Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 13 juli 2021

100 bästa sätten att utnyttja friskvårdsbidraget

Att belöna personalen med friskvårdsbidrag har på senare tid blivit mycket vanligt på svenska arbetsplatser. Dessutom har investeringar i personalens hälsa och friskvård bevisats att betala tillbaka sig i både ökad produktivitet, förbättrad lojalitet och minskad sjukfrånvaro.

Det bästa sättet att bibehålla en frisk och glad personal är att uppmuntra till en hälsosam livsstil samtidigt som man håller det kul (se #85 för perfekt exempel).

Nedan har Expertvalet samlat 100 kreativa och roliga sätt att utnyttja friskvårdsbidraget. Bläddra i listan och ta till er de idéer som passar ert företag bäst. Variationen är stor och det finns något för alla företag.

Förslagen på listan är antingen direkt kopplade till friskvårdsbidraget alternativt övriga personalvårdsförmåner eller så är de kostnadsfria för företaget att införa.

Bläddra med hjälp av kategorier: klicka på någon av nedstående länkar för att komma till respektive kategori.

Mat och Dryck.

1. Bjud personalen på den bästa koppen kaffe

Kaffe har bevisats att förbättra både humör och produktivitet samtidigt som det är en naturlig del av mångas arbetsdag. För att minska missnöje på arbetsplatsen så rekommenderar Expertvalet att ni investerar i en kaffeautomat som levererar det bästa kaffet.

2. Satsa på den traditionella fruktkorgen

Att erbjuda färsk frukt på jobbet är en klassiker som funnits på kontor länge av en orsak. En frukt till mellanmål gör ju de flesta glada. Köp frukten själv eller satsa på en fruktprenumeration.

3. Prenumerera hälsosamma snacks som mellanmål

Känns fruktkorgen väldigt 80-tal, men ni vill fortfarande erbjuda era anställda ett nyttigt alternativ till mellanmålet? Satsa istället på en prenumeration av hälsosamma snacks. Välkommen tillbaka till 2010-talet!

4. Drick mer vatten - installera en vattenautomat

Installera en vattenautomat och bistå med kallt vatten som inte kräver bortspolning av 4 litervatten eller en väntetid på 5 minuter. Öka på de anställdas vattenkonsumtion - hälsosamt och miljövänligt!

Drick vatten.

5. Lär er mer om näring och kost

Gå tillsammans på en föreläsning om kost och näring som ordnas i er närhet, en liten utflykt som gör vilken arbetsdag som helst lite roligare. Om det inte ordnas något i er närhet - ta in en expert och håll en liten föreläsning på jobbet!

6. Ta hjälp av en kock och lär er nya hälsosamma recept

Att finna inspirationen att laga hälsosam mat är inte alltid det lättaste. Hjälp era medarbetare att hitta inspirationen genom att ta in en kock. Att laga mat tillsammans är alltid kul och bäst av allt är ju att man får smaka!

7. Dela med er av hälsosamma tips

Inför ett internt nyhetsbrev där ni tipsar om till exempel evenemang, artiklar och andra hälsosamma nyheter. Ta gärna hjälp av medarbetarna och be dem dela med sig av sina tips och för att hitta nyttiga nyheter kan ni sätta upp noteringar i Google Trends. Enkelt och framförallt gratis!

8. Dela recept med varandra

Sätt upp en intern receptbank där ni delar med er av hälsosamma recept. Betygsätt och kommentera gärna varandras recept för att utveckla och förbättra.

Sallad.

9. Gör er av med läsken

Läsk, SÅÅ GOD men ack så ohälsosam, gör er av med läsken och ta in ett nyttigare alternativ i kylskåpet.

10. Gör er av med den onyttiga varuautomaten

Många arbetsplatser har idag en varuautomat i hörnet av kontoret - jättebra idé ifall hungern faller på. Tyvärr är utbudet i automaten för det mesta väldigt onyttigt och högsockerhaltigt, ut med frestelserna!

