Jämför pris och offerter på elektroniska körjournaler
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här
Spara tid
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar
Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Omnämnda i:
Senast uppdaterad: 9 juli 2021

Elektronisk körjournal

Elektronisk körjournal till bil och lastbil

Skaffa elektroniska körjournaler till företagets fordon för att effektivisera er verksamhet. Med elektroniska körjournaler i era bilar eller lastbilar kan ni ta del av följande fördelar:

Enkel och automatisk loggning av tjänsteresor
Med en elektronisk körjournal loggas resorna automatiskt med hjälp av en GPS tracker. I tillhörande mjukvara kan ni skilja på privat- och tjänsteresor, och lägga till annan viktig information.

En körjournal som uppfyller Skatteverkets krav
Med en manuell körjournal finns det större risk för mänskliga fel som kan leda till oväntade skattesmällar. Med en digital lösning loggas den information som Skatteverket kräver automatiskt.

Optimering av era transporter
Har ni ett system för elektroniska körjournaler kan ni ta ut statistiska rapporter som hjälper er effektivisera era transporter. Vid behov kan ni även lägga till funktioner som transportoptimering och real-time tracking för att få ett heltäckande fordonsspårningssystem.

Är ni osäkra på vilken elektronisk körjournal ni bör köpa? Vi på Expertvalet vill göra det så enkelt som möjligt för er. Genom att fylla i formuläret ovan får ni upp till fyra skräddarsydda offerter från leverantörer nära er, helt gratis och utan förpliktelser.

Pris på elektronisk körjournal

Priset för en elektronisk körjournal rör sig från 1000 kronor upp till 5000 kronor. Marknaden erbjuder flera olika lösningar och priserna varierar beroende på flottans storlek, samt val av leverantör.

En digital körjournal kan också laddas ner i form av en app till både iPhone och Android och verkar då tillsammans med GPS:en i smartphonen. Priserna för det här apparna börjar från 100 kronor och varierar uppåt, beroende på hur väl utvecklade de är.

Olika leverantörer erbjuder olika betalningslösningar, som köpa, hyra eller någon form av abonnemang. Vanligtvis köps enheten som placeras i fordonet till en engångsavgift, medan mjukvara och support införskaffas i form av ett abonnemang.

Installationskostnaden beror på vilket system ni väljer att använda. Är systemet mer omfattande och kräver installation ligger kostnaden mellan 500 och 2000 kronor.

De flesta system kräver dock ingen större installation mer än att du laddar ner en app, kopplar in GPS-enheten i fordonets cigarettuttag, eller bara placerar enheten i fordonet. Därmed uteblir installationskostnaden.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Funktioner som kan sammankopplas med elektronisk körjournal

När ni investerar i elektroniska körjournaler till företagets fordon kan ni välja att även implementera tilläggsfunktioner. Funktionerna kan hjälpa er förbättra ekonomi, miljö, transportoptimering, säkerhet och kontroll över fordon.

Tilläggsfunktioner kan till exempel vara:

  • Registrering av trängselskatt
  • Analys av körbeteende och miljöpåverkan
  • Fordonens kartposition i realtid
  • Larm och spårning av fordon vid stöld
  • Hantering av service och besiktningar

Med de rätta tilläggsfunktionerna för just ert företag kan ni effektivisera företaget på flera olika plan.

  • Chauffören sparar tid när hen inte behöver logga körningar manuellt.
  • Administrationen drar nytta av den elektroniska körjournalen både vid löneutbetalning och fakturering eftersom de har all data tillgänglig.
  • Ledningen får även enkelt tillgång till statistik som kan användas som underlag för beslutsfattande, samt som de inte behöver oroa sig för oväntade skattesmällar.
Körjournal lastbil.

Fördelar med att investera i en elektronisk körjournal

Undvik skattesmällar
Den elektroniska körjournalen försäkrar att ni uppfyller Skatteverkets dokumentationskrav. När Skatteverket genomför sin granskning kan en felaktigt ifylld journal kosta företaget dyrt. Med en digital körjournal som fylls i automatiskt kan det här problemet inte uppstå.

