Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 7 juli 2021

10 mellanmål som får dig att prestera bättre

Känner du att det är svårare att gå upp på morgonen? Att du tappar fokus på jobbet och att sötsuget är större än vanligt under vinterhalvåret? 

Hösten är här och det blir bara mörkare och kallare ute. Under denna tid är det inte ovanligt om du känner dig trött och energilös, trots att du kanske sover mer än vanligt. Detta kan ofta leda till att du känner ett större sug efter kaffe och kolhydrater, gärna socker såsom choklad, kakor och andra onyttigheter. Expertvalet vill därför dela med oss av tio stycken hälsosamma och energivande mellanmål som ger dig kraft att klara dig igenom studierna samt hålla dig borta från sötsakerna.

De flesta av oss mår bra av att äta mellanmål. Hjärnan får ny energi, vi kan tänka klarare och undvika lågt blodsocker som gör oss sugna, irriterade, hungriga och på dåligt humör. Känner du att detta stämmer väl in på dig? Då borde du kolla in våra tips!


Frukt

Har du någon gång hört uttrycket “ett äpple om dagen är bra för magen”? Frukt är alltid ett bra alternativ! Bananer, äpplen, apelsiner etc. är rika på vitaminer och enkla att ta med till jobbet. Och det bästa av allt – de kräver ingen förberedelse!

Visste du att? Bananer innehåller många bra vitaminer. Bland annat vitamin B6 som bidrar till att lindra klassiska PMS-symptom som humörsvängningar.


Nötter och torkad frukt

Nötter, mandlar och torkad frukt är enkelt, snabbt och framför allt ett hälsosamt mellanmål. Nötter är sprängfyllda med antioxidanter, mineraler och vitaminer.

På grund av nötters höga energihalt så ska man dock inte äta för mycket. En lämplig mängd kan vara en handfull nötter om dagen. Ett alternativ är att rosta dem lite i en stekpanna för att få fram en mer förfinad smak.

Visste du att? Nötter förebygger hjärtsjukdomar eftersom de sänker kolesterolnivåerna i blodet. De hör även till de mest energirikaste livsmedel vi har!


Grönsaksstänger med hummus

Grönsaker är en viktig del av en balanserad kost och funkar väldigt bra som ett näringsrikt mellanmål. De innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för kroppen.

Du kan enkelt förbereda grönsaksstänger dagen innan jobbet. Ta exempelvis en morot eller en bit av en gurka och skär i långa stänger. Ät som de är eller piffa till mellanmålet med lite hummus. Mums!

Visste du att? Morötter innehåller A-vitamin är bra för synen, huden och naglarna.

Grönsaker.

Torkade äppelringar

Torkade äppelringar är mums i müsli, sallad, som snacks och i bröd. Ett trevligt mellanmål som passar perfekt på hösten!

Gör så här:

Kärna ur äpplen och skiva dem tunt. Har man bråttom kan man torka äppelringarna i 75-gradig ugn i några timmar. Men enklast är att hänga dem luftigt på en pinne eller en tråd i 3 dygn.

Visste du att? Äpplen innehåller höga halter av mineralen bor, vilket ökar mental vakenhet och gör dig mer alert.


Riskakor med jordnötssmör

Ett mellanmål som blivit väldigt populärt den senaste tiden är riskakor med jordnötssmör. Detta mellanmål innehåller en bra mängd kolhyderater, fett och massa proteiner som mättar bra. Plus att det håller bra i väskan!

Här behöver du bara två ingredienser!

  • Jordnötssmör (naturellt utan socker)
  • Riskakor (icke smaksatta)

Gör så här:

Ta en riskaka och kleta på ungefär en matsked jordnötssmör. Om du vill kan du även toppa riskakan med några bananskivor. Voila!

Visste du att? Jordnötssmör innehåller mycket B-vitamin som är bra för huden och håret.


Grön smoothie

Smoothie är både gott och enkelt att göra! Förbered dagen innan och ta med till jobbet i en trevlig glasburk.

  • 1 grönt äpple
  • 1 banan
  • 1 avokado 
  • En nypa ingefära
  • En handfull spenat 
  • Soyamjölk eller vattnen efter behag

Gör så här:

Släng ner alla ingredienser i en mixer och mixa tills det blir en slät dryck.

Visste du att? Ingefära innehåller mycket bra mineraler som förebygger smärta och inflamation.


Avokado med keso

Det finns många anledningar till varför avokado är bra att äta. Den feta och fiberrika avokadon kan bland annat minska hungern, ta bort sötsuget och få dig att småäta mindre.

Allt du behöver är två ingredienser!

  • 1 Avokado
  • Keso

Gör så här:

Dela avokadon på mitten. Ta ena halvan och toppa den med keso. Enkelt och gott!

Visste du att? Avokadon är sprängfylld med nyttiga fetter som både kan förebygga rynkor och förbättra hjärnkapaciteten.


Havregrynsmuffins

Havregryn innehåller långsamma kolhydrater som är bra för matsmältningen. Att göra muffins tar lite längre tid, men du får ett riktigt gott och mättande mellanmål.

  • 1 ½ banan
  • 1 dl havregryn
  • 1 äggvita
  • 1 matsked smör
  • 1 matsked mjölk
  • En nypa kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser och tryck ner degen i formar (det blir ungefär 6 stycken). Grädda dem i mitten av ugnen i 16-20 minuter.

Visste du att? Havregryn innehåller mycket fibrer som gör dig mätt under en längre tid och balanserar blodsockret.


Chiapudding.

Blåbärschiapudding

Chiafrön är packade med nyttigheter och finns numera i vart och varannat svenskt skafferi. Ett stort plus är att detta lilla frö får dig att känna sig mättare. Chiafrön sväller nämligen när de kommer i kontakt med vätska och tar på så sätt upp större plats i magsäcken.

  • 50 g blåbär
  • 1,5 dl mandelmjölk, osötad
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

Blanda blåbär, mandelmjölk, chiafrön och vaniljpulver. Låt stå i kylen i minst 1 timme (rör om då och då). Ät och njut!

Visste du att? Chiafrön är energirika och ökar din uthållighet. Chia betyder faktiskt styrka. 


Nyttiga chokladbollar

Alla älskar chokladbollar! Därför är det bra att det även finns ett nyttigt alternativ av dessa. De kanske kräver lite längre förberedelse, men de är riktigt goda och mättande.

  • 2 ½ dl mald mandel (eller andra nötter)
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl russin
  • 2 msk kakaopulver
  • 4 msk honung (eller annat sötningsmedel)
  • Kokos att rulla bollarna i

Gör så här:

Blanda alla ingredienser tillsammans i en mixer. Gör små bollar av massan och rulla dem i kokos. Lägg dem i kylen en stund innan du serverar dem.

Visste du att? Rå kakao är en av de starkaste antioxidanterna som vi har. Kakao innehåller även flavanoler som förbättrar minnet.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?