11. Gå på hälsomässa

Leta fram en mässa med fokus på hälsa som ordnas i er närhet. Gå tillsammans, njut och inspireras av allt gratis som erbjuds!

12. Inför en intern “sluta med nikotin” tävling

Grupptryck och tävlingsinriktning gör det mycket lättare att sluta med nikotin - speciellt om det finns ett pris!

13. Köp en kostapp till era anställda

Skulle det ha varit år 2006 hade jag sagt köp en receptbok eller ett häfte att räkna kalorier i, men nej nu är det 2016. Hitta en app som passar era mål och köp den till era anställda. Detta kan till exempel vara en recept/diet app eller kaloriräknare.

14. App som uppmuntrar att sluta röka

Idag finns de även elektronisk hjälp med att sluta röka eller att sluta med nikotin. Hitta en app som visar antal rökfria dagar samt mängden pengar sparade för att ge de anställda en extra push!

15. Tänk på matallergiker

Hur många av era anställda dricker kaffe med mjölk? Förmodligen en hög procent, tänk på att erbjuda ett substitut till mjölken för att hjälpa allergiker men också för att erbjuda ett nyttigare alternativ.

16. Anordna en sluta-med-socker-månad

Ordna ett internt projekt och testa att trappa ner eller sluta med socker i en månad, den som presterat bäst får självklart ett pris!

17. Undvik att äta lunch vid skrivbordet

Sätt er tillsammans vid lunchbordet och lämna bort alla slags skärmar. Lär känna varandra och öva på att mingla. Detta boostar både sammanhållningen och hjälper att reducera stressnivån.

Lunch med kollegor.

18. Ta in en coach till företaget

Samla alla medarbetare och träffas en gång i veckan med en coach som kommer till er arbetsplats. Coachen inspirerar, motiverar och hjälper er att tillsammans hitta en hälsosammare livsstil. Det är enkelt och kul samtidigt som ni stärker gemenskapen! Läs mer om hur det kan gå till hos ViktVäktarna.

19. Hyr in coach för nikotinavvänjning

Att sluta röka eller snusa är inte det lättaste men definitivt det bästa för hälsan. Hjälp abstinensnissarna på traven och hyr in en coach att hjälpa dem!

20. Har ni en deadline som trycker på? Köp in ett nyttigt snacks som motivation!

När nästa deadline trycker på och stressen känns optimal - motivera med ett nyttigt snacks. Kanske det är dags att testa på en energiboll gjord av dadlar eller en matcha latte för en extra kick?

Fysisk häsla.

21. Jobba med balansen under arbetstid

Köp några balansbollar och vips finns det möjlighet till träning under arbetstiden. På kontoret kan balansbollarna till exempel användas som stolar för att jobba med balansen och magmusklerna samtidigt som man jobbar.

22. Testa på Crossfit tillsammans

Friskvårdsbidraget kan väl användas till Crossfit, så varför inte testa på tillsammans. Gå en kurs och tillsammans bli dem som konstant pratar om boxen, burpees och väggbollar.

23. Inspireras av rasterna i grundskolan

Införskaffa ett hopprep till kontoret och ta en rast under dagen. Leder definitivt till många skratt och lite bonus träning!

24. Delta i en företagsturnering inom valfri sport

Lägg ihop ett lag med intresserade medarbetare och delta i en turnering för företag. Ni kan välja bland annat mellan bland annat fotboll, innebandy och ishockey.

25. Anmäl er kollektivt till ett marathon

Anta utmaningen tillsammans och slutför utmaningen tillsammans.

26. Låter ett marathon aningen jobbigt och tråkigt - kör på ett Color Run

The Color Run är ett perfekt tillfälle att byta arbetskläderna mot en uniform bestående av färgpulver.

För detta fem kilometer långa motionslopp, utan tidtagning, finns bara två regler:

1. Du ska ha vita kläder på dig vid startlinjen.

2. Du ska vara täckt av färg när du kommer i mål!

Vid varje kilometer passerar löparna en färgstation och loppet avslutas med en Finish Line Festival där färg blandas med gemenskap, dans, musik och glädje.

