Väljer ni att driva ett aktiebolag bör ni även kolla om just er verksamhet behöver en revisor. Revisorn gör i sådana fall en årlig revision för att granska redovisningen och utforma en revisionsberättelse

Har du mycket försäljning kan det vara en idé att skaffa ett kassasystem med bokföring som en integrerad funktion. Det kan underlätta jobbat vid bokföring genom att automatiskt sammanställa rapporter på din bokföring.

9. Vilka försäkringar ska du välja?

Det är viktigt att försäkra din nya verksamhet, eftersom din privata hemförsäkring inte gäller för ditt företag. Överväg faktorer vid olika slags försäkringar speciellt utformade för företag och kom fram till vad som passar bäst för just din verksamhet.

Olika former av företagsförsäkringar:

 • Egendomsförsäkringar
 • Ansvarsförsäkringar
 • Avbrottsförsäkringar
 • Rättsskyddsförsäkringar
 • Kompanjonförsäkringar
 • Liv- och olycksfallsförsäkringar

För egna företagare kan det vara en god idé att ha en olycksfallsförsäkring - för att få ersättning vid en arbetshämmande skada. Har ditt företag anställda med kollektivavtal krävs det att din verksamhet har en arbetsmarknadsförsäkring.

10. Registrera din verksamhet

Vid denna punkt har du förhoppningsvis fått en hel del av de bitar som krävs för att kunna starta ditt eget företag på plats - det är nu dags att registrera din verksamhet.

Innan du kan starta ditt företag måste du anmäla det till myndigheterna. Detta kan göras via verksamt.se och om din anmälan blir godkänd får du ett registerutdrag som visar att företaget är godkänt för företagsskatt (F-skatt), såväl som att det är registrerat för moms eller som arbetsgivare.

Tänk på att skicka in din anmälan om att etablera eget företag i tid - så har du alla papper i ordning när det är dags att ta entreprenörssteget ut i världen.

Läs mer om att starta företag

Stegen som presenterats i denna checklista är tänkta som initiala tillvägagångssätt vid uppstart av en ny verksamhet. Via Arbetsförmedlingen kan du få mer ingående information om vad som gäller vid start av eget företag. Här kan du även erbjudas individuellt anpassad vägledning, stöd och service vid frågor om att starta och driva företag.