Expertvalet.se — Skandinaviens största marknadsplats inom B2B
Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 21 juni 2021

Så skapar du det gröna kontoret [Komplett guide]

Grönt kontor.

Att tänka grönt på jobbet är inte lika vanligt som hemma, det är till och med så att 54 procent av kontorsanställda tar mer miljöhänsyn hemma än på kontoret. Det finns alltså potential i att göra kontoret grönare och hjälpa anställda vara minst lika miljömedvetna på jobbet som hemma. Med tanke på att 76 procent av kontorsanställda tycker det är viktigt att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att göra kontoret mer miljövänligt så är det nästan nödvändigt att bli ett grönare kontor.

Varför ska man skapa det gröna kontoret?

    • För att spara på miljön och minska på kontorets miljöpåverkan
    • För att dra ner på onödiga kostnader på till exempel el och papper
    • Genom att tillsammans skapa det gröna kontoret så kan man med enkla mål skapa en stark sammanhållning bland anställda
    • Era kunder är även miljömedvetna, stärk ert varumärke med ett grönt kontor

Hur ska man gå tillväga för att skapa det gröna kontoret? För att hjälpa både små och stora företag att skapa ett grönt kontor så har Expertvalet och Greenmatch slagit ihop sina expertkunskaper för att skapa en komplett guide för det gröna kontoret. Både Expertvalet och Greenmatch vill hjälpa er att spara på både miljön och på företagets resurser eftersom dessa teman är något som vi brinner för.

I guiden nedan så hittar ni tips och tricks på hur ni som företag kan förebygga, spara och främja miljöns och naturens välmående. Använd gärna guiden som en checklista på er väg att skapa det gröna kontoret. Ni kan även till exempel dela den med era kollegor eller lägga upp den på ert intranät eller er företagsblogg för att visa vad ni gemensamt kan göra för att tillsammans skapa det gröna kontoret. Skippa att skriva ut den, vi ska spara på papper!

Guide till ett grönare kontor.


Har ni påbörjat er resa mot det gröna kontoret? Bra jobbat, utmana gärna också konkurrenter, andra företag eller varför inte en annan avdelning på kontoret att gå mot ett grönare kontorsliv, ju mer vi är som jobbar grönt desto större chans har vi att rädda miljön!

Vad kan ett grönt kontor bidra med?

Vad kan ett kontor bidra med genom att gå från ett vanligt kontor till ett grönt kontor? Enkelt sagt så kan man minska ansträngningen på miljön och kontorets koldioxidavtryck. Samtidigt så kan man även spara på företagets resurser och skapa en trevlig kontorsmiljö. Nedan kan du läsa mer om hur era insatser på kontoret kan påverka det stora hela.

Pappersanvändning

År 2013 kom det fram i undersökningen Paper Vapour att pappersindustrin står för mycket mer växthusgasutsläpp än vad man tidigare anat, och att cirka 7 procent av de globala utsläppen kan kopplas samman med pappersindustrin. Anledningen till att belastningen blir så stor är att papper och pappersprodukter ofta används slösaktigt och att livscykeln på pappersprodukter är mycket kort. Till exempel är det många pappersprodukter som endast används en gång innan de slängs bort. (Källa)

Genom att minska på användningen av papper på ett kontor kan man därför enkelt minska på belastningen på miljön. En hel del av de utskrifter som görs på ett kontor är oftast onödiga, börja därför med att minska på utskrifterna för att minska på pappersanvändningen. Mindre papper minskar utgifterna samt som det lättar på miljöbelastningen. Genom att förlänga livslängden på pappersprodukter kan man även minska belastningen på miljön. Eliminera användningen av engångsartiklar och se över möjligheten att använda återanvändbart packningsmaterial för att förlänga livslängden på de pappersprodukter ni använder.

Matsvinn

En kanske inte så uppenbar förändring som kan spara mycket pengar och minska på belastningen på miljön är att se till matsvinnet som kontoret och de anställda ger upphov till. På ett kontor så handlar det om de matrester som ofta slängs från hämtmat och matlådor vilket även innefattar tömningen av gammal mat från personalkylen. Om man räknar att 50 gram mat per person slängs dagligen blir det totalt 5 kilogram dagligen i matsvinn på ett kontor med 100 anställda. Detta matsvinn på 5 kilogram motsvarar 8 kilo i koldioxidutsläpp. Genom att minska matsvinnet med enkla medel som resthyllor och informationsspridning så kan man enkelt lätta på kontorets miljöbelastning.

Annan mat som konsumeras på kontoret kan vara catering mat som beställs till konferenser. Vid sådana situationer har man ofta som vana att ta in några extra portioner till varje evenemang. Om man räknar att man använder catering två gånger i månaden och varje gång tar in två extra portioner så blir det årligen cirka 29 kilo (48 portioner) i matsvinn. Dessa 48 extra portioner kommer även att kosta företaget 3800 kronor om man räknar med en kostnad på 80 kronor per portion. Genom att beställa exakta mängder portioner vid catering så sparar man enkelt på både företagets och miljöns resurser. (Källa)

Energibesparing

Små förändringar i energianvändningen på ett kontor kan ge stora avkastningar i minskade energikostnader. En stor del av den energimängd som används på ett kontor går till att maskiner som är avstängda men ändå uppkopplade till elnätverket, till exempel under nätterna. Med timers och skarvsladdar som kan stängas av kan man därför enkelt märkbart minska på elanvändningen. Andra små saker som sparar på energianvändningen är att använda sensorer i rum som inte används så ofta, byta till lågenergilampor och släcka lampor som inte används.

En annan, större investering, som minskar på elkostnaderna är att byta från direktverkande el till en förnybar energikälla som att installera solceller på taket. Om ni har möjligheten att byta till en sådan energikälla kan ni under sommarmånaderna minska elkostnaderna och eventuellt göra det till en inkomst genom att sälja oanvänd el till det allmänna elnätverket. Det ni sålt kan ni sedan “köpa tillbaka” under vintermånaderna och på så sätt i princip hålla elkostnaderna på noll. Läs mer om solenergi hos Greenmatch.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?