Color run.

27. Anmäl er kollektivt till exempelvis Tough Viking

Vill ni springa men också visa prov på er styrka? Anmäl er till valfri prestationstävling i ert område och go all-in tillsammans som ett lag.

28. Back to the 80‘s

Använd friskvårdsbidraget för att testa på vibrationsträning och känn hur kroppen skakas i form!

29. Införskaffa balansbräden till kontoret och uppmuntra till några minuters träning/dag

Håll en tävling och se vem som kan balansera längst, uppmuntra till förbättring och upprepa tävlingen efter en månad.

30. Skaffa ett gymkort

Dra nytta av friskvårdsbidraget och skaffa gymkort. Träffas före jobbet och ta ett pass en gång i veckan för att uppmuntra användning. Blanda mellan areobics, fria vikter, Body Pump och yoga för att hålla det intressant.

31. Ordna gemensam finsk bastukväll

Boka en bastu, inhandla några paket grillimakkara (grillkorv) och senap att mumsa på. Peppa bastubadarna under förmiddagen med ett mejl från Jarmo.

32. Erbjud app för som uppmuntrar motion

Idag finns det flera olika appar på marknaden som erbjuder tjänster inom träning. Använd kollektivt en app för löpning eller styrketräning.

33. Testa på Amerikansk fotboll

En upplevelse i sig att prova på denna i Sverige ovanliga sport. Använd friskvårdsbidraget och testa tillsammans, få samtidigt utlopp för frustration och stress!

34. Ta en gemensam strechpaus

Är era arbetspositioner ensidiga? Skriv ut ett kort strechschema och ta en gemensam strechpaus under dagen! Nyttigt, skönt och kul!

35. Förenkla administrationen och satsa på kuponger

Satsa på kuponger som de anställda kan använda på önskad friskvård. Kom gärna in till 2010-talet också genom att använda digitala kuponger från till exempel MinFriskvård.

36. Håll promenadmöten

Har ni ett möte inplanerat och solen skiner? Om möjligt gör det till ett promenadmöte, ta en promenad tillsammans och håll samtidigt ett möte. Passar bäst för brainstorming men även evaluering och korta presentationer.

37. Simning

Damma av speedos och baddräkter och ta er ner till den lokala simhallen, använd friskvårdsbidraget för inträdet. Simning är bra för både kropp och själ - träning och nöje samtidigt.

38. Eller ta det till nästa nivå och testa på vinterbad.

Åk till närmaste kallbadhus och testa på den kittlande känslan av kallt vatten mot huden!

39. Bowla tillsammans

Strike! Sammanslut er och åk ut på en bowlingkväll. Förloraren får städa kylskåpet i personalköket.

40. Orientera mera!

Karta, kompass, en skog och du, kan det bli bättre?

41. Dance like no one is watching

Jazzdans, Zumba, bugg, hip-hop eller balett, välj den dans som passar er bäst och dansa som att ingen ser!

42. Kul stegräknartävling i mobilen

Att göra en stegräknartävling med kollegorna på arbetsplatsen är både kul och nyttigt. Genom en app kan man motivera varandra att röra på sig mer, och även tävla vem som rör sig mest. Läs mer om hur ni enkelt och smidigt att kommer igång med MotioMeras stegräknartävling.

43. Testa på Cheerleading

Ge mig ett J! Ge mig ett A! Vad blir det? JA! Testa på cheerleading, motionera samtidigt som du keep your spirit high! Bra för både kropp och själ.

Psykisk hälsa.

44. Oooum!

Använd friskvårdsbidraget till meditation för att ta ner stressnivåerna hos personalen. Kan göras tillsammans i grupp med coach eller fristående.

45. Akupunktur som avslappning

Känns stressen och spänningen påtaglig? Använd akupunktur som en metod för avslappningen och lämna nålfabriken med ett leende på läpparna.