Reducera kostnader och spara pengar
Reducera företagets fordonskostnader genom att lättare skilja på företagsresor och privatresor, samt se vilka körningar som drar pengar och genomför besparingsåtgärder.

Dra ner på bränsleförbrukningen och skona miljön
På marknaden finns lösningar som också registrerar information om bränsleförbrukningen. Genom en en sådan funktion är det möjligt att se om bränsleförbrukningen kan optimeras på något sätt.

Tidseffektivisera
Eftersom den elektroniska körjournalen skapas automatiskt innebär den färre timmar för administration. Lägg tid på det som är väsentligt för företaget istället för att hålla koll på resorna och föra dagbok över dem.

Mindre krångel vid månadsslutet
Ni slipper sitta i slutet på varje månad och samla ihop informationen om personalens resor.

Hur fungerar en elektronisk körjournal?

Elektroniska körjournaler samlar in data via en liten GPS-tracker som placeras i fordonet, eller via en enhet som kopplas in i fordonets befintliga system.

Via enheten loggas fordonets körningar, både de som sker i tjänst och privat. På marknaden finns även modeller, där föraren via ett enkelt knapptryck själv kan välja om körningen ska registreras som privat eller som en tjänsteresa.

Den data som registreras under körningen sparas och laddas i nästa steg över till en dator via internet eller en USB-sladd, och öppnas i Excel eller liknande programvara. Vid behov kan ni sedan komplettera journalen med information. Bra information att addera är information om de platser, kunder eller företag som besökts, samt i vilka ärenden.

Hur fungerar GPS-spårning?

Regler och krav för elektronisk körjournal

För att en körjournal ska styrka och bevisa tjänsteresor så finns det en del krav och regler ställda av Skatteverket. Det är viktigt att all information inkluderas i journalen för att undvika underkända journaler, vilka kan leda till skattesmällar och oväntade utgifter.

Enligt Skatteverket är följande information nödvändig att inkludera:

  • Mätarställning för årets början och slut
  • Datum för enskilda resors start och slut
  • Mätarställning vid enskilda resors start och slut
  • Adress för enskilda resors början
  • Adress och kontaktperson/företag/plats för enskilda resors slut
  • Antalet körda kilometrar

Det också viktigt att körjournalen är löpande och fylls i kontinuerligt. Annan information som kan inkluderas är mängden bränsle och pris vid tankning, namnet på föraren och fordonets registreringsnummer.

Elektroniska körjournaler och personlig integritet

Datainspektionen har tidigare krävt att företag som använder elektroniska körjournaler bör ha samtycke från personalen för att använda GPS-positionering. Detta är numera inte ett måste, så länge företaget inte samlar in mer data än vad som behövs för att uppfylla Skatteverkets krav. Samt som att positioneringsdata inte sparas längre än 3 månader.

Läs mer hos Datainspektionen.

Vilka företag ska använda en elektronisk körjournal?

Allt från enskilda firmor till större företag kan ha nytta av att spåra bilar. Företag vars verksamhet bygger på någon form av fordonsverksamhet kan spara både tid och pengar genom att installera ett system för körjournaler i företagsbilen.

Exempel på branscher och företag där digitala körjournaler med fördel kan användas:

  • Taxi
  • Hantverk
  • Transport
  • Åkeri
  • Hemtjänst
  • Service

Oavsett om ni är klara att investera i en elektronisk körjournal, eller inte, kan det vara bra att få en översikt över vad som finns på marknaden. Hos oss kan ni beställa kostnadsfria offerter för att jämföra priser och kvalitet.

Beställ upp till 4 offerter från både lokala och rikstäckande leverantörer.

  • Det är helt kostnadsfritt
  • Ni binder dig inte till något
  • Ni får konkurrenskraftiga priser
  • Ni slipper leta runt själv efter de billigaste solcellerna på marknaden
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?