Kopiatorer - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Antal maskiner?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 21 september 2021

Kopiatorer bäst i test

Tidningen PC för alla genomförde år 2012 ett jämförande test* på fem trådlösa alternativ för multifunktionella färglaserskrivare. Syftet var att visa att sådana maskiner inte längre är dyra och otympliga. Detta inlägg är baserat på denna undersökning och de resultat som hämtades från den. För att hjälpa er hitta den bästa kopiatorn har vi även inkluderat en liten guide om skillnaderna mellan laser och bläck kopiatorer. Tryck här för att komma direkt till testet

Priset för färglaserskrivare har under det senaste årtiondet rasat. År 2001 kostade en färglaserskrivare cirka 25.000 kronor, medan en likvärdig numera säljs för under 3.000 kronor. Prisvärda och smidiga multifunktionsskrivare är här för att stanna. 

Behöver ert företag en smidig multifunktionsskrivare som presterar bra i krävande miljöer? Fyll i formuläret uppe på sidan och beställ skräddarsydda offerter på skrivarlösningar via Expertvalet! Vi hjälper er hitta den bästa lösningen till det bästa priset. Tjänsten är kostnadsfri och medför inga förpliktelser! 

Guide: Bläck eller laser?

En avgörande fråga vid inköp av en ny skrivare består av huruvida man ska välja en modell av typen bläck eller laser. Bläckstråleskrivaren har klara fördelar såsom kapacitet att framställa enastående fotoutskrifter, samtidigt som en sådan är liten och relativt billig. Laserskrivaren å andra sidan är dyrare, större och tyngre, samtidigt som den inte är det ultimata valet för att skriva ut foton. 

Ska du skriva ut texter, broschyrer, kartor eller illustrationer är en laserskrivare att rekommendera. Denna typ av skrivare klarar sådana uppgifter tidseffektivt och utan problem. En bläckstråleskrivare å andra sidan använder en vätska för framställning av dokument, vilket betyder att utskrifterna kan bli något kladdiga.

Om man sedan vill markera ett utskrivet dokument med en överstrykningspenna kan både penna och utskrift bli förstörda av bläcket som smetas ut. En utskrift framställd av en laserskrivare, vilken använder ett torrt färgpulver, är istället torr redan då den tas från skrivaren. Ett sådant dokument skadas därför inte om det skulle utsättas för vattenstänk eller om texten ska överstrykas med en markeringspenna.

Det torra färgpulver som används vid en laserskrivare står sig länge, medan det flytande bläck som används vid en bläckstråleskrivare lätt kan torka ut. Ytterligare en fördel vid laserskrivaren är att en sådan kan framställa flera tusen utskrifter innan tonerkassetten måste bytas, medan bläckpatroner vanligtvis bara räcker för att framställa ett par hundra utskrifter.

Test av trådlösa multifunktionsmaskiner

Idag finns många olika sorters färglaserskrivare - detta test fokuserar på trådlösa multifunktionsmaskiner med skrivare, skanner och kopiator, avsedda för små-företag eller hemmabruk. Den trådlösa funktionen vid dessa maskiner innebär en oerhörd smidighet, eftersom de via en trådlös router kan framställa utskrifter från alla datorer inom nätverket. Eftersom en laserskrivare inte är tänkt för framställning av fotoutskrifter är bildkvalitet inte den mest avgörande faktor för val av skrivar-modell. Istället väger attributer såsom driftskostnader, storlek och användarvänlighet betydligt mer.

Samsung CLX-3185FW


Samsung.I enlighet med Samsungs i överlag smidiga armé av skrivare är denna färglaser inget undantag - den väger till och med mindre än en del
bläckstråleskrivare. Tillsammans med Xerox är Samsungs laserskrivare testets minsta. Den är även användarvänlig med ett automatiskt installationsprogram, och med ett lättanvänt navigeringsprogram för att framställa dokument.

Då det kommer till utskriftskvalitet är denna skrivare effektiv, även skanner-funktionen ger skarpa högkvalitativa inläsningar. Skrivarens kapacitet är emellertid det som försämrar dess betyg - testets skrivare med minst pappersmagasin, arkmatare och tonerkassetter är denna.

+ Liten och smidig. Bra bildkvalitet. Billigast.

- Små tonerkassetter och pappersmagasin.

Samsung 9/10 9/10

HP Laserjet Pro CM1415fnw

HP Laserjet Pro.Denna allt i ett-skrivare skiljer sig ut från mängden genom att ha en stor pekskärm i färg, vilket innebär en grad av lätthanterlighet som är högre än de andra skrivarna som testats. Det är möjligt att hämta hem appar till denna skrivare via Internet. På så vis kan den exempelvis användas för att skriva ut sudokun. HPs skrivare kan även använda funktionen E-print, vilket innebär att utskrifter från datorer varsomhelst i världen kan göras.