46. App för stresshantering

Hitta en app som är utvecklad för stresshantering och uppmuntra personalen att ladda ner och använda den. Det kan till exempel vara en app med ljud för stresslindring eller en med stresslindringsövningar.

47. Mindfulness som stresshantering

Använd en app eller besök en coach som lär ut mindfullness. Carpe Diem!

48. Träna mentalt och reducera stressen

Ta hjälp av en mental coach och träna på att mentalt hantera stressen. Det gäller att träna hjärncellerna minst lika mycket som magmusklerna.

49. Sprid budskapet om hur man hanterar stress

Lägg upp en trendspaning via Google Trends och vidarebefordra alla nya artiklar om stresslindring. Blir det mycket? Samla ihop och skicka ut dem i ett mejl på måndag morgon när stressen ligger på som mest!

50. Bok för stresshantering

Investera i några böcker om stresshantering och låt dem gå runt mellan de anställda. Uppmuntra dem att göra noteringar i böckerna för att hjälpa varandra!

51. Utmärk bra jobb

Ge positiv feedback när det är förtjänat!

52. Håll arbetsplatsen rolig

Håll stämningen på kontoret lätt och luftig. En rolig arbetsplats med bra stämning gör underverk för hälsan hos de anställda.

53. Omfamna naturen

Naturen har visat sig vara en mycket effektiv stresslindrare. Öppna alla fönster och släpp in solen eller ta en promenad i närmaste naturområde. Helt gratis och mycket nyttigt!

54. Gör det lätt för anställda att organisera sin dag

Att organisera och hålla koll på dagens uppgifter har visats minska stressnivåerna. Hjälp personalen att organisera sig och leta fram ett bra program att använda. Vi kan till exempel rekommendera gratis program som Trello.

55. Liva upp dagen med ett kul mail

En meme på måndag är bra för allas välbehag!

56. Uppmuntra till en Supermanpaus

Att ställa sig bredbent med armarna i sidan och blicken upp mot skyn är mycket effektivt när de kommer till att må bra. Supermanpausen ger en boost av energi och ni är redo för nya tag. Gör det ensam eller tillsammans med kollegerna!

Superman pose.

57. Tänd doftljus med lugnande effekt

Välj mellan lavendel, kanel, eucalyptus och apelsin på doftljusen för att skapa en lugnande miljö.

58. Tävla i antalet 7-timmars nätter

Tillräcklig mängd sömn gör verkligen skillnad när det kommer till hälsa och välmående. Uppmuntra till ordentliga nätter genom att ordna en 7-timmars sömn tävling. Den med flest nätter på över 7-timmar på en månad vinner! Sov gott!

Rehabilitering.

59. Undvik musarm - lägg upp ett strech schema

Idag utnyttjas handlederna mer än någonsin, undvik arbetsskador som musarm genom att lägga upp ett specialiserat strechschema för handleder och armar. 

60. Stå upp vid skrivbordet

Idag har de flesta kontor justerbara skrivbord, tyvärr används de sällan optimalt. Se till att uppmuntra de anställda att stå upp vid skrivbordet, även om det handlar om 10 minuter per dag, med små medel kommer man långt. 

61. Införskaffa handsprit - speciellt viktigt under influensatider

Rena händer - friska vänner!

Det rimmade, nästan iallafall.

62. Höj temperaturen

Att frysa på jobbet kan framkalla obehag hos personalen vilket i sin tur kan minska koncentrations- och observationsförmågan. Så håll temperaturen på lämplig nivå eller dela ut vantar och halsdukar som kompensation.

63. Akupressur

Förlös livsenergi som strömmar i nervsystemet och i blodomloppet med hjälp av akupressur. Kan lindra bland annat allergier, beroende och trötthet.

64. Namaste

Hitta lugnet i nedåtgående hunden eller solhälsningen - lär dig samtidigt att implementera Vinyasa i alla delar av ditt liv.

65. Stressa av i ett saltrum

Besök närmaste saltrum och upplev hur saltdammet skapar en aromatisk och lugnande miljö.

