Kaffeautomater - Jämför pris och offerter från flera leverantörer
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 21 september 2021

Är den bästa kaffebryggaren eller kaffekokaren för företag i själva verket en kaffemaskin?

På de flesta arbetsplatser runt om i landet blir det alltmer vanligt att byta ut mer traditionella kaffebryggare eller kaffekokare mot modernare och större kaffemaskiner eller kaffeautomater. Letar du efter en ny kaffelösning till din arbetsplats? - Ett enkelt, effektivt och tidsbesparande sätt att förse medarbetare och besökare med gott kaffe i alla möjliga former? Här på Expertvalet kan du få hjälp med att finna den lösning och det avtal som passar bäst för just din verksamhet - för dina medarbetares önskningar och preferenser, och för dina krav på produktprestanda och -kvalitet.

Årligen dricks det i Sverige cirka 9 kilo kaffe per person. Ofta konsumerar vi stora delar av vårt kaffe på jobbet, framställt från storskaliga kaffemaskiner. Ett faktum som påvisar hur viktigt kaffe på jobbet egentligen är, men vilken kaffelösning passar bäst för ert företag? 

Kaffebryggare eller kaffemaskin till din arbetsplats?

Mindre och konventionella kaffebryggare har under de senaste åren bytts ut mot storskaliga kaffemaskiner på företag runt om i landet. Eftersom de större kaffemaskinerna har kapacitet att framställa stora mängder kaffe i olika varianter och på kort tid innebär de ett tidseffektivt sätt att framställa kaffe. Då de vanligtvis enbart kräver en enkel knapptryckning för att producera en kopp kaffe, förutom en del underhåll med hänsyn till påfyllning av kaffebönor och så vidare, medför de även en enkelhet i bryggningsprocessen. Denna enkelhet kan sättas i perspektiv mot att istället behöva koka mindre mängder kaffe via en traditionell kaffekokare.

Automatiska kaffemaskiner kan av de flesta leverantörer och för de flesta inköpstyper såsom hyrning och leasing inskaffas med ett tillhörande serviceavtal. Ett sådant avtal kan exempelvis innefatta olika former för driftsunderhåll, rengöring och påfyllning av kaffebönor. I samförstånd med den leverantör man väljer utformas ett sådant avtal enligt det egna företagets preferenser. 

Skillnader mellan kaffebryggare och kaffemaskin?

Såväl traditionella kaffebryggare som mer moderna kaffemaskiner finns i olika utformningar, bland annat med olika kapaciteter och egenskaper med hänsyn till vilka slags drycker de kan framställa. Medan en kaffebryggare eller kaffekokare innebär ett småskaligt sätt att brygga kaffe på, innebär en kaffemaskin eller kaffeautomat vanligtvis en storskalig metod för detta. Utöver skillnader i bryggningskapacitet skiljer sig även dessa produkttyper åt med hänsyn till arbetsinsats och valmöjligheter kring olika slags kaffedrycker.

De främsta skillnaderna mellan en kaffebryggare och en kaffemaskin kan sammanfattas enligt följande:

 • Kaffebryggare/kaffekokare:
  • Småskalig.
  • Brygger enbart enkelt svart kaffe.
  • Kräver att man fyller på kaffe i ett filter och manuellt häller vatten i bryggaren.
 • Kaffemaskin/kaffeautomat:
  • Storskalig.
  • Brygger olika typer av kaffedrycker såsom kaffe latte och espresso, i tillägg till enkelt svart kaffe.
  • Brygger kaffe automatiskt på enbart ett knapptryck, men kräver att kaffebönor fylls på manuellt.

Kaffeautomater och maskiner.

Smakskillnader mellan kaffebryggare och kaffemaskin?

Genom att investera i en kaffemaskin av hög kvalitet för din arbetsplats kan du försäkra dig om att de anställdas dagliga dos av färskt och välsmakande kaffe uppfylls, vilket kan medföra en förhöjd energinivå och ökad produktivitet. Är den nya maskinen av en modell som brygger kaffe på hela bönor sker dessutom såväl malning som bryggning direkt i samband med att man trycker på knappen för den kaffesort man önskar.

Huruvida det är skillnader i smak på kaffe som bryggs i en kaffekokare jämfört med kaffe som automatiskt bryggs i en kaffemaskin är omdiskuterat. Ofta möter kaffemaskiner kritik eftersom många anser att det kaffe som bryggs i en traditionell kaffekokare smakar bättre. I själva verket genomgår kaffet i en automat samma tillberedningsprocess som kaffet i en traditionell bryggare, vilket innebär att smakaspekten vid tillberedningsmetoden inte bör vara den avgörande faktorn för att eventuellt vara negativt inställd till anskaffning av en kaffemaskin.

Det finns inga större skillnader på det kaffe som används i kaffebryggare och kaffemaskiner. Dessutom är det kaffe som används i större kaffemaskiner utformat för att ge bästa smak vid sådan användning. Det som istället påverkar om det finns större smakskillnader är till exempel vattenkvalitet och vattentemperatur. 

Ta hjälp av Expertvalet vid val av kaffemaskin till din arbetsplats

Idag finns ett stort urval av kaffemaskiner för både hemmabruk och användning på arbetsplatser såsom kontor, café, eller restaurang att välja bland på den svenska marknaden för kaffelösningar. Vilken kaffemaskin passar bäst till just din arbetsplats? - En småskalig traditionell elbryggare, eller en modern kaffemaskin med kapacitet att framställa många koppar kaffe på kort tid?

Då du är i färd med att besluta om vilken typ av kaffelösning som passar bäst för just din verksamhet finns en rad faktorer att undersöka och ta hänsyn till. Sådana faktorer utgörs exempelvis av:

 • Antal anställda på arbetsplatsen.
 • Hur många koppar kaffe som dagligen konsumeras.
 • De anställdas preferenser med hänsyn till olika slags kaffe, såsom kafe latte, espresso och cappuccino.

Genom att använda Expertvalet i jakten på en ny kaffemaskin till din arbetsplats kan du komma i kontakt med de leverantörer som möter dina preferenser. Fyll enkelt och snabbt i formuläret till höger på denna sida och bli sedan kontaktad av våra samarbetspartners för offertförslag som du kan sammanlikna. Naturligtvis är detta helt kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Innan du tecknar ett avtal för att köpa, hyra eller leasa en kaffemaskin till din arbetsplats har du möjlighet att påverka dess energieffektivitet genom att välja den leverantör som erbjuder det mest energisnåla alternativet. Väl installerad är det sedan fördelaktigt att använda maskinens energisparläge, vilket innebär att den inte ständigt står i standbyläge. Det är även fördelaktigt att stänga av kaffemaskinen helt under långhelger och semestertider.