Laserjet Pro CM1415fnw är lätt att använda och den ger bra utskrifter, kopior och inläsningar, i tillägg till att den har kapacitet att omvandla bilder till text. Betyget för denna skrivare dras emellertid ned på grund av dess tunga vikt som följer av dess stora storlek.

+ Bra bildkvalitet. Mest lättanvänd.

- Stor och tung. Långsam i starten.

HP Laserjet 8/10. 8/10

Brother MFC-9320CW

Brother.Multifunktionsmaskinen från Brother är väldigt snabb på att framställa dokument - den vinner nästan alla de hastighetstest som företagits av PC för alla. Därmed är den förnämlig att arbeta med, och för utskrifter i svartvitt är den ett utmärkt val. Skrivarens kapacitet för färgåtergivning innebär emellertid ett stort problem eftersom denna är väldigt dålig - utskrifterna blir mörka och missfärgade.

Då det kommer till skanning och kopiering levererar denna skrivare avsevärt sämre kvalitet än de andra produkterna som blivit testade. Utöver detta är dess användarvänlighet inte den mest angenäma - skrivaren är svår att komma igång med, i tillägg är den stor och otymplig. Dessutom är den testets dyraste.

+ Snabb. Störst starttoner. Stort pappersmagasin.

- Stor och tung. ­Bullrig. Sämst bildkvalitet. Dyr.

Brother 4/10. 4/10

Canon I-sensys MF 8080Cw

Canon.Vanligtvis producerar Canon exeptionella produkter, både då det kommer till användarvänlighet och design. Tyvärr är denna trådlösa färglaserskrivare annorlunda. Canons skrivare är den största och tyngsta av de som presenteras i PC för allas test. Detta i kombination med en tveksam bildkvalitet och en bristande användarvänlighet då det bland annat kommer till menysystemet gör att produkten rasar i betyg.

Det som räddar Canons laserskrivare från att totalt nå botten av betyg-dammen är de låga utskriftskostnader som produkten innebär. Såväl färgutskrifter som svartvita utskrifter framställda av denna skrivare är testets billigaste. Eftersom den har störst tonerkassett betyder det även att man måste byta toner mer sällan.

+ Billigast utskrifter. Stor tonerkassett.

- Störst och tyngst. Långsam.

Canon 6/10. 6/10

Xerox Workcentre 6015 NI

Xerox.För den mer erfarna användaren av komplicerade skrivar-funktioner kan denna laserskrivare från Xerox vara ett gott alternativ. Användarvänligheten är relativt låg - som anpassad för nätverkstekniker istället för konsumenter - för denna produkt, vilket innebär att en hel del förkunskaper kring exempelvis skanning är gynnande för att kunna utnyttja skrivaren till dess fulla kapacitet.

De attribut som är positiva vid laserskrivaren från Xerox är den utmärkta bildkvalitet som produkten levererar. I tillägg till detta är maskinen av en liten och smidig storlek, vilket innebär att den enkelt kan placeras på skrivbordet eller på ett mindre avlastningsbord.

+ Liten och smidig. Bra bildkvalitet

- Dyra utskrifter. Bullrig. Långsam. Snål starttoner.

Xerox 7/10. 7/10

Söker ni den bästa kopiatorn till ert företag? Våra leverantörer erbjuder lösningar både för köp och hyra av kopiatorer och skrivare. Hitta den bästa lösningen till det bästa priset med hjälp av Expertvalet.

Beställ kostnadsfritt och utan förpliktelser flera skräddarsydda offerter på kopiatorer och skrivare. Offerterna ger er möjlighet att jämföra pris och kvalitet innan ni bestämmer er samt som vår tjänst lägger leverantörerna i konkurrens vilket ger er det bästa priset.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

* PC för alla (2012), URL: http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.426471/test-5-tradlosa-farglaser-som-klarar-allt/sida/1/sida-1-inledning [12.08.2014].

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming, Före detta skribent på Expertvalet

Sara Hemming är en tidigare skribent på Expertvalet.se. Sara är en engagerad marknadsförare med flera års erfarenhet inom detaljhandel. Under sina 4 år på Expertvalet har hon byggt på sina kunskaper inom alla produktgrupper och har bra koll på allt från kassasystem till telemarketing. Hon brinner för att hjälpa företag att optimera sin verksamhet på alla plan. Sara har, tillsammans med kollegor, blivit kännetecknad på sidor som Starta & Driva, Aftonbladet och Expressen.