66. Uppmuntra användningen av en sömnapp

Ladda ner en sömnapp som kan användas av samtliga på jobbet. Att utveckla ett hälsosamt sömnmönster lindrar både stress samtidigt som det ökar koncentrationsförmågan och effektiviteten. En god nattsömn gör underverk!

67. Bindvävsmassage

Testa på bindvävsmassage och öka blodcirkulationen samtidigt som du frisätter slaggprodukter. Bindvävsmassage passar som avslappning samtidigt som det lindrar muskelbesvär, ledvärk och svullnader.

68. Fotmassage

Ge de bortglömda fötterna en välbehövd omgång och unna dem någon timmes massage. Kom ihåg dock att friskvårdsbidraget inte täcker skönhetsvård eller medicinska behandlingar, så håll er till massage.

69. Homeopati

Använd friskvårdsbidraget för att testa på homeopati, med mottot lika botar lika. Kom ihåg dock att det inte täcker homeopatiska produkter eller preparat - så salvan köper du själv!

70. Laser som massage

Testa på laser som massage och hitta en metod som kanske lindrar dina besvär. Om inte så kan ni tänka att ni medverkar i Star Wars under tiden, lika kul det!

71. Testa på rosenmetoden

Släpp lös okända spänningar och hitta ett genomgående välmående med hjälpa av rosenmetoden.

Att jobba tillsammans

72. Starta en arbetsplatskör

Reducera stess samtidigt som ni har roligt tillsammans. Starta en kör på jobbet och sjung - alla med - här gäller det att sjunga hellre än bra!

73. Gör en skattjakt tillsammans

Ta hjälp av ett utomstående företag och utför tillsammans en poängjakt i staden. Ett superbt sätt att stärka sammanhållningen samtidigt som det är kul!

74. Gör egna teambuilding övningar

Gå igenom internet och leta efter enkla teambuildingövningar att gör själva på kontoret. Fall i famnen på varandra och knyt knutar tillsammans med ögonbindlar. Gratis, effektivt och kul!

75. Lär känna varandra!

Samlas en eftermiddag och lär känna varandra, på så sätt kan ni även jobba bättre som ett team under dagarna. Testa på enkla lekar som, två sanningar en lögn eller ställ A/B frågor för att få fart på processen!

76. Skratta er friska

Besök närmaste skrattomolog och använd skrattet för att bota allt från lunginflammation till åderbråk. Anmäl er till skrattgymnastik redan idag, hahaha.

Skratta.

77. FORE! Eller bara en liten putt...

Lägg på golfhandskarna och gör er redo för MINIgolf! Besök närmaste 18 håls minigolfbana och gå loss på de gröna små banorna.

78. Testa på DiscGolf

Köp en frisbee och besök närmaste DiscGolfpark tillsammans. Låter det onödigt komplicerat och svårt? Ta frisbeen till närmaste grönområde och kasta mellan varandra - också mycket kul!

79. Ta en danskurs tillsammans

Att sätta en koreografi handlar om teamwork och uppmuntran. Lär er att jobba tillsammans samtidigt som ni har kul och tränar.

80. Inomhusklättring – klättervägg

Besök närmaste klättervägg och utmana höjdskräcken tillsammans. Det finns inget som binder ett tillsammans mer än skräck blandat med en adrenalinkick!

81. Schemalägg gemensamma pauser

Ställ in påminnelser och ta gemensamma pauser under dagen, bestäm gärna att under pausen så pratar man inte jobb!

82. Ta en promenad tillsammans

Frisk luft och en lättande konversation gör allt mycket bättre.

83. Sätt upp företagets mål på väggen

Att jobba mot gemensamma mål hör till grunden för att kunna framgångsrikt kunna jobba tillsammans. Skriv upp företagets mål på väggen, både stora och små, så att alla är medvetna om dem och kan jobba tillsammans mot dem!

Skoj.

