Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 8 juli 2021

Statistik om den svenska modebranschen

Modeindustrin i Sverige växer så det knakar. För varje år ökar omsättningen med ca 10% och nya modeföretag startas hela tiden. I synnerhet inom export är tillväxten stor. Med en ökning på 17,3% hör modebranschen till de snabbast växande exportbranscherna i Sverige.

Sedan 2011 har analysföretaget Volante Research i samarbete med Association of Swedish Fashion Brands (ASFB) publicerat rapporten ”Modebranschen i Sverige- Statisitk och analys”. I rapporten presenteras relevant och intressant basinformation om den svenska modebranschen. Expertvalet.se sammanställde en infograf av rapporten.

Se infografen nedan för att få en bild av hur den svenska modeindustrin ser ut i siffror. Rapporten uppdateras varje år, här presenteras således siffror från 2015.

Modestatistik i Sverige.

If you would like to use this infographic on your website, use the embed code below:

I sin helhet omsätter svensk modeindustri alltså 264 miljarder kronor per år. Av detta består 65% av export och 35% av den inhemska marknaden. 56 000 arbetare per år sysslesätts av modebranschen vilket är mera än t.ex. livsmedelsindustrin. Då det kommer till könsfördelning är modebranschen kvinnodominerad. ¾ av alla arbetare är kvinnor. Procenten kvinnliga VD:ar är också större inom modebranschen än i övriga branscher.

Rapporten lyfter även fram H&M’s enorma inflytande på den svenska modeindustrin. H&M står nämligen för över hälften av omsättningen och har ett ännu större inflytande på exporten. Räknar man bort modejätten faller omsättningen till 113 miljarder kronor och exportens andel blir endast 24%

Nyttan med denna rapport är stor. Dels är informationen relevant för allmänheten, men speciellt för modeföretagen är statistiken viktig. Baserat på informationen kan företag utveckla och planera sin verksamhet. Denna typ av officiell statistik är också användbar i förhandlingar med investerare och banker. Ofta är exempelvis investerare omedvetna om modeindustrin och statistisk positiva rapporter som denna fungerar som bra stöd i en förhandlingssituation.

Modebranschen är en växande industri och dess betydelse kommer att öka i framtiden. Att veta hur industrin ser ut är därför viktigt dels för allmänheten men också för branschens eget folk.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?