84. Suit-up dag

Välj en dag i veckan när kontoret klär sig mer dressy, till exempel Slips-torsdag. Den som missar dagen tar med kaka till resterande!

85. Casual Friday

Är ni klädda i kostym dagarna i ända? Bestäm en gemensam dag när det är okej att ta på sig jeansen och tishan!

86. Gör kontoret djurvänligt

Finns det djurvänner på kontoret, uppmuntra dem att ta med husdjuren till jobbet. Njut tillsammans av att ha en kontorshund som maskot.

Kolla på förhand att det inte finns allergiker på kontoret

87. Kör ett spontant kontorsstols race

Runt skräpkorgen och tillbaka, inkludera gärna fler och gör det till en stafett. Vinnaren får ära och berömmelse!

88. Gör en high-five vägg

Klipp ut några händer och lägg fram några pennor! Uppmuntra kollegerna att “ge” high-fives till medarbetare som gjort ett bra jobb. Skriv namn och orsak på den ut-klippta handen och klistra upp på väggen för andra att se!

89. Extreme Makeover: Skrivbords Edition

Håll en dekoreringstävling - finaste skrivbordet vinner! Passar mycket bra kring högtider som påsk, halloween och jul!

90. Utse månadens friskvårdskapten

Håll val en gång i månaden och utse den som gjort mest framgång inom området för friskvård. Friskvårdskaptenen får gärna dela med sig av tips och tricks fram till nästa val!

91. Inför en bestämd kaffe to-go-dag

Ta 15 minuter och gå tillsammans till närmaste café och bjud alla på en kaffe to-go. Gör det till en månadsgrej och testa nya caféer varje gång eller kör det som en spontan överraskning.

92. Ställ fram en uppskattningsburk

Allt du behöver är en burk, papperslappar och en penna. Uppmuntra personalen att skriva ner sin uppskattning för vad någon annan gjort under veckan och sen lägga lappen i burken. Läs upp lapparna på veckomötet och ge de anställda den uppskattning de förtjänar!

93. Spela musik

Spela gärna peppig musik under arbetsdagen för att höja humöret hos personalen! Gör gärna en publik Spotify lista var alla kan bidra med sina låtönskningar.

94. Lägg sparkcyklar i kontoret

Har du någonsin sett en ledsen människa på en sparkcykel?

Sparkcykel.

95. Fira soliga sommarfredagar tillsammans

När de varma sommarfredagarna kommer i juni, samla medarbetarna och flytta ut kontoret till närmaste park eller terrass. Njut av solen tillsammans och starta helgen på bästa sätt.

96. Fira alla födelsedagar med kaka

Alla förtjänar att uppskattas med kaka på sin födelsedag, gör det till en rutin och ta en 15 munters kak-paus tillsammans på någons födelsedag!

97. Lägg undan rum för ett kollektivt bibliotek

Ha ett litet kollektivt bibliotek på kontoret i något hörn som annars står och samlar damm. I biblioteket kan ni dela med er av bra böcker om hälsa eller annat. Skriv gärna en kort recension på en post-it och inkludera i boken.

98. Schemalägg 10 squats

Lägg en daglig påminnelse i kalendern och gör kollektivt 10 squats tillsammans. Både kul och bra för kroppen!

99. Håll spontana tävlingar på kontoret

Vem har dagens mest hälsosamma lunch? Eller vem kan sitta längst i jägarvila? Vinnaren får självklart ett litet hälsosamt pris!

100. Ta reda på vad som uppskattas av personalen

Viktigast av allt, undersök efterfrågan på kontoret. Fråga medarbetarna vad de vill göra och hur de vill implementera friskvård och hälsa på kontoret!

Hoppas ni hittadade något som ni kan implementera för att förbättra miljön och hälsan på er arbetsplats.

Dela gärna vidare och hjälp andra företag att hitta en hälsosammare vardag!

Max beloppen för friskvårdsbidraget och andra personalvårdsförmåner varierar beronede på ort, därav är det rekommenderat att alltid kolla med Skatteverket om vad som gäller på er ort. 

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?